Brede doeluitkering
Minsister Rouvoet liet eerder dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer weten, dat gemeenten zelf mogen besluiten of zij het extra contactmoment willen invullen. Dat moeten ze dan wel uit de Brede Doeluitkering (BDU) CJG betalen. Volgens VNG biedt de brede doeluitkering geen ruimte omdat deze reeds ingezet worden voor de opbouw van CJG’s en de landelijke aanpakken.
Geen geld voor extra contactmoment pubers
De Tweede Kamer steunt VNG in het pleidooi voor een extra contactmoment in de jeugdgezondheidszorg voor 15 en 16-jarigen. VNG is verheugd…
Jeugdarts
De Kamer vreest dat kinderen die in de moeilijke puberleeftijd extra risico lopen en uit beeld verdwijnen als de jeugdarts er niet meer aan te pas komt.
Ondersteuning
VNG-woordvoerder Frea Broekman zegt hierover: ‘Deze jongeren zitten in een cruciale leeftijdsfase met zowel lichamelijke als pychosociale veranderingen. Zaken waarnaar gekeken moet worden zijn bijvoorbeeld: gedrag, leefstijl., drugs, seksueel gedrag, overgewicht etc. Afhankelijk van de problemen waar de jongeren tegenaan lopen, kunnen gemeenten zelf bepalen hoe ze ondersteuning kunnen bieden, bijvoorbeeld door dit af te stemmen met scholen. Gemeenten zijn gemotiveerd, maar de financiering is een probleem.’
Zinvol
Uit pilots blijkt dat het contactmoment zinvol is om gezondheidsproblematiek van jongeren te signaleren en tijdig te interveniëren. VNG en GGD Nederland pleiten voor een uniform contactmoment zodat jeugdigen overal in Nederland op dezelfde zorg kunnen rekenen.