Advertentie
sociaal / Nieuws

Voorlopig geen asielopvang op water

Bevoorradingsproblemen en veiligheidsrisico’s zijn de belangrijkste redenen om voorlopig af te zien van asielopvang op cruiseschepen.

ANP
28 juli 2022
jongen op cruiseschip
Shutterstock

Asielzoekers zullen voorlopig niet opgevangen worden op cruiseschepen die op open water blijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.

Lastig

Het is ‘lastig’ om de schepen te bevoorraden, er zijn ‘veiligheidsrisico’s aan opvang op zee’, en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie ‘op dit moment niet verder uit te werken’.

Havens

Het plan is nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk.

Verlichting

Uit de brief van Van der Burg blijkt dat een structurele oplossing vooralsnog niet in zicht is. Aan de gemeenten is gevraagd om in totaal 5625 plekken te realiseren. Daarvan zijn er nu 4100 ingericht. De verwachting is dat dit alleen voor ‘de zeer korte termijn’ verlichting geeft voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat al lange tijd overbelast is.

Nieuwe locaties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent de komende weken drie nieuwe opvanglocaties. In Den Haag komen daarmee 400 plekken beschikbaar, in Delft 260 en in Voorschoten 120. Vorige week werd besloten dat het makkelijker gemaakt zou worden voor het COA om panden te kopen als het daar mensen kan huisvesten. Momenteel wordt volgens Van der Burg bekeken welke plekken daarvoor in aanmerking komen.

Buitenlucht

Van der Burg schrijft ook dat hij de brandbrief van vijf maatschappelijke organisaties over de problemen in de asielopvang ‘zeer serieus’ neemt. Het gaat om UNICEF Nederland, UNHCR Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Nederlandse Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Het kabinet ‘onderschrijft de boodschap dat kinderen en kwetsbaren niet in de buitenlucht zouden moeten verblijven’. Hij belooft dat het kabinet later nog op de situatie terugkomt. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het is tijd voor “het grote plan voor Nederland”. Met de huidige politieke samenstelling zal dit plan er helaas niet snel komen. Als de situatie echt vast gaat lopen, dan pas neemt die kans toe. Het asielcircus levert GEEN bijdrage aan de oplossing of verzachting mondiale vluchtelingenproblematiek. De voortzetting van het huidige beleid is een doodlopende weg. Voor we dat gaan inzien, is er eerst een soort revolutie nodig om de politiek uit de huidige dogmatische houdgreep te halen. Met mensen als Kaag, Jetten en Sjoerdsma is evenzeer niet op een constructieve manier te praten over een toekomstbestendig beleid als met mensen als Wilders en Baudet. Vanuit beide kampen wordt er onzin uitgekraamd. Het kamp D66 wil dat het asielcircus behouden blijft en weigert iedere evaluatie van dit stelsel. Het rechterkamp verbindt het beleid aan woningnood, wat in de kern volslagen onzin is. Als we vluchtelingen willen helpen, dan moeten we die ook helpen, welk gevolg dat voor onszelf ook heeft. De praktijk is helaas dat wij geen vluchtelingen helpen, maar een aantal enkelingen met voldoende geld om de reisagent te betalen. 60% van de asielaanvragen wordt afgewezen en 40% wordt toegekend, waarvan je je af kan vragen hoe terecht dat is. Wat mij betreft gaan wij in Nederland de vluchtelingen gewoon zelf halen en als de bevolking dat wil, dan halen we er nog veel meer dan wij nu aan statussen toekennen. Dat die mensen niet integreren en werken? Staat er helemaal los van. Vluchtelingenhulp = vluchtelingenhulp.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie