Advertentie
sociaal / Nieuws

Fonds: armoede basisschoolkinderen alarmerend

Basisscholen vragen eten, ondergoed en dekens voor leerlingen.

ANP
05 januari 2023
kou sneeuw
Marcel van Hoorn/ANP

Basisscholen hebben niet eerder zo veel aanvragen gedaan bij het Jeugdeducatiefonds voor eerste levensbehoeften als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Daarbij ging het onder meer om eten, onderbroeken en winterjassen.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Klantmanager Werk | Noord-Holland

BMC
Klantmanager Werk | Noord-Holland

Alarmerend

Dat meldt het Jeugdeducatiefonds, waar basisscholen kunnen aankloppen voor financiële en materiële steun voor leerlingen die door armoede moeilijk kunnen meekomen. In totaal werd er voor 3,6 miljoen euro een beroep gedaan op het Jeugdeducatiefonds. Volgens die organisatie is er een ‘alarmerende verschuiving’ te zien. Zo deden veel scholen in 2021 nog veel aanvragen voor het aanschaffen van bureaus, bedden en laptops. Die zaken waren volgens voorzitter Hans Spekman nodig om leerlingen tijdens corona thuis een eigen plekje te geven om te leren. Toen de scholen weer opengingen verschoof het accent volgens hem naar ‘het inhalen van achterstanden’, door aanvragen voor huiswerkbegeleiding en coaching.

Dekens

Maar inmiddels krijgt het Jeugdeducatiefonds aanvragen binnen voor bescherming tegen de kou. Spekman noemt een school in Rotterdam die fleecedekens wilde aankopen. Omdat er thuis geen geld is voor het aanzetten van de verwarming, wilde de school ouders en hun kinderen daarin tegemoetkomen met de dekens. Ook het aantal aanvragen voor winterjassen verdrievoudigde sinds september.

Overleefstand

Volgens Spekman valt daaruit op te maken dat veel gezinnen sinds vorig jaar in de ‘overleefstand’ staan. ‘Het laat zien dat de prioriteiten inmiddels zijn verschoven van ‘helpen groeien’ naar ‘helpen bestaan’. Dat is onacceptabel in een rijk land als dat van ons.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Naar verwachting zullen veel problemen overwaaien nu de gasprijzen weer drastisch lager zijn. Oppassen dus bij het vernieuwen van energiecontracten!
Blijvende aandacht van de Overheid (belasting en toeslagen) is nodig voor de minimumlonen en de daaraan gekoppelde uitkeringen en vooral ook de alleenstaanden (met en zonder kinderen) in deze categorie.
Advertentie