Advertentie
sociaal / Nieuws

Onvrede over vooruitbetaling eigen risico minima

De SP in Amersfoort wil dat minima niet verplicht zijn het eigen risico van 350 euro vooruit te betalen en heeft een motie ingediend. In Den Haag stelde de PvdA Kamervragen.

14 december 2012

Minima in Amersfoort kunnen voordelig een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Agis. Maar ze moeten dan wel de eigen bijdrage van 350 euro per jaar vooruit betalen. De SP is tegen deze verplichting en heeft een motie ingediend. De PvdA heeft Kamervragen gesteld.

Twaalf termijnen
De minima in Amersfoor kunnen al langere tijd gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering. Dat scheelt al snel een paar tientjes per maand, of zoals SP-fractieleider Ad Meijer zegt ‘een fikse korting’. Vanaf volgend jaar is de wettelijke eigen bijdrage 350 euro per persoon. Zorgverzekeraar Agis en de gemeente zijn nu overeengekomen dat die eigen bijdrage bij de minima in twaalf gelijke termijnen wordt betaald. Ook dus als de verzekerde er geen gebruik van maakt.

Soms nuttig
In Amersfoort gaat het om zo’n vierduizend mensen die deelnemen aan de collectieve regeling. 80 procent van hen gebruikt het eigen risico volledig. ‘Deelnemers moeten veelal ineens een fors bedrag betalen.  Agis heeft om die reden dit jaar een voorstel gedaan om het Eigen Risico gespreid te betalen’, schrijft het college in antwoord op vragen van de SP. Maar het gaat de partij ook niet om die groep mensen. ‘Voor hen kan het zelfs nuttig zijn om gespreid te betalen in plaats van ineens met een hoge rekening geconfronteerd te worden’, aldus Meijer.

In 2014 verschil terugbetaald
Maar de partij is het niet eens met het verplichte karakter van de regeling. Meijer: ‘Twintig procent van de mensen gebruikt het slechts gedeeltelijk of helemaal niet en zij moeten ook betalen.’ De SP wil dat mensen hun eigen keuze kunnen maken om vooraf te betalen of niet. ‘Bovendien, als mensen te veel betaald hebben, krijgen ze dat pas ergens in 2014 terug. Zonder rente’.

Debiteurenrisico voorfinancieren
Het steekt de SP dat ‘uitgerekend deze groep verzekerden het debiteurenrisico van Agis voorfinanciert’, schrijft de partij in vragen aan het college. Maar het college gaat niet mee in de zienswijze van de partij. De afweging voor vooruitbetalen is gemaakt om betalingsproblemen te voorkomen, laat het college weten. Ze wijst er daarbij op dat ook in andere steden Agis soortgelijke regelingen is overeengekomen.

Andere verzekering
De SP heeft het college gevraagd om met Agis te overleggen of verzekerden af kunnen zien van de vooruitbetaling. Zonder succes. Volgens het college kan een verzekerde er zelf voor kiezen om niet vooruit te betalen door een andere, individuele, verzekering af te sluiten. Die is dan echter zonder collectiviteitskorting. De motie van de SP, waarin het college opgeroepen wordt het vooraf betalen van het eigen risico alsnog voor de polissen voor 2013 als vrije keuze aan te bieden, wordt op 18 december ingediend.

Kamervragen
Ook Kamerlid Tunahan Kuzu van de PvdA is tegen het verplichte karakter van de afspraak tussen Agis en de gemeente. 'Je betaalt bakker toch ook niet een jaar vooruit...', twitter hij in een reactie op de bekendmaking. Hij heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Schippers (VWS) over het verplichte karakter. Ook wil hij weten of in Amsterdam, Utrecht en wellicht nog meer steden minima worden verplicht vooruit het eigen risico te betalen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
Als de Partij van de Arbeid uit wil stralen dat zij sociaal is en op wil komen voor deze groepen dan neemt zij afstand van deze voorstellen en regelt ze binnen het kabinet dat deze regelingen van tafel gaan.



Het wachten is op het sociale gezicht van de PvdA
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Kan iemand (eerste reageerder?) mij opheldering geven over het volgende:

Als in mijn omgeving minima deelnemen aan de collectieve aanvullende verzekering van Achmea of Menzis is er de verplichting dat je een 3 sterren polis hebt en voor tandheelkundige hulp 2 sterren.

Dan heb je een korting van 10% op basisverzekering en iets van 7% op aanvullende verzekering. Dat heb je volgens mij op veel collectieve verzekeringen. Dan hoef je geen beroep te doen op de bijstand, staat bij de informatie over de Gemeentelijke collectieve verzekering. Als ik het nu goed begrijp betaalt men zelf een beduidend hoge premie per maand van een bodeminkomen voor wat voordelen en de Gemeente kan dat geld zelf in de pocket houden? De basisverzekering is ongeveer Euro 100,00. De 3- en 2 sterrenpolis komt op Euro 140,00.

De maandelijkse basis vaste lasten op een inkomen van rondom de 900,00 netto per maand behelsen gauw Euro 800,00. Gemeente, Instellingen, Belangenorganisaties weten dat. Waarom wordt de alarmklok niet geslagen. Steeds maar meldingen over meer schuldhulpverlening, meer voedselbanken, of meer klanten bij die voedselbanken. Men mekkert over integriteit van Weekers. Ik denk dat de minima liever hebben dat men zich met dit nijpend probleem bezig houdt

Men ziet toe hoe deze groep voer wordt voor de incasso industrie en de schulden niet meer te overzien zijn. Het is een eng bestaan met van dag tot dag een zwaard boven het hoofd wanneer die valt als je geen familie hebt, of netwerk. Daar gaan de Gemeenten nu gewoon van uit. Zijn er calamiteiten tussendoor moet een gehandicapte dat in eigen beheer regelen. Of die dat kan of niet kan is niet relevant meer. De menselijke maat hangt af van geld en pseudo logica, die men bij de uitvoering bedenkt.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Ter aanvulling:



Het schrijnende erbij is dat verwacht wordt dat van dat heel kleine beetje eetgeld de rekeningen voorgeschoten worden! Mijn licht gaat uit bij zoveel desinteresse voor de voorspelbare gevolgen.



Als je weet dat het eigen risico waarschijnlijk gebruikt gaat worden zou de keuze om dat per maand met de zorgpremie te betalen m.i. een goede optie zijn. In de eerste maanden van het jaar wordt het voor de lagere inkomens overzichtelijker.

Verder snap ik niet waarom dat eigen risico geen belastingaftrek mag zijn bij lage inkomens.

De verschraling in dat opzicht, naast de verschraling bij de Gemeentelijke voorzieningen, maken het huren van een gemiddelde woning voor lage inkomens met een handicap niet meer te betalen. Klasse gezondheidszorg is in ras tempo

terug aan het keren.



Roelie / Koning
Ik heb ook vanaf 2013 tot heden 30 euro per maand betaald ben ik verplicht met mijn ww uitkering maar ik heb nog steeds geen cent terug gekregen je hoort er ook niks van en als je belt weten ze er niks van.
K.W. Koppen
Deze regeling bestaat in Amsterdam al jaren. Mijn premie gaat, inclusief verplichte aanvullende verzekering volgend jaar van €137,21 omhoog naar €151,18! Nu gebruik ik door chronisch medicijngebruik en een stoma mijn hele eigen risico, maar voor een gezond mens is deze regeling natuurlijk gekkenwerk.
Ria Huisman / directeur
Ik hoop dat de heer koppen ook de WTCG heeft aangevraagd voor chronisch medicujngebruik.



Het is van de zotte om het bedrag vooruit in termijnen te vorderen van de vaste clienten, die het toch al niet breed hebben.

De te vergoeden rente is dan welkom voor de wwb clienten.

En zo worden de arme armer.
A. Wielders / gepensioneerd
Ik heb 'n zorgverzekering bij Iza Cura met collectiviteitskorting via de gemeente Capelle a.d. IJssel, waar ook een verplichte vooruitbetaling van het eigen risico. Ik heb hierover de vraag gesteld aan Iza Cura dat als ik geen gebruik maak van mijn eigen risico of ik dan het teveel betaald terug ontvang. Als antwoord kreeg ik, dat ik niets terug ontvang , ook als ik er geen gebruik van zal maken.

Deze zorgverzekering is volgens Iza Cura "voor de smalle beurs "

Ik heb alleen maar een aow met n korting van 8% omdat ik in Canada heb gewoond. Daarom heb ik deze zorgverzkering genomen, maar achteraf gezien ben ik duurder uit gekomen.

Met vriendelijke groet,

Mevr. A. Wielders
Advertentie