Gemeente moet statushouder sneller aan woning helpen
De opvang van asielzoekers 'piept en kraakt aan alle kanten'. Als dat niet snel wordt aangepakt moeten er ook voor de reguliere opvang crisiscentra worden ingericht. Het COA roept gemeenten op om sneller woonruimte voor statushouders te regelen.

De opvang van asielzoekers 'piept en kraakt aan alle kanten'. Als dat niet snel wordt aangepakt moeten er ook voor de reguliere opvang crisiscentra worden ingericht. Het COA roept gemeenten op om sneller woonruimte voor statushouders te regelen.
Nieuw opvangkamp
Deze waarschuwing geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tijdens een persbezichtiging van de noodopvanglocatie in Heumensoord, bij Nijmegen.Sinds woensdag is Defensie bezig met de opbouw van een kamp in het natuurgebied. Vanaf dinsdag moeten daar 450 Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. In een later stadium moet het kamp plaats bieden aan 750 tot maximaal 1000 mensen.
Tot 1 januari
In 2015 werden in Heumensoord 3000 voornamelijk Syrische asielzoekers opgevangen. Voor hen werden grote tenten met harde wanden neergezet. Dat bleek niet ideaal toen het kouder werd. Daarom bouwt Defensie nu paviljoens die veel steviger zijn. Omdat er vooral gezinnen worden gehuisvest komt er een speeltuin en de paviljoens hebben speciale verlichting waarbij kinderen gemakkelijker kunnen slapen. Ook is afgesproken dat het kamp uiterlijk op 1 januari weer leeg moet zijn, zodat de vluchtelingen niet in de wintermaanden in het bos bivakkeren.
Overvol
'We hebben geleerd van 2015', zegt een woordvoerder van het COA, die echter wel waarschuwt dat 'taferelen van 2015' kunnen terugkeren als gemeenten niet snel woonruimte aanbieden aan statushouders die nog in asielzoekerscentra zitten. Destijds werden mensen in tenten en sporthallen opgevangen omdat de centra overvol waren. Van de circa 29.000 bedden in de reguliere opvangcentra zijn er inmiddels 28.050 bezet. 'We krijgen 150 mensen per week binnen, dus reken maar uit hoe lang dat goed gaat.' (ANP)
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat rekenen doe ik al jaren, en het gaat al jaren niet goed. De bron (anp) is ook fake, want vlgns cbs komen er ca 400 tot 700 wekelijks ons land binnen. Dus gebruik om te beginnen de juiste getallen
, en leg daarna die ongebreidelde instroom aan banden en zorg voor actieve repatriëring. Dit is nml. niet vol te houden en de gevolgen zijn er al lang (woningtekort, hoge zorgkosten, maatschappelijke ontwrichting). Daarna praten we verder over klimaat, milieu, stikstof, co2 en meer van dat soort afleidingsdossiers.
Zou die COA-woordvoerder weet hebben van de totaal overspannen woningmarkt en de overige, maatschappij brede overbevolkingsproblematiek? En hou zou het zijn met al die andere instanties zoals vluchtelingenwerk etc.?
Heeft iemand überhaupt een plan/visie/beleid hoe als klein landje om te gaan met de voortdurende opvang en permanente huisvesting van vluchtelingenstromen uit opeenvolgende conflicten wereldwijd (vooral het Midden-Oosten en Afrika).
De enorme aantallen mensen die zich in Nederland willen vestigen, is namelijk onbegrensd. Of gaan we simpelweg door totdat de boel ook hier onherstelbaar in het honderd loopt?
Asieleisers daarentegen, de economisch denkenden, de mensen die hier een beter bestaan hopen op te bouwen zouden imho ondergeschikt moeten zijn aan onze eigen bevolking voor wat het krijgen van voorzieningen betreft.
Den haag, en specifiek Ollongren, heeft kennelijk nog niet door dat het expliciet vragen aan gemeenten om asieleisers die al langer dan 14 weken wachten op een woning voor te laten gaan op mensen die soms al 10 jaar wachten op een woning toch écht niet helpt om begrip te krijgen voor het asielbeleid.
Er wachten heel veel mensen op een betaalbare woning.
Wat dit zo schrijnend maakt is de situatie van vele 30+ 'ers die nog noodgedwongen bij hun ouders inwonen. Simpelweg omdat er geen woningen zijn. Waar wil men dan uiteindelijk de vluchtelingen gaan huisvesten?
Ministerie en COA zijn hard bezig om hun problemen af te wentelen op gemeenten.