Advertentie
sociaal / Nieuws

Hoofddoekjesverbod geen hard punt voor Wilders

Met de PVV valt best nog te praten over het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen. 'Het is voor ons een belangrijk punt, maar geen breekpunt', stelde partijleider Geert Wilders vrijdag.

02 april 2010

Besturen
Tijdens de moeizame collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere is volgens hem het beeld ontstaan dat de PVV niet wil regeren en dat de partij haar bestuurlijke verantwoordelijkheid ontloopt door koste wat het kost vast te houden aan het hoofddoekjesverbod. 'Ik wil heel graag dat dat beeld verdwijnt, want het is echt niet waar. We willen besturen, landelijk maar ook in Almere. Ik heb maar één breekpunt genoemd: de AOW.'

 

Buitenspel
In Den Haag, waar de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen uit het niets de tweede partij werd, wilde de partij ook in het college komen, aldus Wilders. Maar daar staat zijn partij inmiddels buitenspel. In Almere, waar de PVV de grootste partij werd, heeft de informateur alle partijen uitgenodigd voor een tweede ronde in de coalitiegesprekken. Dat gebeurde nadat de PVV de eerste pogingen tot het vormen van een college had opgegeven.

 

Signaal
Met zijn uitspraak over het hoofddoekjesverbod wil Wilders vooral aan de partijen in Almere een politiek signaal geven dat de PVV op dat punt wil bewegen, als de partij er maar andere belangrijke punten voor terugkrijgt. 'Ik denk dat dat geen onredelijk verzoek is.' Andere partijen moeten de PVV dan tegemoetkomen op zaken als veiligheid, zoals de aanpak van criminaliteit en in het bijzonder Marokkaanse probleemjongeren, en het tegengaan van de islamisering. De PVV in Almere pleit onder meer voor de inzet van stadscommando's.

 

Breekpunt
'Mijn boodschap is dat we in Almere bestuursverantwoordelijkheid willen dragen. Uiteindelijk zal en kan ons hoofddoekjesstandpunt geen breekpunt zijn', zegt Wilders, die erop wijst dat hij ook nooit heeft gezegd dat dit een breekpunt zou zijn.

 

Concessies
Wilders hoopt dat andere partijen in Almere alsnog belangrijke concessies willen doen. 'Dan zou de PVV zomaar in het college van Almere kunnen komen', aldus Wilders. Over de ontwikkelingen in Den Haag is hij minder optimistisch. Daar heeft de informateur, Boele Staal, al laten weten dat de PVV-fractie definitief niet in het college komt. Volgens de Haagse PVV-fractieleider Sietse Fritsma heeft Staal bewust aangestuurd op het uitsluiten van de PVV. De informateur ontkent dat.

Slalom
De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad verwijt de PVV 'slalomgedrag in haar opvattingen over belangrijke zaken'. Fractieleider Marjolein de Jong: 'Het hoofddoekjesverbod was in de verkennende gesprekken keer op keer het breekpunt van de PVV-onderhandelaars. Het is raar dat zij daar nu op terugkomen omdat een ander lid van de fractie daar blijkbaar andere ideeën over heeft.'

Geen spelletje
De Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA) stelt in een reactie dat 'collegeonderhandelingen geen spelletje zijn'. 'Wij zijn hier in Den Haag bezig met een serieuze verkenning. Dan mag je aannemen dat alle gesprekspartners op ieder moment serieuze antwoorden geven.'

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Menno / beileidsmedewerker
Wat een draaikont.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
frans / ambtenaar
de vraag is hoe klein D66 blijft na de verkiezingen, anti-wilders partijen zijn er al genoeg.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie