Advertentie
sociaal / Nieuws

'Stop stapeling van problemen in achterstandswijken'

Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid vragen ‘onorthodoxe maatregelen’ om hulp in achterstandswijken.

ANP
29 maart 2024
Achterstandswijk - Carnisse in Rotterdam
ANP

Twaalf directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) vragen politiek Den Haag om ‘onorthodoxe maatregelen’ om stapeling van problemen in achterstandswijken tegen te gaan. Ze doen de oproep in een opinieverhaal in het AD omdat deze opstapeling ‘de effectiviteit van hun aanpak bedreigt.’

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Klant Contact Centrum & Burgerzaken

Dweilen met de kraan open

‘We kunnen nog lang schoolontbijt aanbieden, schoolmaatschappelijk werk of buitenschools aanbod om bewoners meer kansen te bieden en achterstanden te voorkomen. Maar dat wordt tenietgedaan als mensen thuiskomen in overlast en onveiligheid in de eigen leefomgeving. Het is dweilen met de kraan open. Er is meer perspectief nodig. Perspectief dat het écht beter wordt’, schrijven ze.

Spreidingswet

De directeuren zien heil in een soortgelijke aanpak als de spreidingswet. Die gaat uit van het gemiddelde inkomen van inwoners. Hoe hoger het inkomen, hoe meer asielzoekers. ‘Onze wijken kennen de laagste inkomens. Wij vragen deze logica daarom ook binnen onze gemeentes door te trekken. Niet alleen voor asielzoekers, maar voor álle (kwetsbare) groepen, tot en met de reguliere woningzoekenden.’

Overleven

Ze willen voorrang geven aan de komst van huishoudens die werken (bijvoorbeeld politieagenten, verpleegkundigen en onderwijzers) naar deze achterstandswijken en ‘woningzoekenden die geen extra aandacht van buren of overheden vragen’. Om zo de ‘te grote concentratie’ te doorbreken ‘van mensen die aan het overleven zijn in plaats van aan het leven’.

Slimme sturing

Dat kan door ‘slimme sturing op wachtlijsten van corporaties, door prestatieafspraken van gemeenten met corporaties, en zeker in geval van particuliere verhuurders door toepassing van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek’. Een aantal burgemeesters van de twintig NPLV-gebieden spreekt volgende week in Den Haag met Tweede Kamerfracties over de problemen in deze achterstandswijken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Als je minder politieagenten, minder verpleegkundigen en minder leerkrachten wilt hebben moeten er vooral zulke maatregelen worden genomen. Gelukkig kunnen burgers op dit terrein nog eigen keuzes maken. De desbetreffende twaalf directeuren kunnen er zelf in ieder geval terecht.
Advertentie