Advertentie
sociaal / Nieuws

Humanitas: 'alarmerende toename geldproblemen'

Het klantenbestand van Vereniging Humanitas is sinds 2021 bijna verdubbeld.

28 maart 2024
schulden.JPG

Vereniging Humanitas constateert een grote toename van het aantal mensen met geldproblemen. Uit intern onderzoek bij de vrijwilligersorganisatie blijkt dat geldproblemen verergeren en dat cliënten vaker gezondheidsklachten hebben door hun financiële problemen. Het aantal mensen dat Humanitas helpt is in een paar jaar tijd bijna verdubbeld.

Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

JS Consultancy
Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein

Concerncontroller

Gemeente Den Helder
Concerncontroller

Klantenbestand

In 2021 ondersteunde Humanitas al ruim 13 duizend mensen met ernstige geldproblemen. Maar de laatste twee jaar is dat aantal enorm opgelopen. Zo steeg het klantenbestand in 2022 naar 17.492 en in 2023 waren het zelfs 24.266 mensen. Daarnaast ziet 44% van de coördinatoren van Humanitas dat de bestaande geldproblemen verergerd zijn in het afgelopen jaar. Bovendien signaleert 54% dat de deelnemers meer last van stress en gezondheidsklachten hebben door hun financiële problemen.

Noodklok

'Deze cijfers zijn alarmerend', zegt Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas. 'Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen. Geldzorgen komen niet alleen meer voor, maar worden door de schuldenindustrie ook nog verergerd. Door die geldstress zien we vaak ook andere problemen ontstaan zoals eenzaamheid.' Soetekouw zegt de noodklok te luiden.

Schuldenindustrie

Volgens Humanitas zou de overheid meer moeten doen om mensen te beschermen tegen de schuldenindustrie. 'Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die vele malen hoger. Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld. Zo kan er binnen de kaders van de wet goed worden verdiend aan mensen met schulden en is er sprake van een schuldenindustrie.' De overheid zelf maakt zich volgens de vereniging daar ook schuldig aan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De terrassen, restaurants, hotels, bungalowparken en vliegtuigen naar elders zitten bomvol en ons land heeft bijna de beste sociale voorzieningen ter wereld. Mensen moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid kennen ten aanzien van hun inkomsten en het afnemen van producten en diensten.
De grootste boosdoener is op dit moment evenwel de energiekosten; deze zijn voor veel burgers te hoog en zelfs over de energietoeslagen moet nog btw worden afgedragen.
Duidelijk is wel dat ons land veel te laat met bijvoorbeeld de isolatie van woningen en bedrijven is gestart. Andere landen (bijv. Frankrijk) zijn daar veel eerder mee begonnen.
De zonne-energie voor woningen heeft een dermate grote vlucht genomen dat de congesties op het stroomnet tot grote economische stagnatie kan leiden als er niet snel wordt ingegrepen.
Er is al enige jaren last van een 'overspannen energiebeleid' op sommige onderdelen. Om te voorkomen dat het volledig uit de hand loopt is het hoogste tijd om stoom af te blazen en meer te temporiseren op sommige onderdelen van het energiebeleid. Hiermee wordt vervolgens ruimte gecreëerd voor het realiseren van noodzakelijke beleidsaanpassingen en prioriteiten te leggen op andere vormen voor energiebesparing (bijv. waterstof, geothermie, kernenergie e.d.).
Advertentie