of 61441 LinkedIn

Gemeenteraad Westland verwaarloosde taak

Minister Slob (basisonderwijs) mocht ingrijpen om de komst van een islamitische basisschool in de gemeente Westland af te dwingen. Omdat de gemeenteraad weigerde de school in het plan van scholen op te nemen, volgde de raad de Wet op het primair onderwijs niet. Daardoor is sprake van taakverwaarlozing door de raad en stond minister Slob (ChristenUnie) in zijn recht de basisschool in plaats van de raad op het plan van scholen te zetten.

Minister Slob (basisonderwijs) mocht ingrijpen om de komst van een islamitische basisschool in de gemeente Westland af te dwingen. Omdat de gemeenteraad weigerde de school in het plan van scholen op te nemen, volgde de raad de Wet op het primair onderwijs niet. Daardoor is sprake van taakverwaarlozing door de raad en stond minister Slob (ChristenUnie) in zijn recht de basisschool in plaats van de raad op het plan van scholen te zetten.

Bekostiging

De minister heeft zich aan de juiste wettelijke regels gehouden, zo heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist. Pas als een school op het plan van scholen staat, is bekostiging mogelijk.

 

Weigering

De raad van Westland weigerde vorig jaar een nieuwe islamitische basisschool in Naaldwijk op te nemen in het plan van scholen 2020-2023, ondanks eerdere uitspraken van de bestuursrechter dat de raad dit moest doen en ondanks het dreigement van Slob om in te grijpen. Slob nam daarop in juli een zogenoemd besluit tot 'indeplaatsstelling' en zette de basisschool alsnog op het plan van scholen. De Westlandse gemeenteraad, die de komst van de school niet ziet zitten, tekende bij de afdeling bestuursrechtspraak Raad van State beroep aan tegen het besluit van de minister.

 

Wettelijke regels

Volgens de raad heeft Slob procedurele fouten gemaakt bij het nemen van het besluit. De Raad van State stelt nu dat dit niet het geval is. De minister heeft zich aan de wettelijke regels gehouden bij het nemen van zijn besluit. Ook heeft hij de raad voldoende tijd gegeven om alsnog aan zijn wettelijke taak te voldoen. Het besluit tot indeplaatsstelling is eveneens goed bekend gemaakt. De uitspraak van de Raad van State betekent concreet dat de islamitische basisschool definitief in het plan van scholen 2020-2023 van de gemeente Westland is opgenomen en dat de school daarmee in aanmerking komt voor financiering door de overheid.  

 

Taakverwaarlozing

In juli vorig jaar stelde emeritus-hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens in Binnenlands Bestuur dat het beroep van de Westlandse raad geen schijn van kans zou maken. Hij stelde toen al dat er sprake was van taakverwaarlozing door de raad. De Raad van State had eerder gevonnist dat Westland moest instemmen met de vestiging van een islamitische basisschool omdat de school voldeed aan wettelijke voorwaarden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Rood Hesje.
Er markeert vast iets aan je bril.

Door Rood Hesje (reaguurder van het ergste soort) op
@Justus (is dat zoiets als 'alleen wij'?),

Hou eens op met dat ongefundeerde geschop. De overheid is niet perfect, maar kijkt zeker niet weg. En die beschuldigend vinger van jou naar de Raad van State bewijst eens te meer dat je niet weet waar je het over hebt. Lees de uitspraak van 23 oktober 2019 er eens op na. Dan snap je dat de rechter 'om' ging. Een rechter doet aan rechtsvinding en wetsuitleg. Als de wetgever slechte wetten maakt, dan moet je dat niet aan de rechter verwijten.

@Spijkertje,
Je bestuurlijke fantasie is groot. Welk wetenschappelijk onderzoek ligt aan jou stellingen ten grondslag? Het onderzoek naar Spijker op laag water?

@ redactie BB: kunnen er eens voor zorgen dat het geven van onderschriften/reacties wordt beëindigd. De quatsch die daar wordt uitgekraamd wordt almaar erger. Laat reaguurders maar ingezonden brieven schrijven. Dat is tenminste één drempel die aanzet tot nadenken
Door Spijker (n.v.t.) op
De tijd is al lang gekomen om alleen maar publieke scholen te exploiteren. Zelfs in overwegend r.k. georiënteerde landen (Frankrijk, Spanje en Italië) is dat het geval. Via het onderwijs op basis van religie ontstaan (grote) onderwijsverschillen en het werkt bovendien negatief uit op de integratie van medelanders. Bovendien is het exploiteren van scholen op religieuze basis veel duurder. Deze financiële middelen kunnen binnen het onderwijs veel doelmatiger worden gebruikt.
Door Justus op
Wegkijkende overheid, gesteund door de zgn. onafhankelijke rechter. En over 10 jaar janken dat het zo'n puinhoop is bij die islamschool in Westland.

En tegen Rood hesje wil ik zeggen: kijk eens naar de rol van de Raad van State in de toeslagenaffaire. De handelswijze van de Belastingdienst werd jarenlang door dit onafhankelijke rechtscollege (kuch) gesteund.
Door Rood Hesje (op de barricades voor de rechtsstaat) op
@CB, je bedoelt zoiets als waar iedereen gisteren getuige van kon zijn. De ongelooflijke onzin die Baudet durft uit te kramen over onze onafhankelijke rechtspraak. En dan heeft nog het lef om te zeggen dat hij de rechter tegen zichzelf wil beschermen. Het ergste is: hij weet dat hij onzin uitkraamt !

Overigens terecht dat Slob heft ingegrepen en dat de Raad van State Westland de mantel uitveegt.
Door CB op
Ik voel alweer een boos debat en motie vanuit de PVV/FvD-hoek komen...