of 63428 LinkedIn

Sneller hulp voor daklozen in Arnhem

Arnhem gaat de ondersteuning voor daklozen verbeteren. Kortere wachttijden voordat een begeleidingstraject start, betere toegang, betere informatievoorziening en zinvolle dagbesteding zijn enkele onderdelen van de nieuwe aanpak.

De gemeente Arnhem gaat de ondersteuning voor daklozen verbeteren. Kortere wachttijden voordat een begeleidingstraject start, betere toegang, betere informatievoorziening en zinvolle dagbesteding zijn enkele ingrediënten van de nieuwe aanpak.

Centraal punt

Gekeken wordt of een centraal punt kan worden ingericht waar daklozen informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld opvang en inkomensvoorzieningen, begeleidingstrajecten en nazorg na uitstroom uit de opvang. Overwogen wordt of daar ook het intakegesprek kan plaatsvinden. Daklozen komen zo sneller op de goede plek terecht. Ook kan op deze manier sneller een begeleidingstraject starten.

 

Wachttijd

Het afgelopen jaar duurde het tussen de 14 en 125 dagen voordat een begeleidingstraject van start kon gaan, met een gemiddelde van 54 dagen. Op volgorde van binnenkomst worden de aanvragen afgehandeld. Het college wil die wachttijd verkorten. Er is nog geen keuze gemaakt over de beste manier daarvoor. Er kan aan worden gedacht om mensen met lichte of met juist heel acute problematiek eerst te helpen. De mogelijkheden voor dagbesteding, activering en activerend werk moeten beter bekend worden gemaakt bij daklozen. Hier wordt nog onvoldoende gebruik van gemaakt.

 

Instroom voorkomen

Het college is alles aan gelegen instroom te voorkomen. Dit doet het onder meer door de kostendelersnorm niet toe te passen als het gaat om meerderjarige thuiswonende kinderen. Bij het wel toepassen van de kostdelersnorm wordt de bijstandsuitkering verlaagt als de uitkeringsgerechtigde met meerdere mensen een woning deelt. Meerderjarige kinderen worden om dit te omzeilen op het thuisadres uitgeschreven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.