Advertentie
sociaal / Nieuws

Kostendelersnorm minder streng toegepast

Amsterdam gaat bijstandsgerechtigden die mensen ‘in een zeer kwetsbare situatie’ in huis nemen, niet langer korten op hun uitkering. Dat schrijft het FD.

02 april 2016

Helpen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft onlangs op aandringen van Amsterdam en de VNG besloten de kostendelersnorm minder strikt toe te passen. Nu Klijnsma daartoe besloten heeft, is voor gemeenten de weg vrij dit door te voeren. ‘In Amsterdam willen we dat mensen elkaar helpen’, aldus wethouder Arjan Vliegenthart (SP) in de krant. ‘Het strikt handhaven van de kostendelersnorm werkt dan averechts. Dus gaan wij voor meer mensen maatwerk toepassen.’

Gebroken been
Het gaat alleen om mensen in de bijstand die hulp verlenen aan anderen terwijl de kosten die ze maken niet gedeeld worden. Als voorbeeld van iemand die niet meer gekort wordt op de uitkering noemt Vliegenthart iemand die een vriend met een gebroken been tijdelijk in huis neemt. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

de la Haye / financieel hulpverlener
Hoop dat het dan ook voor mantelzorgers op gaat die langdurig zorg verlenen
Gijs
Geldt dat ook voor vier vluchtelingen in een huis als er al huizen beschikbaar zijn voor A-statushouders?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Waar politici steeds maar weer praten over individualisering, hebben ze heel paternalistisch en rigide een aantal jaren geleden de uitkeringen gekoppeld aan de (samen)woonsituatie. Nederland wijkt hiermee negatief af van veel andere Europese landen. Wat ooit een platvloerse bezuinigingsmaatregel was, wordt bovendien steeds onlogischer. Juist nu de overheid zich van alles terug trekt, zijn mensen wel gedwongen om het via samenwonen en nieuwe leefvormen zelf te gaan regelen. De overheid zou het financieel juist aantrekkelijk moeten maken als ouderen gaan samenwonen of projecten van groepswonen gaan opzetten. Stop die afschuwelijke betutteling en controledrift en laat mensen zelf initiatieven ontplooien.

Ellen
Beste meneer Haganum,

dat is nu eenmaal onze Hollandse mentaliteit: altijd bang dat iemand anders meer krijgt, en pas tevreden als een ander erop achteruit gaat, ook als we daar zelf niet rijker van worden. Het zit in de volksaard om elkaar niet veel te gunnen en de politiek weerspiegelt dat keurig. Helaas.
Advertentie