Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdzorgcliënten komen vaak in de bijstand

Vier van de tien jongeren met een bijstandsuitkering vielen als kind onder de jeugdzorg. De Wet langdurige zorg, de oude AWBZ, wordt zelfs…

Jongeren met een achtergrond in de jeugdzorg doen, eenmaal volwassen, een groot beroep op de Wajong, bijstand en de zorg. Gemeenten krijgen dus vaak opnieuw met dezelfde personen te maken, maar dan op een latere leeftijd. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) maandag.

Vier van de tien jongeren met een bijstandsuitkering vielen als kind onder de jeugdzorg. De Wet langdurige zorg, de oude AWBZ, wordt zelfs voor 90 procent gebruikt door jongeren met een achtergrond in de jeugdzorg.

Samenwerken met scholen
Gemeenten moeten zich volgens het bureau realiseren dat als ze niks doen, deze groep later weer bij ze aanklopt voor een uitkering. Wanneer (ex)jeugdzorgcliënten, ook na hun achttiende jaar, hulp krijgen van gemeenten, dan zijn die later minder geld aan ze kwijt. Gemeenten krijgen het advies om meer samen te werken met scholen, vooral in het speciaal onderwijs, om problemen waar de doelgroep mee te maken heeft beter aan te kunnen pakken.

Perspectief op werk
De grotere rol van gemeenten bij de zorg sinds 2015 biedt kansen om die groepen beter en uiteindelijk tegen lagere kosten te helpen, bijvoorbeeld door in de jeugdzorg al rekening te houden met het perspectief op werk. Ook binnen de jeugdzorg kan een integrale benadering volgens de onderzoekers waardevol zijn. Bij veel jongeren die gebruikmaken van jeugdzorg worden meerdere vormen van zorg ingezet, zoals een combinatie van ggz en thuisbegeleiding. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mark

En het rijk bezuinigt fors op de jeugdzorg. Een voorbeeld van voordeel voor het rijk en korte termijn én lange termijn nadeel voor gemeenten.

Op 14 juni 2016, 09:16
Theo

Zowel vroeger als nu blijven dit de zwakke broeders/zusters in onze samenleving.
Gemeenten zullen hier aandacht en geld moeten blijven insteken en hoe eerder hiermee begonnen bij elk individu bij wie dat nodig is hoe meer vruchten dat afwerpt voor later en problemen kunnen worden voorkomen, ook voor de omgeving van deze jongeren.

Op 14 juni 2016, 10:47

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in