In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
LIVEBLOG CORONA 1 - 3 MEI 2020
In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het…
ZONDAG 3 MEI 2020
20.05: Bruls: uitdaging anderhalvemetersamenleving steeds groter
In de centra van diverse gemeenten was het dit weekend te druk en ook op andere plekken kwamen te veel mensen bij elkaar. Ook voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad krijgt steeds meer signalen dat het druk is op straat. 'We merken dat mensen het advies om thuis te blijven meer en meer loslaten. Het wordt daarmee steeds drukker op straat en in recreatiegebieden. De lange duur van de maatregelen (inmiddels zeven weken!), de gunstige berichten over de verspreiding van het coronavirus en het steeds meer opengaan van winkelvoorzieningen spelen hierbij natuurlijk een grote rol', aldus Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen. Volgens Bruls wordt de uitdaging groter en groter om de anderhalve metersamenleving realistisch vorm te geven. 'Dat zal niet primair door handhaving afgedwongen kunnen worden. En dat moeten we ook niet willen. We roepen iedereen op om vol te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven. Mensen worden nog steeds ziek en overlijden door het coronavirus.' (ANP)
19.30: Te druk in winkelgebieden in Veiligheidsregio Hollands-Midden
De Veiligheidsregio Hollands-Midden roept mensen op zich aan de regels rond het coronavirus te houden. Via Twitter laat de organisatie weten dat het in sommige winkelgebieden in de regio dit weekend zodanig druk was dat afstand houden onmogelijk was. 'Zoek de drukte niet op! Als je gaat winkelen, ga dan alleen. Het is nog geen tijd voor uitjes...', aldus de veiligheidsregio. Op zaterdag was het vooral druk in Alphen aan den Rijn. Zondag kwamen er veel mensen naar Noordwijk, waar diverse winkels open waren. De politie heeft daar mensen naar huis gestuurd. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio zullen er de komende dagen meer maatregelen in de kustplaats worden genomen. De parkeerplaatsen bij het strand zullen worden afgesloten. (ANP)
18.00: Gemeente Tilburg: Koop moederdagcadeaus doordeweeks
De burgemeester van Tilburg roept inwoners op volgende week zaterdag niet weer met zijn allen tegelijk naar de stad te komen om bijvoorbeeld inkopen voor Moederdag te doen. 'Beste Tilburgers, blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar de winkel als dit nodig is. Koop bijvoorbeeld uw moederdagcadeau op een doordeweekse dag en vermijd de drukkere zaterdag', aldus burgemeester Theo Weterings. Het was zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur weer erg druk, net als vorige week. De gemeente vroeg bewoners alleen naar het centrum te komen voor noodzakelijke boodschappen. Zondag was het rustiger in de winkelstraten. De gemeente wil de drukte spreiden over de week. 'Het is fijn dat de lokale ondernemers gesteund worden', aldus de gemeente, 'maar zoek daarvoor een rustig moment. Kom bij voorkeur doordeweeks en niet in het weekend.' (ANP)
15.00: Depla: beter 'houd afstand' dan 'blijf thuis'
Burgemeester Paul Depla van Breda noemt de adviezen van premier Mark Rutte om thuis te blijven en lokaal inkopen te doen 'een beetje schizofreen'. Hij zegt dat in het programma KRAAK op Omroep Brabant. Depla vraagt zich af hoe ondernemers hun zaak open kunnen houden als mensen niet naar de stad mogen voor inkopen. 'De oproep om winkelstraten te mijden is een beetje gek, want Rutte zegt ook dat we lokaal inkopen kunnen doen. Hoe kan dat als we thuis moeten blijven?', vraagt de burgemeester zich af. Volgens Depla is de situatie in Breda al stukken beter. 'Er hebben 178 mensen in het ziekenhuis van Breda gelegen, nu zijn dat er 26. Het is ons gelukt.' De burgemeester stelt voor om het devies 'blijf thuis' te veranderen in 'houd afstand'. Mocht het aantal besmettingen later weer gaan stijgen, dan kunnen de maatregelen worden teruggedraaid, aldus Depla. 'Zorg ervoor dat je die maatregelen kunt uitleggen en dat die opgevolgd kunnen worden. Als de samenleving massaal zegt 'we hebben het gehad met dat thuiszitten' dan kun je het als overheid shaken.' (ANP)
13.30: Besmette arbeidsmigranten Velp in isolatie op schip
28 arbeidsmigranten uit een wooncomplex in het Gelderse Velp zitten sinds zondag in isolatie op een cruiseschip in de Nieuwe Haven in Arnhem, omdat bij hen een coronabesmetting is vastgesteld. De andere ongeveer 30 bewoners van het complex zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden niet ziek, maar moeten 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex aan de Willemstraat.
De eerste besmetting is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio vrijdag ontdekt. Nader onderzoek van de GGD onder de Oost-Europese arbeiders toonde aan dat nog 27 bewoners van het complex een besmetting hadden opgelopen. Voor zover bekend is nog niemand in het ziekenhuis opgenomen. De gezondheid van de bewoners die dit weekend niet positief testten wordt scherp in de gaten gehouden.
De GGD is begonnen met een bron- en contactonderzoek. Het is nog niet bekend waar de besmetting van de arbeidsmigranten vandaan is gekomen. Personeel van de werkgevers in Scherpenzeel en Velp, waar de migranten gedetacheerd zijn, wordt getest, net als andere mensen met wie de Oost-Europeanen contact hebben gehad. De gemeente Rheden heeft zondag omwonenden van het complex aan de Willemstraat geïnformeerd. Ook de uitzendorganisatie die het werk voor de migranten regelt is op de hoogte gesteld.
Volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, voorzitter van de veiligheidsregio, is het cruiseschip in de Rijn 'een veilige oplossing, want goed te isoleren'. Er zijn tolken aan boord van het schip, aangezien de meeste patiënten geen Nederlands spreken. Marcouch en burgemeester Carol van Eert van Rheden leven mee met de groep arbeidsmigranten. Van Eert zegt ook te begrijpen dat Velpenaren in de buurt van het wooncomplex zich misschien zorgen maken. 'Alle vereiste maatregelen zijn genomen om de besmetting zo veel mogelijk in te dammen', verzekerde hij zondag. (ANP)
13.00: Parkeerplaatsen bij strand Hoek van Holland afgesloten
De parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland zijn zondag afgesloten. De gemeente Rotterdam meldt dat het mooie weer daar weer zorgt voor grote drukte op het strand. Als het nodig is zal de gemeente ook de toegangswegen naar het strand afsluiten. 'Blijf vooral thuis en maak een korte wandeling in je eigen buurt', luidt de oproep van de gemeente. Even voor 13.00 uur waarschuwde de gemeente ook: 'Als ook de drukte bij de landtong Rozenburg en de Maasvlakte te groot wordt, worden ook daar de parkeerplaatsen en toegangswegen afgesloten.' (ANP)
11.00: Coronacrisis geen excuus voor inperking persvrijheid
Overheden mogen de coronacrisis niet gebruiken als excuus om journalisten te dwarsbomen of de persvrijheid in te perken. Die oproep doet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken met een aantal van zijn collega's op de Internationale Dag van de Persvrijheid.
De ministers roepen overheden en mediabedrijven op om nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Ze prijzen journalisten die het publiek voorzien van 'betrouwbare informatie', iets wat volgens onder anderen de Amerikaanse, Duitse, Britse en Nederlandse ministers 'niet alleen maar belangrijker maar ook lastiger is geworden sinds de uitbraak van het coronavirus'.
Uit een recent rapport van de persorganisatie Reporters Without Borders (RSF) blijkt dat overheden van landen die al een zeer beperkte persvrijheid kennen, de coronacrisis gebruiken om journalisten nog meer tegen te werken. Blok en zijn collega's veroordelen dit soort praktijken.
Verder geven de ministers aan dat het 'zeer zorgwekkend' is om te zien dat media hun deuren moeten sluiten door de economische gevolgen van de crisis. Media verkeren in zwaar weer. Het Nederlandse kabinet trok al miljoenen uit om huis-aan-huisbladen en lokale media te steunen. (ANP)
10.00: Peiling: Meer waardering voor vrijheid dan voor coronacrisis
De helft van de Nederlanders zegt zijn vrijheid nu, door de beperkende maatregelen, meer te waarderen dan voor het coronavirus uitbrak. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 26.000 mensen van het Opiniepanel van EenVandaag, in de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ondanks dat er geen evenementen en festivals zijn, is bijna twee derde (63 procent) van plan om op de een of andere manier stil te staan bij Bevrijdingsdag.
Ook na 75 jaar vinden mensen het nog altijd belangrijk dat we op 4 mei herdenken (88 procent) en op 5 mei de vrijheid vieren (81 procent). De meeste mensen (80 procent) zijn bijna altijd twee minuten stil op 4 mei om 20.00 uur. Dit keer is 89 procent van plan stil te zijn.Tijdens die twee minuten wordt vooral gedacht aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan kennissen en familie die de oorlog hebben meegemaakt. De helft gedenkt ook slachtoffers van andere oorlogen.
Ondanks de huidige coronamaatregelen heeft driekwart van de ondervraagden het gevoel dat ze in vrijheid leven. Een reactie in de enquête van EenVandaag: 'Wij hebben nu moeite met binnenblijven, maar denk eens aan die (Joodse) onderduikers. Zij moesten dag en nacht stil zijn en met hele gezinnen in één kamer verblijven. De huidige situatie is lang niet te vergelijken met de periode toen: we zijn, ondanks de maatregelen, hartstikke vrij.' (ANP)
ZATERDAG 2 MEI 2020
21.00: Gemeente Tilburg maant inwoners niet naar het centrum te gaan
De gemeente Tilburg roept de bewoners op om alleen naar het centrum te komen voor noodzakelijke boodschappen. De gemeente plaatste deze oproep op haar website, omdat het zaterdag weer druk was in het centrum van Tilburg. ‘Kom in het weekend niet tussen 14.00 en 16.00 uur. En als u komt, dan het liefste alleen. Het is fijn dat de lokale ondernemers gesteund worden, maar zoek daarvoor een rustig moment. Kom bij voorkeur doordeweeks en niet in het weekend. Alleen samen krijgen we corona onder controle’, aldus de gemeente Tilburg. (ANP)
19.15: Zeeland nog niet overspoeld met toeristen na versoepeling coronaregels
Het was zaterdag nog rustig in Zeeland, nadat de provincie de coronamaatregelen vrijdag iets had versoepeld waardoor een aantal toeristen weer welkom is. Dat zegt Arjen Brinkman, voorzitter van de Zeeuwse afdeling van Hiswa-Recron. over de versoepeling voor recreatieondernemers. 'Het is nog vrij rustig, het is ook nog niet zolang bekend. Maar we zijn er blij mee. We hebben een eerste begin. Ik verwacht dat het met Hemelvaart wel weer drukker wordt', aldus Brinkman. Ook volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland was het zaterdag rustig en waren er geen problemen.
Door de versoepeling zijn eigenaren van een vakantiewoning in Zeeland weer welkom, evenals mensen met bijvoorbeeld een vaste caravanstandplaats. Ook mogen recreatie-ondernemers 15 procent van hun slaapplekken verhuren. Dit moeten wel appartementen of huisjes zijn met eigen sanitair. Openbare sanitaire voorzieningen zoals bijvoorbeeld op campings moeten gesloten blijven.
De versoepeling is vooral bedoeld voor 'rustzoekers' die willen uitrusten of ontspannen. Zeeland had vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds 30 maart waren alle vakantiehuisjes leeg. De nieuwe regels gelden tot 22 mei.
18.00: 'Mensen accepteren overtredingen van coronamaatregelen niet'
Het aantal meldingen bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem is sinds de invoering van de intelligente lockdown fors gestegen. Ook over overtredingen van de coronamaatregelen. 'Het wordt simpelweg niet geaccepteerd dat enkelen daar lak aan hebben', zegt Marc Janssen van de tiplijn Meld Misdaad Anoniem tegen EenVandaag. Sinds de verscherpte maatregelen zien zij een sterke stijging van het aantal meldingen. Waar normaal gesproken zo'n 1400 meldingen per maand de norm zijn, werd in april 2426 keer getipt. 616 meldingen daarvan waren 'corona-gerelateerd'. 'Denk hierbij aan een café dat een pokertoernooi organiseert of gasten via de achterzijde toelaat, sportscholen die open zijn, contactberoepen die klanten blijven ontvangen of geplande schijt-aan-corona-feestjes', licht Janssen toe. Meldingen over rondhangende jongeren of borrelende buren worden doorgestuurd naar de gemeente en worden niet behandeld bij Meld Misdaad Anoniem. Bij Meld Misdaad Anoniem kunnen mensen anoniem informatie kwijt kunt over criminaliteit en misdaad.
14.30: Wageningen herdenkt 75 jaar vrijheid samen, maar zonder publiek
In Wageningen, Stad der Bevrijding, vindt dit jaar een aangepast programma plaats op 4 en 5 mei om 75 jaar vrijheid te herdenken. Weliswaar zonder publiek, maar meer dan ooit samen en bovendien voor iedereen te volgen via tv of internet. Daarnaast kan iedereen zelf het Vrijheidsvuur ontsteken en digitaal doorgeven via www.vrijheidsvuur.nl. Toon van Asseldonk: ‘Het was natuurlijk bijzonder spijtig dat we het geplande programma moesten annuleren. Gelukkig hebben we heel snel samen met gemeente, provincie en Nationaal Comité 4 en 5 mei een passend alternatief samengesteld, thuis te beleven voor iedereen. Het Vrijheidsvuur en de Herdenking staan hierbij centraal en het wordt een 4 en 5 mei waarop we de betekenis van Vrijheid op meerdere manieren zullen beseffen.’ De organisatie verzoekt iedereen alle gestelde overheidsmaatregelen rondom het coronavirus op te volgen en thuis te blijven. Alles wordt afgezet en er zal op locatie niets te zien zijn. De opnames van alle activiteiten op 4 en 5 mei zijn zonder publiek en hierop gaan de autoriteiten streng handhaven. Alle uitzendingen zijn te volgen via televisie, livestream en social mediakanalen van Wageningen45.
Meer informatie: www.wageningen45.nl
11.00: Liberale fracties Utrecht zien in zomer graag één groot terras in binnenstad
De Utrechtse horeca kende in de afgelopen weken de eerste faillissementen vanwege de corona-crisis. Raadsleden Maarten Koning (D66) en Tess Meerding (VVD)zien bij ondernemers enorme creativiteit om omzet te blijven maken, kosten te drukken en personeel aan het werk te houden. ‘Alle lof daarvoor.’ Ook het college de ambtelijke staf doen veel om problemen voor horecaondernemers te verlichten, zien ze. Maar graag wijzen zij het college op de eerste uitwerking die de Utrechtse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte van een protocol van de branchevereniging om invulling te geven aan de anderhalvemetereconomie in de horeca. Enkele punten: extra ruimte voor terrassen, zonder dat daar extra kosten voor de ondernemers tegenover staan. Pleinen als de Neude, Janskerkhof en Domplein lenen zich daar goed voor. ‘De binnenstad mag in de zomer een groot terras worden.’ Op andere plekken is dat lastiger, erkennen de raadsleden. Ook zouden verschillende terreineigenaren graag hun ruimte beschikbaar stellen aan kleinere horecazaken, zodat zij daar hun eten en drinken kunnen aanbieden. Verder zou de gemeente voor langere tijd buitenbars moeten toestaan, waar mensen hun consumpties kunnen halen, zodat minder hoeft te worden bediend. Versoepeling van mengvormen van horeca (blurring) zou ook welkom zijn. De raadsleden vragen het college de ideeën mee te nemen en vooral tijdig te beginnen met het voorbereiden van duidelijke gemeentelijke regels voor de ‘anderhalvemeterhoreca’. ‘Iedere dag dat ze moeten wachten levert geen omzet, maar wel hogere rekeningen op.’
9.30: Strandhuisjes Kennemerland mogen worden opgebouwd
In Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk mogen weer strandhuisjes worden opgebouwd. Maar dat geldt alleen voor huisjes met eigen sanitaire voorzieningen, zegt de veiligheidsregio Kennemerland. Die wil zo grote drukte op de stranden voorkomen op het moment dat de coronamaatregelen worden versoepeld.
Eigenaren mogen ook in hun huisjes verblijven als daar vast sanitair is en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden van anderen. Ze moeten daarvoor ontheffing vragen bij hun gemeente.
Wie een strandhuisje zonder eigen sanitair heeft, komt nog niet in aanmerking voor de ontheffing. Landelijk geldt een verbod voor gebruik van gedeelde sanitaire voorzieningen in verband met besmettingsgevaar. (ANP)
VRIJDAG 1 MEI 2020
18.00: Haagse gemeenteraad wijkt uit naar hal stadhuis
De gemeenteraad van Den Haag moet voorlopig uitwijken naar een andere plek om te vergaderen: in de hal van het stadhuis. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen de 45 raadsleden, de burgemeester, de wethouders en de griffie niet terecht in de raadszaal. Het is niet mogelijk om iedereen daar op 1,5 meter afstand van elkaar te laten zitten. De eerste vergadering in het atrium is op 13 mei. In elk geval tot aan het zomerreces blijven de raadsleden daar vergaderen. Toeschouwers kunnen de raadsvergaderingen voorlopig niet bijwonen. Bij eerdere vergaderingen moesten sommige Haagse raadsleden op de publieke tribune zitten. Alleen de voorzitters van de vijftien fracties konden in het raadsgedeelte terecht. Dat was de enige manier om genoeg afstand van elkaar te houden. (ANP)
17.00: Burgemeester Depla: begrip voor noodkreet horeca
De Bredase burgemeester Paul Depla heeft begrip voor de oproep van horecaondernemer Laurens Meyer in het AD vrijdag. Meyer pleit voor een grotere financiële inspanning van de overheid, omdat anders een groot deel van de ondernemers de zaken moeten sluiten. 'Bij vele ondernemers staat het water aan of zelfs al boven de lippen. Ik begrijp zijn reactie daarom wel. Het is ook een soort noodkreet', zegt Depla, die ook voorzitter is van de G40, het netwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland.
'Na twee maanden van een intelligente lockdown, snakken veel mensen naar een zekere versoepeling van de maatregelen van het kabinet. Het is dan ook niet vreemd dat op vele plekken mensen nadenken hoe ze in lijn van de 1,5 meterrichtlijnen van het RIVM het nieuwe normale leven weer kunnen oppakken. Dat gebeurt natuurlijk ook door onze ondernemers. Ook zij hebben behoefte aan perspectief, ze zien machteloos hun zaken waar ze jaren hard voor gewerkt hebben, ten onder gaan. En ze willen daar natuurlijk voor vechten en doen wat mogelijk is. De reactie van de heer Meyer is daarom ook een belangrijk signaal naar Den Haag', aldus Depla.
'In Breda zijn we samen met de Koninklijke Horeca Nederland aan het bedenken hoe de horeca op een veilige en verstandige manier weer kan gaan draaien. Natuurlijk letten we daarbij op de richtlijnen van het RIVM. Door nu in gesprek te zijn en na te denken over veilige alternatieven kunnen we Den Haag voorbeelden aanbieden. Zodat zij zien op welke manier de horeca veilig open kan. Maar zolang het kabinet de openstelling van de horeca verbiedt, is het ook in Breda verboden.' (ANP)
16.15: De Jonge boos op horecaondernemer die kroegen wil openen
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het niet eens met horecaondernemer Laurens Meyer. Die zei donderdag in het AD dat hij op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer opent, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Ook riep hij collega's op hetzelfde te doen. Volgens Meyer kan zijn 'nu nog milde toon snel omslaan'als er niet meer gebeurt.
'Zo kun je natuurlijk niet samenwerken', reageert De Jonge vrijdag. Hij zegt goed te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. 'Maar we hebben samen een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg.'
Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis. Maar Meyer vindt de 1,5 meter afstand niet te doen in de horeca. 'Het is een utopie', zei hij in het AD.
'Ik beschouw het als een noodkreet, dus ik heb het ook niet letterlijk genomen', zei premier Mark Rutte. Volgens hem is het kabinet al in gesprek met de horeca op verzoek van de Tweede Kamer. Hij wees erop dat de noodpakketten al eerder zijn uitgebreid 'als er witte vlekken in de regeling zitten'.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei vorige week in een Kamerdebat over het coronavirus dat er een apart plan nodig was voor de horeca. 'Daar stapelen ze nu geen glazen, maar problemen.' Hij verzocht het kabinet specifiek met de horeca om de tafel te gaan om over oplossingen te praten. PVV-leider Geert Wilders zei in hetzelfde debat dat het openen van de horeca sneller moet, zo mogelijk al eerder dan 20 mei. Rutte reageerde toen dat hem dat niet waarschijnlijk lijkt.
Eerder zei Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te vrezen dat zonder steun twee derde van de horeca niet overleeft na 1 juli. De horeca is sinds 15 maart dicht. De huidige maatregelen gelden tot minstens 20 mei. (ANP)
09.30: Uitgaansclubs Amsterdam willen leeftijdsgrenzen en temperatuurmetingen
In een brandbrief aan het gemeentebestuur van Amsterdam vragen 26 uitgaansclubs uit de hoofdstad toestemming voor alternatieven voor de ‘1,5-meterregels’ die straks zullen gelden als de horeca weer open mag. Dat schrijft het Parool. ‘Anderhalve meter afstand houden werkt niet in een club’, zegt voorzitter Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en uitbater van de Chicago Social Club. ‘Met een derde van de gasten heeft het geen zin om open te gaan. En hoe controleer je dat iedereen afstand houdt?’ Met andere maatregelen, zoals een leeftijdsgrens en temperaturen aan de deur, willen de clubs eind mei toch veilig van start. ‘Onder jongeren is het risico op besmetting heel erg klein, wijzen de cijfers uit’, zegt De Kroon. ‘De gemiddelde leeftijd in clubs is 24 jaar.’ Met warmtecamera’s of thermometers, die ook al in gebruik zijn bij kantoren, wordt elke bezoeker gecontroleerd. Veiligheidscontroles worden met handscanners gedaan. Verder wordt gedacht aan uitbreiding van het aantal lockers, veilig afrekenen van tickets en consumpties en veel vaker schoonmaak. De clubs willen dat de gemeente met hen meedenkt over maatregelen. ‘Maar het belangrijkste is dat er een gesprek met ons komt. We geven nu met een aantal voorbeelden aan dat het ook anders kan, maar er zullen ongetwijfeld meer of betere oplossingen zijn. We hopen ook dat Amsterdam zich hiervoor bij het rijk zal hardmaken, zodat er een oplossing komt voor alle clubs.’ De grootste vrees van de clubs is dat ze pas op 1 september open mogen, want dan liggen ontslagen en faillissementen op de loer. De Kroon waarschuwt verder voor uitwassen, zoals meer illegale feesten ‘Dat is nu nog kleinschalig, maar als het straks nog langer gaat duren met festivals en clubs, dan krijg je vanzelf grotere feesten. Dan kan het met de openbare veiligheid ook veel sneller mislopen.’
08.30: Zeeland laat weer een deel van toeristen toe
De provincie Zeeland verwelkomt vanaf vrijdag weer een deel van de toeristen. De beperkingen voor het toerisme zijn vanaf 1 mei namelijk versoepeld. Door de versoepeling mogen ondernemers in de recreatiesector 15 procent van hun slaapplekken verhuren. Eigenaren van een vakantiewoning zijn ook weer welkom, net als mensen met bijvoorbeeld een vaste standplaats. Sanitaire voorzieningen moeten gesloten blijven.
De versoepeling is volgens de veiligheidsregio vooral bedoeld voor zogenoemde 'rustzoekers', mensen die op een andere plek willen uitrusten of ontspannen. Zeeland had vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds 30 maart waren alle vakantiehuisjes leeg. De nieuwe regels gelden tot 22 mei. (ANP)
08.00: Vaarverbod in centrum Amsterdam in weekend verlengd
Het vaarverbod in de weekenden voor de grachten in het centrum van Amsterdam is verlengd voor de komende weekenden en feestdagen, meldt de gemeente. Het verbod is van kracht in de weekenden van 2 en 3, 9 en 10, 16 en 17 mei en op 4 en 5 mei. De grachten zijn afgesloten voor zowel de pleziervaart als de passagiersvaart. De beroepsvaart is uitgezonderd. Daarnaast blijft de dringende oproep: blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet recreëren.
Of het vaarverbod ook na 17 mei verlengd of uitgebreid wordt, is nog niet bekend. Voor het vaargebied in de hele stad en de regio geldt een aangepaste bediening van sluizen en bruggen.
Mensen die in Amsterdam gaan varen, mogen dat doen met maximaal twee personen, inclusief schipper. Mensen die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete van 390 euro.
In de nieuwe noodverordening van Amsterdam, waarin alle plaatselijke coronamaatregelen zijn vastgelegd, staat dat de kinderboerderijen weer open mogen gaan. Wel dringt de gemeente er bij Amsterdammers op aan alleen een kinderboerderij in de buurt te bezoeken, om drukte in het openbaar vervoer zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien moeten bezoekers er rekening mee houden dat sanitaire voorzieningen en horeca in de kinderboerderij gesloten zijn. (ANP)
Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.