Dat blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde die 27 wethouders integratie uit de 50 grootste Nederlandse steden heeft ondervraagd. Doel van het onderzoek was om nieuwe en werkbare invalshoeken over integratie te inventariseren en straks in de praktijk toe te passen. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek 'Maak het waar'.
Allochtonen onbereikbaar
Een andere conclusie is dat bedrijven de weg naar allochtone netwerken onvoldoende kennen. Deze ontwikkeling is schadelijk voor de toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven. Verder is uit het onderzoek gebleken dat de bijdrage van belangengroeperingen door beleidsmakers flink wordt overschat. Bepaalde groepen zoals probleemjongeren en de eerste generatie allochtonen sluiten zich juist niet aan bij belangenverenigingen en blijven vaak onbereikbaar.
Overheid nog steeds te wit
De instroom van allochtonen bij de overheid en het bedrijfsleven komt onvoldoende en traag tot stand vanwege het ontbreken van een actief…
Vernieuwers
Beleidsmakers en ambtenaren moeten op zoek gaan naar vernieuwers in wijken en steden. Alleen een rechtstreekse dialoog met probleemgroepen brengt integratie tot stand. Ook de samenstelling van probleemwijken veranderen is zinloos. Het veelgeprezen mengen van autochtonen en allochtonen in wijken biedt geen uitkomst voor een succesvolle integratie.
Niet belangrijk
Overigens bleek onlangs nog uit het Personeels- en mobiliteitsonderzoek 2008 van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat ambtenaren diversiteitsbeleid niet erg belangrijk vinden. De ondervraagden gaven het belang ervan gemiddeld een 6,6 als rapportcijfer.
Lees ook:
Diversiteitsbeleid als vechten tegen windmolens (26/09/2008)
Diversiteit bij overheid neemt gestaag toe (22/08/2008)