Advertentie
sociaal / Nieuws

Of AOW’ers samenwonen? Kijk in de GBA

Ouderenbond ANBO vindt dat de Sociale Verzekeringsbank GBA-gegevens moet gebruiken om eind te maken aan de ongelijke behandeling door SVB-kantoren.

25 april 2012

Als de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zich zou baseren op de gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie, is er geen onduidelijkheid meer over het al dan niet samenwonen van 65-plussers. Ouderenbond ANBO vindt dat met die maatregel een eind moet worden gemaakt aan de ongelijke behandeling door SVB-kantoren.

Uiteenlopende regels bij SVB-kantoren

Onlangs publiceerde het maandblad Plus Magazine de uitkomsten van een steekproef: SVB-kantoren hanteren verschillende regels voor alleenstaanden die een relatie krijgen. Het ene kantoor is veel strenger dan het andere. Daardoor worden ouderen in de ene regio veel sneller als ‘stel’ beschouwd, dan elders. Dat kan de 65-plussers honderden euro’s per maand schelen, omdat een ‘stel’ per maand ruim 600 euro AOW  minder ontvangt dat twee alleenstaande ouderen.

Negen verschillende antwoorden

De ANBO kwam vorig jaar tot dezelfde conclusie, na een onderzoek met de Ombudsman van de Vara. Op dezelfde vraag, gesteld aan de negen SVB-kantoren, kregen de onderzoekers negen verschillende antwoorden.

Het begrip samenwonen

Het probleem is het begrip ‘samenwonen’. Volgens de ANBO is het – ook bij de SVB zelf – onduidelijk wanneer daar precies sprake van is. Een stel dat nog over twee huizen beschikt en meer dan de helft van de week samen eet of bij elkaar logeert, kan al als ‘samenwonend’ worden bestempeld.

Niet duidelijk omschreven

In welke gevallen echter sprake is van samenwonen, is niet duidelijk omschreven. Uit de steekproef van Plus Magazine blijkt bijvoorbeeld dat een stel dat elkaar alleen in de weekenden ziet en voor elkaar kookt, dat in Breda, Nijmegen en Roermond wel moet melden, maar bij zes andere kantoren niet. Weten wanneer je moet melden is belangrijk, want wie dat niet doet, loopt het risico een boete te krijgen en het teveel ontvangen deel van de AOW te moeten terugbetalen.

Gemeente ziet twee alleenstaanden

Ouderen die hierdoor in financiële problemen komen, kloppen aan voor inkomensondersteuning bij de gemeente. Daar kan het gebeuren dat mensen die voor de SVB als ‘stel’ zijn gekort, toch als alleenstaande in aanmerking komen voor bijzondere bijstand, aldus de ANBO.

Gemeentelijke Basisadministratie

De bond vindt daarom dat de SVB de gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie voortaan als leidraad moet nemen. Oftewel het adres waarop iemand is ingeschreven. ‘Samenwonen doe je in één huis. Apart wonen doe je in verschillende huizen. In die laatste situatie, waar veel ouderen voor kiezen omdat ze niet permanent meer willen samenwonen, heb je allebei je eigen kosten en heb je dus ook allebei je eigen AOW nodig’, zegt ANBO-woordvoerster Renée de Vries.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HJJ
@Jan Willem,

Volgens mij gaan er een aantal dingen niet goed in je gedachtengang.



1. De premie AOW die betaald werd was gebaseerd op dat wat we nu de gehuwden AOW noemen, zo schrijf je. Als dat zo is (ik heb het nu gecontroleerd), dan is er alle redenen om samenwonenden nu de gehuwden AOW uit te betalen, en niet het hogere bedrag van 2x individuele AOW. En daar gaat dit artikel over!



2. Je schrijft: "Waren beide echtgenoten daarnaast nog deelnemer in een aanvullend pensioen, dan hoefde de werkgever over de zogeheten gehuwden franchise geen pensioenpremie te betalen voor de werknemers, met als gevolg een lagere pensioenopbouw." Dat kan kloppen, maar is wederom geen reden om te pleiten voor een hogere AOW of een hoger pensioen. Er is immers MINDER ingelegd door werkgever en werknemer (die overigens samen verantwoordelijk waren voor de pensioeninleg, behalve bij b.v. de banken, daar droeg en draagt alleen de werkgever bij).



3. Je schrijft: Maar de huidge 65 plussers hebben veel meer aan de AOW bijgedragen, dan waar zij nu aanspraak op kunnen maken. Weer is mijn reactie: misschien klopt het, misschien niet. Maar je hebt in ieder geval geen enkel argument gegeven waarom het WEL zou kloppen. De twee bovenstaande argumenten die je geeft, wijzen erop dat het NIET zou kloppen...



HJJ
HJJ
Correctie: lees (ik heb het niet gecontroleerd) voor (ik heb het nu gecontroleerd).

HJJ
ambtenaar / secretaris
Van de zotte dat de staat mag bepalen hoe vaak je voor iemand mag koken of samen in een huis mag slapen om als stel te worden gezien. Over misbruik van elders wonen en onderverhuren gaat dit niet. Afblijven van het priveleven!
Binkie / Patient
Gek he? Dat ouderen vereenzamen en vaak ziek zijn, met dit beleid, ontneem je aowers hun priveeleven, hun relaties, welbevinden. De kosten in de zorg worden ook groter gemaakt door het opjagen van aowers. Naast depressie krijgen de mensen stress. Terwijl mensen het vaak al moeilijk hebben op leeftijd, wordt het ze nog moelijker gemaakt. De oudere mens vooral wordt schandalig mee omgegaan, door harteloze gevoelloze geldpolitiek. Hierdoor krijgen de jongeren ook te weinig woningen om normaal zelfstandig te worden of een gezin op te bouwen. Omdat de ouderen bijna allemaal apart gaan wonen door de inkomenspolitiek. Ook milieuonvriendelijk om iedereen te stimuleren apart alleen in een huis te wonen ivm de energieverbruik. Dit is ook een vorm van discrimineren door mensen die relaties hebben of aangaan te beboeten of te beknippen. De maatschappij zou een stuk beter zijn en gezelliger als dit duivelse aow inkomensbeleid verdwijnt. Gun de mensen weer de vrijheid , welbevinden en gezondheid. Jaag ze minder op geef ze minder stress , minder alcohol en medicijnverslaafden, meer woningen vrij. Laat ze met rust en blijf met uw poten van de aow(ers) af.

Peter Riedijk / wethouder sociale zaken
Ik ben het helemaal eens met de ANBO!

Regelgeving moet duidelijk zijn en landelijk hetzelfde beleid uitvoeren.

Twee huizen is twee maal lasten en verantwoordelijk zijn daarvoor. GBA dient dan ook leidend te zijn.

Sjoerd / gewone man
Wat dacht u van twee woningen waarbij er feitelijk in een woning wordt samengewoond en de andere woning wordt onderverhuurd?



Op papier is er dan sprake van 'inwoning' maar feitelijk van uitkeringsfraude.



Zo is bijvoorbeeld onderzocht dat er naar schatting voor 50 miljoen per jaar wordt gefraudeerd met studiefinanciering.



Bij WWB en de AOW is dit niet anders. Hoeveel AOW'ers wonen er wel niet feitelijk in het land van herkomst maar staan nog ingeschreven in Nederland. Spreek eens met praktijk mensen, zoals handhavers, wijkagenten en woonconsulenten, en er gaat een wereld voor u open.



Niets menselijks is burgers vreemd. Ik dacht dat de tijd van de roze zonnebril achter ons lag. Uitkeringsfraude is een aantasting van ons sociale stelsel.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
De vraag og een 'stel' smanewoont of niet, wordt dus naar de gemeente overgeheveld. Dan moet de gemeente dus vaststellen hoe vaak per week iemand bij een ander de piepers kookt, hoeveel tandenborstels er staan, enzoovoorts. Dan gaat het dus om het toezocht op en de controle van de actualiteit van de GBA, en krijg je gene helderheid maar opnieuw Kafkaiaanse toestanden
theo vermeer / AOW er
Blijf van de AOWers af ze hebben 50jaar premie betaald ,

Nu is het zo dat dit Huidige GRAAI Kabinet over lijken gaan ,om de 65 plusser uit te knijpen.

P,s Voor de ouderen uit Nederland ga in Duitsland net over de grens wat huren ben je veel goedkoper uit de wegenbelasting en alles is 40% goedkoper.

R
De ANBO zou zich, net als vele andere organisaties, hard moeten maken voor een juist gevoerde GBA. Daar zit het eigenlijke probleem; men dient ingeschreven te staan daar waar men feitelijk verblijft.

Bij misbruik van bijv. inkomensvoorzieningen zoals de AOW, studiefinanciering of bijstandsuitkeringen blijkt hier nogal eens iets mis.

Samenwonen of het hebben van (hoofd)verblijf op een bepaald adres zal daarom moeten worden beoordeeld op basis van feiten en omstandigheden. Daar is voldoende jurisprudentie over te vinden.



Er vanuit gaan dat ieder die op een adres staat ingeschreven daar ook daadwerkelijk verblijft is te kort door de bocht. Dit geldt ook voor AOW-ers.
Piet Schepers / manager gemeente
Deze discussie is een oude. Gelijktijdig is het antwoord simpel. Mensen weten zelf echt wel of zij feitelijk samenwonen of niet. De echte verantwoordelijkheid ligt bij hen: Ben hierin gewoon eerlijk. Dat dit (financiele) consequenties kan hebben is duidelijk, maar daar hebben we als samenleving voor gekozen.

De discussie rond handhaving is ontstaan doordat mensen eigenlijk de gevolgen van hun eigen keuzes niet willen accepteren.

Alfred Blokhuizen
Het is dus wel oppassen geblazen als je een vriendschap sluit of dat iemand zich over je ontfermt. Dat noemen we overigens ook wel mantelzorg. Doordenkend: Als je iemand iedere dag opzoekt, gewoon uit vriendschap en bezorgdheid, moet je je gaan verantwoorden en bewijzen dat je niet stiekem een spannende relatie hebt. Opeens word je dan verplicht ook financieel verantwoordelijk. Daar ben je dan 65+ voor geworden.



Als je wilt samenwonen ga je naar de notaris of je treedt in het huwelijk, want dat heeft ook enkele mooie voordelen (overdracht pensioen bij overlijden van een van de partners).



Dus de overheid nu voor mensen hoe vaak ze elkaar mogen zien. Ziet u elkaar teveel, naar het idee van de Staat, dan bent u een economische eenheid. En dan zie je nu ook nog de verschillen van opvatting tussen het ene en andere kantoor.



Ik vind het geen goede ontwikkeling. Eigenlijk wel een beetje eng!
Jan
Bij de reactie van Peter Riedijk (wethouder sociale zaken) schrik ik. Kennelijk heeft deze wethouder niet de kennis van zaken die van een wethouder verwacht mag worden of wordt in zijn gemeente de Wet werk en bijstand (WWB), en waar hij voor verantwoordelijke is, ook op een slordige manier uitgevoerd. Dat de ANBO op komt voor de algemene rechten van de ouderen die samenwonen kan ik begrijpen maar een wethouder die roept "Twee huizen is twee maal lasten en verantwoordelijk zijn daarvoor. GBA dient dan ook leidend te zijn." kent het begrip gezamenlijke huishouding voeren kennelijk niet, hierbij gaat het om hoofdverblijven en kan ook op meerdere adressen gevoerd worden. DeSVB is kennelijk op sommige kantoren wordt strenger dan op andere en die gemeenten die bijzondere bijstand verstrekken voor de alleenstaande terwijl ze door SVB als gezin worden aangemerkt hebben kennelijk de WWB ook niet gelezen danwel begrepen.

Uit bovenstaande hoeft niet geconcludeerd dat ik het met deze situaties eens ben, maar als er iets leidend is dan is het de wet en niet een registratie waarvan de overheid al jaren weet dat hij niet op orde is.
Jan
Geef iedere 65-plusser, na overlijden van de vorige partner, gehuwd/samenwonend of alleen wonend, hetzelfde (hoogste) bedrag en je bent van al het gezeur af. Bespaart ook heel wat handhavingskosten.
Jan Willem
De huidige AOW-ers hebben in hun werkzame leven via het omslagstelsel jaar in jaar uit bijgedragen aan de financiering van de AOW. De premie AOW die betaald werd was gebaseerd op dat wat we nu de gehuwden AOW noemen. Als de partner ook werkte dan werd op dat inkomen dezelfde hoge premie AOW ingehouden. Waren beide echtgenoten daarnaast nog deelnemer in een aanvullend pensioen, dan hoefde de werkgever over de zogeheten gehuwden franchise geen pensioenpremie te betalen voor de werknemers, met als gevolg een lagere pensioenopbouw. De wereld om ons heen is veranderd en de wetgeving is daarop aangepast en voor het naleven van de wetten hebben we handhavingsambtenaren ingesteld. Maar de huidge 65 plussers hebben veel meer aan de AOW bijgedragen, dan waar zij nu aanspraak op kunnen maken. Staat er nog een keer een Nederlander op van het formaat Domela Nieuwenhuis die de Rijkman Groeninks in de politiek (zie column van Y van 't Hek in NRC) wat historisch besef bijbrengen. Iedere AOW-er heeft recht op de gehuwden AOW, samenwonend of niet samenwonend.
Tineke Bredero
Mijn vraag is de volgende. Mijn ouders van 94 en 90 jaar woonde tot mei 2014 samen in een verzorgingshuis. In de maand mei is mijn vader overgeplaatst naar een gesloten instelling i.v.m. dementie. Via welke wegen moet deze verandering doorgegeven worden om voor allebei AOW voor alleenstaande te krijgen. Vriendelijke groet Tineke Bredero
Advertentie