Advertentie
sociaal / Nieuws

Werknemers sociale werkbedrijven eisen inflatiecompensatie

Gemeenteambtenaren kregen wel een tegemoetkoming voor de gestegen inflatie, veel medewerkers van de SW-bedrijven niet.

24 januari 2023
Sociale werkvoorziening

Werknemers van de sociale werkbedrijven gaan actie voeren voor loonsverhoging en een hogere reiskostenvergoeding. Ze willen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hun werkgever, ze compenseert voor de hoge inflatie.

Apeldoorn

De eerste actie is donderdag 26 januari in Apeldoorn. Daar zal een door 15.000 werknemers ondertekende petitie worden overhandigd aan onder andere burgemeester Ton Heerts, voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de VNG en als zodanig hoofdonderhandelaar van de werkgevers.

Extraatje

Bestuurder Rob Kolner van de sociale werkbedrijven zegt al maandenlang van de VNG te horen dat er geen geld is voor compensatie, terwijl de gemeenteambtenaren eind vorig jaar wel een extraatje kregen als compensatie voor de gestegen inflatie. ‘Het geld is er dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten en laat deze werknemers in de kou staan. Terwijl zij al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen’, aldus Kolner.

Aanvullende cao-afspraken

Vakbond FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 75.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s werden afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil nu dat alle lonen in de cao SW en cao Aan de slag met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10 procent worden verhoogd. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten – een verhoging van 0,10 naar 0,21 cent per kilometer.

Scheve verhouding

Veel werknemers die werken in de sociale werkbedrijven verdienen net iets meer dan het wettelijk minimumloon. Dat is op 1 januari 2023 weliswaar met 10 procent omhooggegaan in verband met de hoge inflatie, maar werknemers die net iets boven dat minimumloon zitten krijgen diezelfde verhoging niet. Kolner: ‘Dan krijg je een hele scheve verhouding op de werkvloer. Het verschil in beloning tussen een teamleider en werknemer is dan minimaal, terwijl er wel meer verantwoordelijkheid gedragen wordt.’

Vervolgacties

Volgens Kolner maakt de VNG ‘heel bewust’ onderscheid tussen gemeenteambtenaren en hun werknemers met een beperking. ‘Die oneerlijkheid moet stoppen.’ 

Na Apeldoorn volgen acties in Arnhem, Groningen, Eindhoven, Utrecht, Den Haag en Zeeland. De exacte data zijn nog niet bekend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie