Advertentie
sociaal / Nieuws

Nog steeds veel bijstandsaanvragen door coronacrisis

In juni waren er minder aanvragen voor een bijstandsuitkering dan in de eerste drie maanden van de coronacrisis. Desondanks lag het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering 30 procent hoger dan in februari, de laatste maand voor de coronacrisis.

30 juli 2020
covid-corona-bijstand-portemonnee.jpg

Het aantal aanvragen voor bijstand lag in juni nog steeds 30 procent hoger dan voor de coronacrisis. Het aantal daadwerkelijk toegekende bijstandsuitkeringen stabiliseerde deze maand, de uitstroom trok licht aan.

30 procent
In juni waren er minder aanvragen voor een bijstandsuitkering dan in de eerste drie maanden van de coronacrisis. Desondanks lag het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering 30 procent hoger dan in februari, de laatste maand voor de coronacrisis. Daarmee zijn de cijfers voor juni vergelijkbaar met die van mei. Dat blijkt uit gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen, waar ruim 220 gemeenten aan meedoen.

Versoepeling
Het verminderd aantal aanvragen vertaalt zich in een heel licht dalende instroom in de bijstand. De uitstroom uit de bijstand trekt weer aan. Dit hangt waarschijnlijk samen met de versoepeling van een aantal coronamaatregelen zoals de heropening van de horeca.

Tekst loopt door onder afbeelding.
Afbeelding
Bron: Divosa

Scenario’s
De ontwikkeling van de bijstand volgt de ontwikkeling van de economie. Blijft het aantal banen en vacatures achter, dan zal de bijstand blijven groeien. Zeker als WW-uitkeringen aflopen of zzp’ers hun bedrijf niet kunnen voortzetten. Mensen die geen andere middelen van bestaan hebben, zullen dan een bijstandsuitkering aanvragen. Als de economie aantrekt, zal de instroom in de bijstand juist weer dalen en de uitstroom verder toenemen. Op basis van verschillende economische scenario’s berekende adviesbureau Berenschot onlangs een aantal prognoses voor het aantal bijstandsuitkeringen. In het ergste geval zal het bijstandsvolume in 2022 ruim 50 procent groter zijn dan in 2019.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie