of 63372 LinkedIn

Hoogste rechter: inkomenstoets jeugdhulp uit den boze

Gemeenten mogen het inkomen van gezinnen niet meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor jeugdhulp. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB) geoordeeld in een zaak tegen de gemeente Zwijndrecht.

Gemeenten mogen het inkomen van ouders niet laten meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor jeugdhulp. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB) gevonnist in een zaak tegen de gemeente Zwijndrecht.

Toereikend

De ouders hadden een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd opdat de moeder haar kind zelf de benodigde begeleiding kon geven. Na onderzoek concludeerde de gemeente dat de ouders voldoende financiële middelen hebben om dat te doen. De moeder hoeft geen keuze te maken tussen hulp aan haar kind of een betaalde baan; het inkomen van de man is toereikend, zo stelde het college. De pgb-aanvraag werd in 2016 afgewezen. De Centrale Raad van Beroep heeft een streep door dat besluit gezet.

 

Geen ruimte

‘De in de Jeugdwet bedoelde maatstaven eigen mogelijkheden en probleemoplossend vermogen van de ouder(s) bieden geen ruimte voor een beoordeling van de financiële draagkracht van een gezin om zelf jeugdhulp te kunnen verlenen’, stelt de CRvB in zijn donderdag gepubliceerde vonnis. Oftewel: gemeenten mogen bij de beoordeling van een aanvraag het inkomen niet meewegen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (weekendwerker) op
@Robin: wat heerlijkdat je jezelf hier met dit onderschrift van je meest asociale kant laat zien.

Uitstekend vonnis van de CRvB overigens. Dat zorgt voor een wetstoepassing zioals die is bedoeld.
Door Robin (influencer) op
Prima! Dan betalen we er als belastingbetalers ook niet meer voor... Win win!