De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) kampen met toenemende tekorten aan personeel waardoor er onvoldoende ruimte is om de uitbraak van infectieziekten tegen te gaan. Ook het bestrijden van antibioticaresistentie staat om die reden onder druk, blijkt uit een rapport van GGD GHOR Nederland.
GGD's hebben personeelstekorten
Doordat allerlei overheidstaken vorig jaar zijn overgeheveld naar gemeenten krijgen de GGD's het steeds drukker. ‘Ook internationale…
Meer taken
Doordat allerlei overheidstaken vorig jaar zijn overgeheveld naar gemeenten krijgen de GGD's het steeds drukker. ‘Ook internationale veranderingen hebben effect op het werk van de GGD's, zoals de verhoogde instroom van asielzoekers en de opkomst van nieuwe infectieziekten en antibioticaresistentie. En hoewel taken toenemen, dreigt er tegelijkertijd een tekort te ontstaan aan goed geschoolde, specialistische professionals’, aldus de koepelorganisatie.
Meer kans op uitbraken
De kans op uitbraken van infectieziekten neemt toe, mede doordat mensen meer reizen en ziektes mee kunnen nemen die van dier op mens overgaan. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat kan ik me niet voorstellen, we zijn op ' on hold' vanwege verminderde instroom in het AZC na 3/4 jaar te hebben gewerkt, ze hadden ons zo kunnen vragen door te gaan.
Haal ze maar uit de bemoeizorg teams en plaats ze op de plek waar ze horen.
De ggd is er per slot van rekening voor het welzijn,infectiebestrijding en de gezondheid van de bevolking.
Bemoeizorg zorgt voor veel gezondheidsproblemen bij personen die het niet eens nodig hebben.
De meeste instanties zijn allemaal op plekken waar geen ernstige gevaren zijn.
De GGD's kunnen zich beter eens op hun kerntaken gaan richten. Het vrijkomende personeel kan vervolgens worden ingezet op nieuwe (kern)taken. Efficiënter werken in de zorgsector is in alle geledingen noodzakelijk.