of 59854 LinkedIn

Nieuwe aanpak maatschappelijke diensttijd in 11 gemeenten

Elf gemeenten starten met een experiment met maatschappelijke diensttijd (mdt). Deze nieuwe projecten zijn een stuk intensiever dan de bestaande projecten.

Elf gemeenten starten met een experiment met maatschappelijke diensttijd (mdt). Deze nieuwe projecten zijn een stuk intensiever dan de bestaande projecten.

Samenlevingsdienst

De nieuwe mdt-vorm is ontleend aan een soortgelijke aanpak in België. De Zuiderburen kennen een Samenlevingsdienst waarbij jongeren zowel individueel als in groepsverband begeleid worden en gestimuleerd om te werken aan hun competenties. Inmiddels zijn er in Nederland ook 86 projecten met mdt. Jongeren krijgen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen voor hun eigen toekomst. Dit doen ze tijdens een periode waarin ze zich vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving.


Intensieve vorm

De 11 gemeenten die nu bericht hebben gekregen dat ze mogen starten met hun mdt-project, experimenteren met een intensieve vorm. De deelnemende jongeren gaan zich 26 weken lang 20 tot 28 uur per week inzetten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om jongeren die kiezen voor een tussenjaar of jongeren die uitvallen op school.

 

Erkenning

Reden voor jongeren om mee te doen aan de maatschappelijke diensttijd zijn dat ze anderen willen helpen en daarvoor erkenning willen krijgen. Ze willen vaardigheden ontwikkelen en zinvol werk doen of hun leven weer op de rit krijgen, of grip krijgen op baan of studiekeuze en de kans op succes daarin vergroten. De gemeenten die een toekenning hebben ontvangen werken samen met buurgemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Uit de experimenten in België is gebleken dat jongeren na afloop meer verantwoordelijk en maatschappelijk bewust waren. 

 

Gemeenten

De gemeenten die aan de nieuwe projecten deelnemen zijn Den Haag, Noord Holland Noord (Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon), Arnhem, Zaanstreek (Oostzaan, Wormerland, Zaanstad), Breda/Zundert, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht/Vijfheerenlanden, Dordrecht, Noord Friesland (Dantumadiel, Waadhoeke, Noardeast-Fryslan) en Beesel/Bergen/Gennep/Horst aan de Maas/Venlo/Venray. Ze starten aanstaande oktober met hun mdt-projecten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.