Advertentie
sociaal / Nieuws

G4: Eén regeling moet één regeling zijn

De G4 wil af van die uitzonderingen. 'Je moet die schotten er niet tussen willen zetten', vindt de Utrechtse wethouder Hans Spigt (PvdA).

01 juni 2013

De G4 wil dat aan de onderkant van de arbeidsmarkt één regeling komt voor alle mensen die in de bijstand zitten. Geen aparte regeling voor mensen met een arbeidsbeperking en geen opdeling in deelgroepen.

Uitzonderingen
De Participatiewet was - net als haar voorganger de Wet werken naar vermogen - bedoeld om tot één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt te komen waarbij de Wwb, de Sociale werkvoorziening en de Wajong bij elkaar moeten komen. Maar dat lijkt iedere keer niet te willen lukken, omdat voor bepaalde groepen uitzonderingen worden gemaakt.

Standaard iets mis
De G4 wil af van die uitzonderingen. 'Je moet die schotten er niet tussen willen zetten', vindt de Utrechtse wethouder Hans Spigt (PvdA). 'De gedachte is nu dat er met iemand in de Wajong standaard iets mis is en met iemand in de Wwb niets aan de hand. Maar zo simpel ligt het niet.' De G4 wil daarom van alle schotten en regelingen af en daar individueel maatwerk voor in de plaats zetten.

Content
De wethouders van sociale zaken van de vier grote steden zijn verder eigenlijk best content met het sociaal akkoord. Zo wordt een heet hangijzer als loondispensatie uit de Participatiewet gehaald en vervangen door loonkostensubsidie. 'Een hele vooruitgang', aldus Spigt. 

Lees de hele reactie van de G4 op het sociaal akkoord in BB nummer 11 (inlog) 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wajonger / Patient
Bij de PvdA moeten ze een bloedhekel hebben aan gehandicapten en chronisch zieken. De ene PvdA-wethouder na de andere doet z'n uiterste best de belangen van Wajongers zoveel mogelijk te beschadigen. Dit gaat vroeg of laat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens komen. De PvdA kan zich opmaken voor een enorme dreun bij de gemeenteraadsverkiezingen.





faber
Er is misschien een heleboel niet simpel maar één ding wel en dat is dat iemand die in de wajong zit wel wat mis is. Het zijn de gemeenten (de wethouders sociale zaken) die alles en iedereen op één hoop willen gooien. Het is grenzeloos naïef om te denken dat in de harde economische werkelijkheid een plek is voor iedereen. Werkgevers die anders beweren gaan failliet, liegen of strijken de hand over het hart. En afhankelijk worden van laatste is terug naar de tijd van voor de verzorgingsstaat: genadebrood voor de zieken en gebrekkigen.
Mr R.M. Dalmijn
Met compassie voor Wajongers en arbeidsgehandicapten ; maar wat is een arbeidsgehandicapte in een samenleving met 1,2 miljoen ggz bezoekers, bijna een miljoen diabeten, 2 miljoen mensen met een allergie of longkwaal , ruim een miljoen chronisch zieken onder de 65 jaar en zeker zovelen met klachten aan het bewegingsapparaat. Mij lijkt, de getallen in gedachte, dat elke wg er op zijn sloffen aan de 5% komt zonder ook maar iets te doen. Volstrekt zinloze regeling! Waarvan we het absurde karakter nooit zullen gaan meemaken omdat ook deze regeling nooit nageleefd, gecontroleerd of geëvalueerd zal worden.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Ik steun u volledig. Er zijn Wajongers in Nederland,
die vanaf hun 16 e levensjaar een Wajong uitkering
ontvangen. Niet 1 dag geparticipeert op de arbeidsmarkt. Ze hebben helemaal geen gezondheidsklachten. Ze denken, dat ze gezondheidsklachten hebben om " uitkering te
blijven trekken ". Door deze gedachte in je hoofd denk je op een gegeven moment, dat je echt ziek bent.
De meerderheid van de Wajongers hebben geen enkele klacht. Ze kloppen aan bij de gemeente voor een WWB uitkering. Die verwijst de mensen naar het UWV, zodat ze Wajong uitkering kunnen aanvragen. Dat bespaart de gemeente heel veel geld uit de gemeentekas. WWB wordt betaalt door de gemeente. Wajong uitkering door UWV. De gemeenten hebben zg. moeite zich financieel staande te houden door de zg. decentralisering. Daarom staan ze de zg. Wajongers heel graag met raad en daad bij.

Ik ben zo vaak getuige geweest van gesprekken, waarbij de ambtenaar van de gemeente even
haarfijn uitlegde hoe hij een Wajong uitkering
kon krijgen, ook al voldeed de aanvrager van de Wajong uitkering niet aan de wettelijke en medische
voorwaarden. De ambtenaren van de gemeenten krijgen instructies van de leidinggevenden om op deze wijze te handelen om geen uitgaven via de gemeentekas te doen.
Piet
Nu we toch bezig zijn. Kunnen we gelijk bij de bovenkant van de arbeidsmarkt de Balkenende norm omlaag naar 90,000 euro brengen.



Is dat geen discriminatie trouwens, bestuurders die zo vast zitten in de bovenkant van de arbeidsmarkt?

Kunnen die wel voldoende doorgroeien naar de onderkant?



Moeten toch betere regels voor komen. Aanpakken die luie uitvreters, pluche plakkers en graaiers!! Denkt daar een beetje aan de bovenkant uitkering te trekken van belastinggeld.



De helft kan geeneens besturen. Dat weet iedereen.



Er zijn bestuurders die vanaf hun 16e jaar in het pluche kleven. Geen reet uitvoeren, behalve de boel verzieken. Ze hebben helemaal geen vaardigheden.

Ze kloppen aan voor geld, maar doen er helemaal niks voor terug. Allemaal.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Alle Wajongers en mensen die een uitkering ontvangen zoals ZW en WAO opnieuw medisch herkeuren.

De overheid moet kijken wat deze mensen WEL kunnen doen. En dat is heel veel. Uitkering trekken door deze doelgroep is zo vanzelfsprekend geworden.

Hier is ook heel veel draagvlak voor. Het kan niet zo zijn, dat er mensen zijn, die dag en nacht werken, 60 jaar lang en vervolgens een " verdampte " pensioen tegemoet kunnen zien en anderzijds mensen die levenslang uitkering trekken, omdat ze zg. de stempel van arbeidsgehandicapt krijgen. Wat een luxe leven zeg.
Jacco Brand
@Kees bloemendaal



Ik ben 80-100 arbeids ongeschikt en zit in de wajong en wie ben jij om over anderen te oordelen?

Ik stoor me mateloos aan dit soort onmensen die denken dat een uitkering alles is.

En dat jij moet werken kan ik niks aan doen dan vraag je ook maar wajong aan.

Je praat over mensen alsof het beesten zijn.

Klootzak

pieter / wegkijker
Het ligt vast aan mij, maar volgens mij is door het sociaal akkoord het onderscheid tussen arbeidsgehandicapten en "gewone" werklozen weer helemaal terug. Ik weet niet hoe sterk de lobby van de G4 is, maar voorlopig hebben de sociale partners samen met SZW de kaarten geschud. De VNG, waaronder de G4, kunnen nu werken aan damagecontrol, maar het sociaal akkoord is voorlopig een feit.
IMH
@Kees



U heeft een ietwat vertekend beeld. Misstanden moeten aangepakt worden. Dat ben ik geheel met u eens.



U jaagt nu mensen de stuipen op het lijf met u reacties.



We hebben het hier wel over zieken en gewonden bijvoorbeeld.

Dus een beetje respect tonen mag wel. Met de juiste behandeling herstellen mensen vaak. Mensen die dan weer kunnen werken. Als werkgevers ze aannemen. Als ze gehoord worden in Den Haag.



Mensen die kunnen werken moeten inderdaad hun best doen om een baan te vinden. Grappig genoeg vinden veel gehandicapten dat zelf. In tegendeel tot wat u beweert.



Rommelige kostbare reorganisatie en hervorming nummer zoveel gaat de problemen echt niet oplossen. Dat is de zorg die veel mensen hebben. Men mag enige kwaliteit verwachten. We betalen steeds meer maar krijgen er steeds minder voor terug.



U ziet zichzelf als baas over gehandicapten? Wij werken eveneens, en betalen belasting, doen mee op allerlei onderdelen in de samenleving. Gelijke rechten, gelijke plichten. Dus wees een vent, help mee, of hou u mond.

Flip Zolderman
Je zou het ook anders kunnen formuleren natuurlijk - mensen waar "iets mis mee is" zijn soms gewoon mensen die wat extra aandacht en extra begeleiding nodig hebben. De manier van formuleren laat al zien hoe er tegen de doelgroep wordt aangekeken, en die manier van kijken bevalt me bijzonder slecht. Er is niks "mis" met mensen, maar mensen met een serieuze beperking hebben wel extra aandacht nodig.
IMH
@flip,



Uitstekend gezegd. Meen hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel zit.



Steekt mij enorm tegen de borst hoe mensen 'met een beperking' blijkbaar geen mensen zijn. Hoe er zo over ze gepraat kan worden op ongelijkwaardige voet. Het zijn dossiers, nummers, maar geen mensen.



Rotterdam staat zo rood als ik weet niet wat, failliet tot en met. Dan heb je een hoop ballen om hard werkende mensen met een handicap met dit soort praat af te schepen.



Het is gewoon een bezuiniging. De overheid geeft steevast teveel geld uit en die worden op de niet verantwoordelijken verhaald. De vuilnisman, de gehandicapte, de verpleegkundige. Zelf gaan ze er niet op achteruit.



Lekker makkelijk.





IMH
NS Fyra faal gaat 600 miljoen kosten?



Niet alsof er al bestaande hoge snelheidstrein zijn...

Niet alsof de politiek weer boter op de neus heeft.



Was er ook niet zoiets in Rotterdam? Oh ja, de SS Rotterdam.... Nog zo'n briljant zorg idee...



Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, maar dit soort blunders zijn echt gênant.



Bovendien dat geld, had je prima, mensen voor kunnen verzorgen. 600 miljoen zijn een hoop handen aan het bed. Hoe loopt het daar eigenlijk mee?



Maar nee, nu moeten mensen creperen. Krom liggen, honger lijden, en ga zo maar door.



Goed bezig! Maar niet heus.



Wel weer genoeg geluld, er moet gepoetst worden. Iets wat sommige bestuurders ook wel eens zouden mogen leren.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
# IMH

Gelijke rechten gelijke plichten ?

Dus wees een vent of houdt uw mond ?

Geachte heer. Dat moet u niet tegen mij
zeggen. We leven in een vrij land, waar
vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel
staat. Ik geef slechts mijn opinie weer. Mijn
eigen opinie, die u dient te respecteren.
Kunt u de hierboven vermelde uitspraken
ook zeggen tegen onze premier de heer Mark
Rutte ? Wanneer de VVD wetgeving maakt
en uitvoert m.b.t. de ZW en de WAO, die nadelig uitpakt, gaat u dan uw gal uitspuwen op
de hierboven vermelde wijze aan onze
premier Mark Rutte ? Diep triest.
IMH
Zeker we leven in een land met vrijheid van meningsuiting. Vind dat er vrij veel gezegd mag worden. Als dat er verkeerd uitkomt, mijn excuses, maar ik hoop toch wel dat u inziet dat u reacties soms kant noch wal slaan en mensen kwetsen en bang maken. Ik had een en ander beter kunnen formuleren. Dat geef ik ruiterlijk toe. We leven in een land waar onzin kletsen niet gewaardeerd wordt. U loopt veelvuldig in deze krant u gal te spuien. Dat is u goed recht, maar hou het dan wel bij feiten. In plaats van iedereen over een kam scheren. (Ik verval soms ook in die neiging, daar niet van.) Let er even op alstublieft. U zit hier de hele tijd met de vinger te wijzen naar iedereen. Wees dan niet verbaasd als er af en toe een vingertje terug wijst. ;-) Nu dat ik dat weet zult u overigens niet meer van mij hierover horen. Iets vertelt mij dat in debat met u gaan toch geen zin heeft? Daar u alleen hoort wat u wil horen en iedereen loopt uit te voeteren? Lucht misschien op voor u, maar wij zitten er niet op te wachten. Al dat negatieve gezeik zonder onderbouwing. Wat is het doel van u reacties? Vraag u af of een onderwerp voor zieken daar de juiste plek is. Kom dan maar weer eens terug, met je vrijheid van meningsuiting. Ga liever mensen in het bejaardenhuis helpen, of kom met zinnige reacties.
Advertentie