Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam neemt horde gegevensuitwisseling in schuldhulp

De gemeente Amsterdam is vorig jaar een unieke proef begonnen met het Centraal Administratiekantoor (CAK) om werkende schuldenaren met…

De gemeente Amsterdam is vorig jaar een unieke proef begonnen met het Centraal Administratiekantoor (CAK) om werkende schuldenaren met passende hulp te bereiken, meldt NRC. De pilot krijgt nu navolging bij maar liefst tachtig gemeenten.

Burgerservicenummers

De pilot begon toen het CAK vorig jaar de burgerservicenummers van vijftien Amsterdammers die zes maanden of langer geen zorgpremie hadden betaald, doorstuurde naar gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond. Daarbij was ook vereiste dat de wanbetalers zes jaar of langer in de wanbetalersregeling zaten en een schuld boven de twintigduizend euro hadden. Wat bleek na huisbezoek door medewerkers van het CAK en de ombudsman? Twee derde van de schuldenaren was nog niet in beeld bij de gemeente of schuldhulpinstanties. Een probleem dat vaker voorkomt in het geval van werkzame burgers met schulden omdat zij doorgaans niet geregistreerd staan in de bijstandsadministratie.

Privacywetgeving

Het CAK en de gemeente vullen elkaar aan in de nieuwe aanpak; het CAK geeft aan wie hulp nodig heeft, en de gemeente levert die hulp. Die samenwerking is mogelijk door een wet die juli vorig jaar van kracht werd. Maar voor informatie tussen ombudsman en de gemeente kon worden uitgewisseld, moest echter eerst een flinke privacywetgevings-horde genomen worden.

Bevoegdheid

May Pastoors, bij de pilot betrokken als manager dienstverlening en bedrijfsvoering bij de ombudsman metropool Amsterdam legt uit: ‘De geheimhoudingsplicht voor overheden botste hier met onze bevoegdheid om gegevens op te vragen ter aanpak van maatschappelijke problemen. Daarom hadden sommigen hier ook veel moeite mee. In de Algemene wet bestuursrecht ligt echter vastgelegd dat onze bevoegdheid om informatie in te winnen zwaarder weegt dan die geheimhoudingsplicht. Naar buiten toe, hebben wij trouwens ook een geheimhoudingsplicht. Privacygevoelige gegevens van schuldenaren komen dus niet op straat te liggen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Tweeduizend werkende schuldenaren

Het succes van de pilot heeft ertoe geleid dat Amsterdam samen met schuldhulpinstanties zo’n tweeduizend werkende Amsterdamse schuldenaren kan gaan helpen. ‘Dat gaat de schuldenaren veel stress besparen’, aldus Pastoors. ‘Daarnaast verwachten wij dat hun zorgverbruik zal dalen als hun problemen worden aangepakt en dat ook de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid onder deze groep minder gaat voorkomen.’ Tachtig andere gemeenten hebben sinds afgelopen zomer ook burgerservicenummers van werkende inwoners met schulden opgevraagd bij het CAK.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John

Geheimhoudingsplicht ? wat een lachertje.

Op 10 februari 2018, 10:44
Maarten Bergman

Mary Pastoors verwijst naar de Awb wat betreft geheimhoudingsplicht versus bevoegdheid informatie inwinnen. Welk(e) artikel(en) verwijst zij naar?

Op 26 februari 2018, 13:10

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in