Advertentie
sociaal / Nieuws

Partijen willen parlementaire enquête gesloten jeugdzorg

NSC en GroenLinks-PvdA willen dat de Kamer verantwoordelijkheid neemt voor het dossier.

28 maart 2024
jeugdhulp-jeugdzorg-shutterstock.jpg

GroenLinks-PvdA en NSC willen dat er een parlementaire enquête komt naar de misstanden in de gesloten jeugdzorg. Vandaag pleiten de partijen daarvoor tijdens een debat met demissionair staatssecretaris Van Ooijen. Ze willen weten waarom er niet eerder is ingegrepen, terwijl volgens hen al jaren bekend was dat het systeem niet deugde.

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Moet stoppen

Tegen de NOS zegt Kamerlid Faith Bruyning (NSC) dat de gesloten jeugdzorg echt moet stoppen. ‘Het is vreselijk nog steeds te moeten aanzien dat we jongeren die hulp nodig hebben opsluiten in instellingen waar ze fysieke en emotionele schade oplopen.’ Het kabinet maakte in 2022 reeds bekend dat zij de gesloten jeugdzorg wil afbouwen en dat het in 2030 moet zijn verdwenen.

Kamer moet verantwoordelijkheid nemen

Volgens Lisa Westerveld (PvdA-GroenLinks) wordt er al te lang niet geluisterd naar noodkreten over de gesloten jeugdzorg. Ze wil dat de Kamer meer verantwoordelijkheid neemt over de kwestie. Daarom stelt zij samen met NSC een zogenaamde beknopte parlementaire enquête voor, voorheen stond dat instrument bekend onder de naam ‘parlementaire ondervraging’.

Rapporten

De laatste tijd is er weer veel berichtgeving over de gesloten jeugdzorg. Onder andere vanwege de publicatie van het onderzoek van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass. Hij bundelde de ervaringen van 51 jongeren die hebben verbleven op een gesloten jeugdzorg afdeling. Daaruit kwamen meldingen van psychisch, fysiek en seksueel geweld naar voren Jongeren zeiden ook te zijn vernederd en uitgescholden door groepsleiders.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Jeugdzorg kan het beste zoveel als mogelijk is plaatsvinden in open instellingen. Er zijn echter situaties denkbaar dat (tijdelijke) opname in een gesloten instelling denkbaar is. Kortom alles is niet wit en ook is alles niet zwart.
Advertentie