Advertentie
sociaal / Nieuws

Drechtsteden houden geld voor energietoeslag over

Door strengere regels blijft er veel aan de strijkstok hangen.

17 april 2024
Verwarming met geldbiljetten
Shutterstock

De Drechtsteden keerden in 2023 aan veel minder minima energietoeslagen uit dan in het jaar daarvoor. De Zuid-Hollandse gemeenten houden daardoor honderdduizenden euro’s over. Dat schrijft BN DeStem.

Teammanager

JS Consultancy
Teammanager

Senior Beleidsadviseur Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen

Gemeente Gouda
Senior Beleidsadviseur Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen

De afname doet zich voor in alle zeven gemeenten en komt deels doordat sommige mensen meer gingen verdienen. Maar wat vooral meespeelt is dat de regels strenger zijn geworden. In 2022 telde namelijk alleen het inkomen. Afhankelijk van de gemeente kreeg iedereen met een inkomen tot 120 of 130 procent van het absolute minimum de toeslag. ‘Afgelopen jaar kwam daar een vermogenstoets bij. Gezinnen met 15.000 euro spaargeld en alleenstaanden met 7.600 euro op de spaarrekening kregen de toeslag niet meer, zoals zij ook geen bijstandsuitkering krijgen wanneer dit geld op de bank staat’, is te lezen in het regionale nieuwsmedium.

Minimabeleid

Wat de Drechtsteden met het overgebleven geld doen, mogen ze zelf weten. Papendrecht en Dordrecht vullen de toeslag aan tot 1.300 euro en beslissen later hoe ze het overschot gaan besteden. De Dordtse wethouder van sociale zaken Peter Heijkoop (CDA) laat weten dat het geld in ieder geval voor minimabeleid gebruikt zal worden.

Doorsluizen

De 665 huishoudens in Hendrik-Ido-Ambacht met een lager inkomen zijn vermoedelijk het beste af. ‘Zij kregen al een voorschot van 1.250 euro, maar daaraan houdt de gemeente ruim drie ton over. Burgemeester en wethouders willen dat geld gewoon doorsluizen naar de mensen die de voorschotten al kregen. Dat betekent dat ze allemaal nog eens 480 euro krijgen, waarmee de toeslag daar op 1.730 euro uitkomt’, meldt BN DeStem.

Bijpassen

Alblasserdam meldt nog een goede bestemming voor het overschot te zoeken, maar belooft nog niet dat dat ten goede komt aan minima. ‘Een en ander moet ook bekeken worden binnen het kader van de totale inkomsten en uitgaven van de gemeente Alblasserdam in 2023’, laat de Zuid-Hollandse gemeente weten. Zwijndrecht ziet geen overschot. Volgens een woordvoerder houdt de gemeente dit jaar weliswaar geld over, maar moest er in 2022 eigen geld worden bijgepast.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Minimabeleid hoort niet thuis bij Gemeenten maar bij het Rijk. De verschillen tussen Gemeenten worden veel te groot.
Advertentie