Advertentie
sociaal / Nieuws

Musea vrezen voor verlies van personeel

Een flink deel van de musea verwacht dit jaar nog personeel te moeten laten gaan, meldt de Museumvereniging.

03 juni 2021
museum-corona-mondkap---shutterstock.jpg

Nederlandse musea zijn dankzij noodsteun van de overheid gered van massale faillissementen, maar er zijn nog steeds zorgen over de toekomst. Een flink deel van de musea verwacht dit jaar nog personeel te moeten laten gaan, meldt de Museumvereniging. 

Ontslaggolf
Dat blijkt uit de Monitor musea en corona van de Museumvereniging. Bijna een kwart van de musea verwacht tijdelijke contracten niet te kunnen verlengen in 2021, en 8 procent denkt medewerkers met vaste contracten te moeten ontslaan. Dat komt bovenop de ontslaggolf die in 2020 al plaatsvond: 31 procent van de musea heeft in dat jaar afscheid moeten nemen van medewerkers met tijdelijke contracten. Bij musea werkten in 2019 zo'n 12.000 mensen in loondienst en 28.000 als vrijwilliger.

Zorgen
De musea zijn blij dat ze op 5 juni de deuren weer mogen openen voor publiek, na maanden gesloten te zijn geweest vanwege de lockdown. Ook is de extra overheidssteun voor het derde kwartaal van dit jaar goed nieuws. Toch laten de resultaten van de monitor zien dat de financiële zorgen van musea daarmee niet zijn weggenomen. Het herstel van bezoekersaantallen heeft tijd nodig, verwacht de vereniging. Daarom blijft ook in het najaar de steun van alle overheden nodig, betogen de musea.

Erkentelijk
Ongeveer een jaar geleden luidde de Museumvereniging de noodklok: honderd musea zouden als gevolg van de coronacrisis omvallen als er geen doeltreffende overheidssteun op gang zou komen. Die steun kwam er uiteindelijk wel. Tot nu toe zijn er dan ook slechts drie musea gesloten, vertelt Janneke Visser, woordvoerder van de Museumvereniging. 'Dus dat valt mee. We zijn heel erkentelijk voor de noodsteun.'

Lokale infrastructuur
Ook gemeenten, die in totaal 270 miljoen euro aan coronasteunbudget hebben gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om de 'cruciale lokale culturele infrastructuur' op peil te houden, kunnen een rol spelen in het ondersteunen van musea. Gemeenten zijn bovendien eigenaar van 11 procent van de 80 miljoen museumobjecten in Nederland. Daarnaast zijn de gemeenten hoofdfinancier van 54 procent van de musea. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie