Advertentie
sociaal / Nieuws

'Leges voor gastouders moeten omlaag'

Het ministerie van Sociale Zaken roept gemeenten op om niet langer ‘onnodige drempels’ op te werpen voor beginnende gastouders.

09 november 2022
Een baby met een houten rammelaar
ANP/Sem van der Wal

Sociale Zaken roept gemeenten op om de leges voor gastouders te verlagen. Het ministerie noemt het ‘een zorgelijke trend’ dat de leges in sommige gemeenten zo hoog zijn, dat gastouders afhaken.

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gemeente Gemert-Bakel
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

GGD

Dit staat in een nieuwsbrief van het ministerie van Sociale Zaken die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Voordat iemand kan beginnen als gastouder voert de GGD in opdracht van de gemeente een inspectie uit. Is de plek goedgekeurd, dan zorgt de gemeente er voor dat de gastouder wordt opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. Veel gemeenten regelen dit allemaal kosteloos, terwijl andere er leges voor vragen.

Kostendekkend

De hoogte van deze leges lopen erg uiteen, zo blijkt uit het Landelijk Register Kinderopvang. Zo vraagt Stadskanaal 19 euro, terwijl een gastouder in Haarlem 796 euro moet neertellen. In de Gemeentewet staat dat leges maximaal kostendekkend mogen zijn.

Onnodige drempels

Sociale Zaken vindt het ‘een zorgelijk trend’ dat sommige gastouders nu afhaken door de hoogte van de leges. Hierdoor neemt het aantal kinderopvangplekken af terwijl gemeenten nu al kampen met een groot tekort. Het ministerie roept gemeenten op om niet langer ‘onnodige drempels’ op te werpen voor beginnende gastouders en om transparant te zijn over hoe het leges-bedrag tot stand is gekomen.

Gratis

Op dit moment komt de kinderopvang in Nederland ongeveer 7000 medewerkers tekort. Als de opvang in 2025 vrijwel gratis wordt voor werkende ouders, zal dit tekort naar verwachting fors oplopen. In totaal gaan er in Nederland ruim 800.000 kinderen naar de opvang waarvan 100.000 naar een gastouder.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Als de legeskosten voor de gastouders in Haarlem zo hoog zijn dan is er bij die gemeente toch wel wat mis. Hoogtijd voor ingrijpen door de Gemeenteraad.
k.harting
Sinds wanneer is de prijs voor individuele dienstverlening een onnodige drempel? Dan kunnen we ook de bouwleges of de leges voor een paspoort wel afschaffen.
Leges zijn een vergoeding voor de kosten die de gemeente maakt om die dienst te verlenen. Als gemeenten dit onder kostprijs of gratis gaan aanbieden, komt het ten laste van de hele samenleving door middel van de OZB. Dat laatste lijkt me ook niet wenselijk.
En er is ook nog een dingetje genaamd gemeentelijke autonomie!
Hielco Wiersma
@k. harting. De legeskosten die Gemeenten in rekening brengen mogen wettelijk gezien niet hoger zijn dan de kostprijs. Als de legeskosten te hoog zijn is er iets mis bij een Gemeente; dat kan het gevolg zijn van (1) het maken van winst op leges dan wel (2) via te hoge personeels- en administratiekosten. Dit principe geldt overigens voor alle soorten van Gemeentelijke leges.
Advertentie