Reorganisatie
De provincie heeft met onmiddellijke ingang een reorganisatie van de structuur en van de top in gang gezet. ‘We zien de wereld om ons heen veranderen, de grond komt als het ware naar boven, daar moeten we onze organisatie duurzaam op voorbereiden’, aldus gedeputeerde Jannewietske de Vries, verantwoordelijk voor het personeelbeleid. Over gedwongen ontslagen wil ze niet praten. ‘We moeten 25 miljoen bezuinigen, we zullen een stuk efficiënter moeten gaan werken. Maar we denken het personeelsbestand via natuurlijk verloop op peil te kunnen brengen.’
Structuur Provincie Friesland op de schop
De structuur van de Provincie Friesland gaat op de schop. Taken worden overgedragen aan maatschappelijke partners en er worden verbanden…
Taken
Zover is het echter volgens de gedeputeerde nog lang niet: ‘Eerst gaan we kijken welke taken we als provincie precies als de onze zien. Dan pas rekenen we uit hoeveel ambtenaren daar bij horen. Dus van de taken naar de mensen en niet andersom’.
Verbanden
Afstoten en overdragen van taken is een optie, aldus De Vries. ‘We zoeken daarbij nadrukkelijk samenwerking met maatschappelijke partners als zorg- en cultuurorganisaties, maar ook met de gemeenten in ons gebied. We denken aan het ontwikkelen van verbanden waarin we vanuit een gezamenlijke agenda de taken en eventuele problemen gaan aanpakken’.
Toekomst
De structuur van de provincie bestaat nu uit vier sectoren maar zal worden veranderd in een met drie divisiehoofden: een voor de uitvoering, een voor het beleid en een voor de middelen. In combinatie met de gezochte samenwerking met de maatschappelijke partners staat Friesland ‘binnen anderhalf jaar' weer stevig met het gezicht naar de toekomst’, aldus De Vries.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
O, jee!
Ik dacht dat dit soort ideeën achterhaald waren, maar kennelijk heeft men nog niet genoeg ellende op zijn hals.
De staat en zijn geledingen zoeken geen partners, maar zijn in een democratische rechtsstaat tegenspelers van andere actoren, waar onder de burger.
Dit leidt tot een constructie waarin niemand echt bevoegd en dus verantwoordelijk is voor zijn beslissingen en handelingen.
Overigens wel typisch Nederlands, dat wel (zie Enschede, Volendam enz, enz. ).