Advertentie
sociaal / Nieuws

Laat overheid ook bemiddelen

Het bemiddelen van mensen naar werk kan beter worden gedaan door de uitzendbureaus dan door het UWV Werkbedrijf of de gemeenten. Ze hebben er veel ervaring mee en kunnen het goedkoper en efficiënter.

16 december 2010

Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW in NRC Handelsblad als reactie op het bericht dat het UWV waarschijnlijk taken zal moeten afstoten. Het is geen gek idee. Al ongeveer 1 miljoen mensen werken via een uitzendbureau en voor werkgevers is het een aantrekkelijke constructie een nieuwe werknemer eerst met een uitzendcontract ‘uit te testen’.

 

De banden tussen UWV en uitzendbureaus zijn al aangehaald. Op veel Werkpleinen werden ‘speeddates’ georganiseerd waar werkzoekenden konden aanschuiven bij intercedenten. Sinds de zomer bieden uitzendbureaus hun vacatures aan op de Werkpleinen en onlangs openden de branche en het UWV een gezamenlijk expertisecentrum. Twee punten vragen om een oplossing voordat uitzendbureaus de taken van het UWV kunnen overnemen.

 

In de eerste plaats ontbreekt bij commerciële bureaus de prikkel om energie te steken in moeilijk bemiddelbare groepen, zoals vijftigplussers. Het UWV is nog te verplichten een deel van het budget speciaal op die groepen te richten. Wientjes is ervoor de arbeidsbemiddeling van één bepaalde ‘moeilijke groep’, de arbeidsgehandicapten, bij het UWV te laten. Maar dan ontstaat een scheiding tussen moeilijke en makkelijke groepen. Dat lijkt niet handig. Werkcoaches die nu bij werkgevers langs gaan om te spreken over vacatures kunnen en passant ook de regelingen voor arbeidsgehandicapten onder de aandacht brengen.

 

Ten tweede dreigt het gevaar van een groep mensen die het ene uitzendcontract op het andere stapelen, zonder ooit een vast contract te bemachtigen. Het zou, met het oog op deze kwesties, niet verstandig zijn de overheid helemaal uit de arbeidsbemiddeling te halen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jaap Schuddeboom / ondernemerscoach
In aanvulling op de twee punten zoals hier genoemd, weten uitzendbureaus geen raad met mensen die geen baan ambiëren maar een eigen bedrijf willen starten.

Deze kennis is ook schaars aanwezig bij gemeenten en UWV is mijn ervaring. Meer dan 'maak maar een ondernemersplan' komt men niet.
Advertentie