of 59318 LinkedIn

Burgemeester Woerden tart Kiesraad

Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden is van plan om toe te staan dat verstandelijk gehandicapte kiesgerechtigden in zijn gemeente hulp krijgen in het stemhokje als zij daarom vragen. Bezwaren van de Kiesraad legt hij vooralsnog naast zich neer, meldt RTV Utrecht.

Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden is van plan om toe te staan dat verstandelijk gehandicapte kiesgerechtigden in zijn gemeente hulp krijgen in het stemhokje als zij daarom vragen. Bezwaren van de Kiesraad legt hij vooralsnog naast zich neer, meldt RTV Utrecht.

VN-verdrag

Molkenboer vindt dat inwoners met een licht verstandelijke handicap een beroep moeten kunnen doen op dezelfde hulp in het stemhokje waar mensen met een fysieke handicap recht op hebben volgens het VN-verdrag Handicap dat sinds 2016 van kracht is. Een woordvoerder van de gemeente Woerden laat weten dat Molkenboer daar onlangs toe is overtuigd na een bezoek aan een zorginstelling waar men zich hard maakt voor hulp in het stemhokje. Verzorgenden zouden op verzoek van de stemgerechtigde begeleiding kunnen bieden. Op de vraag of dergelijke stemhulp eventueel beïnvloeding in de hand werkt, antwoordt de woordvoerder dat dit bij assistentie aan blinden in het stemhokje net zo goed het geval kan zijn.

 

Hulp in lokaal, niet in hokje

De Kiesraad is het in ieder geval niet eens met Molkenboer. Volgens een woordvoerder van de Kiesraad is hulp in het stemhokje voor verstandelijk beperkten niet mogelijk volgens de Kieswet. Ook het VN-verdrag handicap biedt volgens de Kiesraad geen soelaas omdat Nederland bij dat verdrag een zogeheten interpretatieve verklaring heeft ondertekend die de door Molkenboer voorgestelde stemhulp onmogelijk maakt. In die verklaring staat dat Nederland het verdrag zo interpreteert dat alleen mensen met een fysieke beperking hulp kunnen krijgen in het stemhokje. Verstandelijk gehandicapten hebben volgens die verklaring alleen recht op hulp in het stemlokaal, buiten het hokje.

 

Laatste woord aan stembureau

Het laatste woord in de kwestie is uiteindelijk aan het stembureau, dat stemmen ongeldig kan verklaren. Juristen van de gemeente Woerden zouden momenteel uitzoeken wat eventueel de consequenties zijn van het bieden van de door Molkenboer voorgestelde stemhulp.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heukers op
Een PvdA-gutmensch, die Molkenboer. Met zijn MS (Morele superioriteitsgevoel) denken dat hij boven de wet staat. Wietplantages opruimen doet Victor ook nooit. Hij wil mensen hun fijn gevoel nimmer afnemen.
Door Jan op
@p. Dat merk je aan zijn gedrag. Ik vind dat er altijd een stembureaulid moet zijn dat vrij gemaakt is voor het verlenen van objectieve hulp aan stemmers die hulp nodig hebben, waaronder ook dementerenden.
Door Hans Van der blom (Stembureaulid) op
En wat doen we dan met die blinde,verstandelijk beperkte, medelander?
Door p op
@Jan, en hoe weet ik dat iemand een licht verstandelijke handicap heeft en dus hulp mag hebben?
Door Steffie (Begeleider) op
Ik loop al jaren tegen dit probleem aan. Daarom hebben we htps://www.hoewerktstemmen.nl in het leven geroepen. Hier kunnen mensen met een verstandelijke beperking oefenen met stemmen.
Door Jan op
@p. Ik bedoel: door iemand met een geestelijke beperking niet mogen helpen in het stemhokje beperk je in feite zijn stemrecht. Hij of zij komt er nl. soms alleen niet uit en brengt dan een ongeldige of verkeerde stem uit. Ik zie geen enkel verschil met een blinde, die je wèl mag helpen.
Door p op
@Jan

Je moet het niet groter maken dan het is. Het gaat om helpen in ene stemhokje, niet om het ontzeggen van stemrecht.

-Je kan ook accepteren dat iemand met een licht verstandelijke handicap net iets meer fouten maakt dan een 'gewone' burger.
-sowieso kan je ook iemand met ene licht verstandelijke handicap helpen met het invullen van een machtiging. Dat kan in alle rust buiten het stembureau.
Door Jan op
Ik ben het geheel eens met deze burgemeester. Je moet ook naar de bedoeling van de wet kijken. En die bedoeling is dat iedereen van zijn stemrecht gebruik kan maken, óók degenen met een handicap. Het is dan onzinnig onderscheid te maken tussen een lichamelijke en een geestelijke beperking.