Baangarantie
Sinds de start van de proef zijn veertien gedetineerden aan werk geholpen. Zij hebben een baangarantie gekregen voor een jaar en zijn veelal werkzaam als lasser, schilder of stukadoor. Vijftig gevangenen worden momenteel nog begeleid door een werkcoach van UWV Werkbedrijf.
Recidive
Het project Lelystad past in het nieuwe beleid dat de hoge recidive moet doen kelderen’, zegt Karel van Duijvenbooden, projectleider Verbetering Uitvoering Nazorg bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), in een artikel van BN de Stem. ‘Zeventig procent van de gevangenen zagen we binnen een paar jaar weer terug. Of het project de gedetineerden op het rechte pad houdt, zal nog moeten blijken. Je kunt wel werk regelen, maar iemand moet ook een dak boven zijn hoofd hebben’, aldus Duijvenbooden.
Uit de bak, aan de slag
Het ministerie van Justitie en UWV Werkbedrijf gaan gedetineerden aan een baan helpen. Een proef in de gevangenis van Lelystad was zo…
Proefproject
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en UWV Werkbedrijf begonnen in april met het proefproject in Lelystad. Door het afnemen van een beroepskeuze- en competentietest worden de interesses en competenties van de gedetineerden in kaart gebracht.
Toekomst
‘Er wordt uiteraard gekeken of er toekomst in deze beroepen zit’, zegt UWV woordvoeder Wessel Agterhof. Het is de bedoeling dat ze helemaal zijn klaargestoomd voor de arbeidsmarkt op het moment dat ze de gevangenis verlaten. Werkgevers halen hier hun voordeel uit vanwege de subsidieregeling, maar moeten dan wel een baangarantie afgeven voor een jaar’, aldus Agterhof.
Succes
Justitie en UWV noemen het project een proces. Nog dit jaar breidt UWV zijn werkzaamheden uit naar gevangenissen in Grave, Krimpen aan den IJssel Arnhem, Ter Apel, Alkmaar en Almere.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een goede zaak, deze extra aandacht voor gedetineerden. Maar zouden deze mensen diezelfde aandacht ook al gehad hebben voordat ze de fout ingingen?