of 64707 LinkedIn

Regio Den Haag verliest hoger beroep jeugdzorg

De jeugdzorgregio Den Haag is ook in hoger beroep door de rechter teruggefloten. Zij moet kostendekkende en reële tarieven betalen. Het Gerechtshof Den Haag heeft hiermee het vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigd.

De jeugdzorgregio Den Haag is opnieuw door de rechter teruggefloten. Zij moet kostendekkende en reële tarieven betalen. Het Gerechtshof Den Haag heeft hiermee het vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigd.

Reële kostprijs

De jeugdzorgregio was tegen dat vonnis van de voorzieningenrechter in hoger beroep gegaan. Alle bezwaren die de inkopende gemeenten in hoger beroep hadden ingebracht, zijn door het Gerechtshof verworpen, zo blijkt uit het vonnis van dinsdag. Bij het inkopen van jeugdhulp moeten de gemeenten ‘ten minste een inschatting maken van een reële kostprijs voor de activiteiten die zij door aanbieders willen laten uitvoeren’, aldus het vonnis. Dat is geen ‘abstracte exercitie’, aldus het Gerechtshof. ‘Het moet dus gaan om de reële kostprijs van de in te kopen jeugdhulp’, die aansluit bij de vraag in de regio. De gemeente Den Haag, een van de inkopende gemeenten, wil nog geen reactie op het vonnis geven. De gemeente wil deze eerst bestuderen.

 

Aanbesteding

De kwestie speelt sinds vorig jaar, toen de inkooporganisatie H10 via open house de jeugdhulp opnieuw wilde aanbesteden voor de periode 2020-2024. Ruim tien jeugdhulpaanbieders spanden een kort geding aan. Zij stelden dat de geboden tarieven te laag en niet kostendekkend zouden zijn. De voorzieningenrechter stelde de jeugdhulpaanbieders in het gelijk. De tien gemeenten moesten van de rechter opnieuw naar de tarieven kijken en ervoor zorgen dat deze kostendekkend en reëel worden. Tegen het vonnis van de voorzieningenrechter gingen de gemeenten in hoger beroep. Ze wilden onduidelijkheden uit het vonnis helder krijgen, in het belang van het vervolgtraject.

 

Contracten verlengd

De aanbesteding werd stopgezet en met alle jeugdhulpaanbieders werden de contracten met een jaar verlengd. Ook werden gesprekken gevoerd met de aanbieders en gemeenten. Over een aantal tarieven is inmiddels overeenstemming bereikt, maar nog niet over de jeugd- en opvoedhulp (J&O) en de GGZ met verblijf. Daarover wordt nog overlegd, zo blijkt uit het vonnis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Den Haag kan het dus beter zoeken in het vergoeden van redelijke kosten aan de jeugdzorginstellingen en het verlagen van de toegankelijkheid van de jeugdzorg.