Advertentie
sociaal / Nieuws

Kinderopvang Rotterdam wil intensievere Haagse lobby

Volgens Van Gennip mogen gemeenten doorgaan met soepeler toezicht kinderdagverblijven en rekening houden met grote personeelstekort.

05 oktober 2022
Een peuter van een voorschool laat een plastic voorwerp zien.

Kinderopvangcentra in Rotterdam roepen wethouders op de lobby in Den Haag te intensiveren. Ze willen dat het toezicht door gemeenten voorlopig coulant blijft en dat de strenge landelijke eisen, onder meer aan personeel, worden versoepeld.

Vergrijzing

De Rotterdamse kinderopvang heeft te maken met een groot personeelstekort, net als kinderopvangorganisaties in heel Nederland. Een van de oorzaken is de vergrijzing, veel oudere medewerkers verlaten de sector. Landelijke maatregelen om hier iets aan te doen hebben tot nu nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Den Haag

In een gezamenlijke brief aan de Rotterdamse wethouders van Onderwijs en Jeugdzorg vragen meerdere bestuurders en directeuren van lokale kinderopvangcentra om de lobby in Den Haag te intensiveren. 

Soepeler toezicht

Om een einde te maken aan het nijpende personeelstekort is het volgens hen onder meer nodig dat er minder hoge eisen worden gesteld aan het personeel. Aan de gemeente Rotterdam vragen ze om het huidige versoepelde toezicht op de kinderopvang te voort te zetten.

Gezamenlijk optrekken

Wethouder Kasmi van Onderwijs wil graag gezamenlijk optrekken in de landelijke lobby, zo meldt de website kinderopvangtotaal.nl. Ook zou hij de kinderdagverblijven hebben toegezegd dat de gemeente soepel zal blijven optreden bij het toezicht en rekening zal houden met het personeelstekort.

Kamerbrief

In een recente Kamerbrief zegt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat alle gemeenten bij het toezicht rekening mogen blijven houden met ‘verzachtende omstandigheden’ zoals personeelstekorten. ‘De Vereniging Nederlandse Gemeenten en GGD GHOR Nederland hebben een handleiding opgesteld die toezichthouders helpt bij het in kaart brengen van de verzachtende omstandigheden of overmacht, en handhavers bij het nemen van een handhavingsbesluit in deze situaties’, aldus Van Gennip. GGD GHOR Nederland onderzoekt dit najaar of de GGD’s - die het toezicht namens gemeenten uitvoeren - landelijk op dezelfde manier te werk gaan.

Gratis

Vanaf 2025 is kinderopvang voor werkende ouders vrijwel gratis. Hierdoor zal er in de sector waarschijnlijk nog veel meer personeel nodig zijn dan nu. Op dit moment leidt het personeelstekort in heel Nederland al tot wachtlijsten of zelfs tot sluiting van locaties - met name in de regio’s Amsterdam en Utrecht zijn de problemen groot. Volgens de Kamerbrief van Van Gennip komt de kinderopvang nu bijna 5000 werknemers tekort.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie