Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg die hun inwoners nodig hebben, via een internetveiling. Zij zetten de zorg te koop op een soort Marktplaats.nl waar zorgbedrijven dan op kunnen bieden. De gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, hopen op deze manier de kosten te kunnen drukken. Dat blijkt donderdag uit documenten die de Volkskrant in bezit heeft en uit gesprekken die de krant voerde met betrokkenen.
Gemeenten willen thuiszorg veilen via internet
35 gemeenten willen de thuiszorg gaan aanbesteden via een veiling op internet. Critici menen dat de kwaliteit daarmee onder grote druk komt…
Concurrentie opgevoerd
Critici zijn niet te spreken over deze manier van zorg inkopen. Zij zijn bang dat de prijsconcurrentie door de internetveiling nog meer wordt opgevoerd. Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg. Zo zouden gemeenten voor zulke lage prijzen zorg inkopen dat personeel geen cao-loon kan worden betaald. Bovendien zouden de bedrijven jongeren en zzp'ers inzetten die willen werken voor veel minder geld.
Veiling van opa’s en oma’s
,,Een bizar systeem", noemt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, de gang van zaken. ,,Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt." Ook Abvakabo FNV heeft weinig op met de ,,veiling van oma's en opa's''. Die moet direct stoppen, zo stelt de vakbond. ,,Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van de zorg in gevaar.'' Volgens de vakbond is dit het volgende voorbeeld van een rare manier om de kosten te drukken, en zou de Tweede Kamer de veiling wettelijk moeten verbieden.
Doorgeschoten marktwerking
Het veilen van thuiszorg door gemeenten komt door de doorgeschoten marktwerking, die alleen maar erger wordt door de ,,idiote bezuiniging'' van het kabinet op de zorg, meent Linda Voortman van GroenLinks. ,,Dit laat zien wat er gebeurt als gemeenten 40 procent moeten bezuinigen op de thuiszorg.'' Voortman zegt dat zorg moet uitgaan van kwaliteit. ,,Dat bereik je door aan de mensen zelf te vragen wat ze willen en ervoor te zorgen dat mensen hun eigen zorgverlener kunnen houden. Dat werkt beter dan zorgaanbieders tegen elkaar op te laten bieden.''
Zelf kiezen
Ook de SP reageert verontwaardigd op de onlineveiling van thuiszorg. ,,Thuiszorg als koopwaar. Hoe diep kunnen gemeenten nog zinken?'' twittert Kamerlid Tjitske Siderius. Het bedrijf dat de internetveilingen aanbiedt, Stipter, kan zich niet vinden in de kritiek. Gemeenten kunnen volgens het bedrijf zelf kiezen of ze onbetrouwbare zorgaanbieders weren en of ze de prijs zwaarder laten wegen dat de kwaliteit.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat zijn we met ons allen diep, zeer diep gezonken......
Over twee jaar zetten ze alle zorgvragers gewoon op facebook . Wie dan de meeste likes heeft krijgt zorg.
Ik ga net pensioen vanuit de http://vannorel.nl/bouwbedrijf-apeldoorn/ en met de bouw gaat het al niet goed en nu ook dit nog eens...