Advertentie
sociaal / Nieuws

330 miljoen meer voor jeugdzorg

Gemeenten krijgen toch meer geld voor het uitvoeren van de jeugdtaken. Er is zo'n 330 miljoen euro meer beschikbaar gesteld.

30 mei 2014

Gemeenten krijgen 330 miljoen euro meer dan eerder gepland voor de uitvoering van taken binnen de jeugdhulp en jeugdzorg, die vanaf 1 januari op hun bordje komen te liggen. Dat blijkt uit de vaststelling van het definitieve budget door de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

Verantwoorde afspraken

In de laatste begroting vorig jaar december kregen de gemeenten nog ruim 3,5 miljard euro. Dat is nu verhoogd naar zo'n 3,9 miljard euro. ,,Nu de cijfers definitief zijn, zien we ook dat de korting in 2015 beperkt is, zo'n 3 procent. Hierdoor kunnen gemeenten en jeugdzorginstellingen verantwoorde afspraken maken'', aldus Van Rijn.
 
Bezuiniging 

Bij de overheveling van deze taken van Rijk naar gemeenten bezuinigt het kabinet volgens de afspraken uit het regeerakkoord volgend jaar 120 miljoen euro. Dat bedrag loopt op tot 450 miljoen in 2017.

De Algemene Rekenkamer pleitte vorige week nog voor een beoordelingsmoment in het najaar waarop het kabinet moet bekijken of de overheveling van taken naar de gemeenten wel goed verloopt. Het kabinet heeft een commissie toegezegd die de megaoperatie gaat monitoren.
 
Werk verliezen 

Een deel van het personeel van de 15 Bureaus Jeugdzorg zal door de overheveling zijn werk verliezen. Van Rijn en Teeven willen hen zoveel mogelijk naar ander werk begeleiden, bijvoorbeeld in de nieuwe sociale wijkteams van gemeenten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie