Advertentie
sociaal / Nieuws

Kabinet wil gemeenten verplicht laten samenwerken bij jeugdzorg

De NZa krijgt de verantwoordelijkheid om te controleren of de samenwerkende gemeenten de benodigde jeugdzorg aanbieden.

ANP
15 september 2023
Maarten van Ooijen
Maarten van Ooijen Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het commissiedebat over de jeugdzorg, donderdag 20 april.Robin Utrecht/ANP

Gemeenten worden, als het aan het kabinet ligt, verplicht om samen te werken als ze specialistische jeugdzorg inkopen. Op dit moment lukt het niet altijd om zorg te regelen voor de meest kwetsbare kinderen. De problemen zijn voor sommige gemeenten te ingewikkeld en bovendien lopen zij tegen allerlei organisatorische problemen op. Dit valt op te lossen door de zorg gezamenlijk in te kopen, denkt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen, maar dat is nu te vrijblijvend geregeld.

Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Gemeente Maashorst
Raadsadviseur / Plaatsvervangend Griffier

Beleidsmedewerker Toerisme en Recreatie

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Toerisme en Recreatie

‘De zorg voor de meest kwetsbare kinderen zou het best moeten zijn georganiseerd’, zegt Van Ooijen. ‘Nu staat deze zorg onder grote druk en is passende zorg vaak onvoldoende en niet op tijd beschikbaar.’

Landelijke en regionale inkoop

Door de inkoop landelijk en regionaal te organiseren moet het probleem worden opgelost dat niet alle gemeenten de benodigde kennis in huis hebben om kwetsbare kinderen te helpen. Ook zorgaanbieders zijn hiermee gebaat, denkt Van Ooijen. Momenteel hebben zij hoge administratieve lasten omdat ze vaak met meerdere gemeenten zaken doen.

Controle

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt de verantwoordelijkheid om te controleren of de samenwerkende gemeenten de benodigde jeugdzorg aanbieden. Het ministerie van Volksgezondheid zal gemeenten aanspreken die hierin tekortschieten en kan hen tot actie dwingen als de situatie niet verbetert.

Hervormingsagenda Jeugd

Het voorstel komt voort uit de afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd. Dit plan om het jeugdstelsel te verbeteren heeft het ministerie van Volksgezondheid geschreven in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, jeugdhulpaanbieders, professionals en cliëntorganisaties.

Regeringsadviseur Raad van State gaat het wetsvoorstel nu bestuderen. Daarna zal dit worden behandeld in de Tweede Kamer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Gemeenten doen er dus verstandig aan om de desbetreffende speciale zorg via de bestaande samenwerkingsverbanden in te kopen. Zo nodig kunnen
-afhankelijk van de hoeveelheid vraag- ook meerdere samenwerkingsverbanden gezamenlijk zorg inkopen.
Advertentie