Advertentie
sociaal / Nieuws

Raad van State: stel overheveling beschermd wonen uit

Kwetsbare burgers dreigen dupe te worden van overhaaste invoering woonplaatsbeginsel.

08 juni 2022
Beschermd wonen
Shutterstock

De Raad van State adviseert om de overheveling van beschermd wonen uit te stellen. Gemeenten zijn er nog niet klaar voor. Het risico dat de meest kwetsbare burgers hiervan de dupe worden is te groot.

Financieel Statenadviseur

Provincie Zeeland
Financieel Statenadviseur

Adviseur Leefbaarheid

BMC
Adviseur Leefbaarheid

Dit staat in een advies van de Raad van State aan het ministerie van VWS. Het dateert al van 28 april 2021, maar werd op 3 juni openbaar dankzij een beroep op de Wet open overheid.

Beschikbare woningen

Pas als aan de juiste randvoorwaarden is voldaan kunnen alle gemeenten op verantwoorde wijze beschermd wonen gaan aanbieden, aldus de raad. Dat zijn onder meer: de opbouw van gemeentelijke expertise, voldoende beschikbare (sociale) woningen, regionale samenwerking en voldoende financiële middelen.

Afschuifgedrag

Een te snelle overheveling brengt volgens het adviesorgaan mogelijk het bestaande aanbod van beschermd-wonen-voorzieningen in gevaar. De meest kwetsbare burgers zouden hiervan de dupe worden. ‘Gemeenten vertonen nu al afschuifgedrag bij deze - vaak dure - cliënten’, zo staat in een nieuwsbericht op de website van de raad.

Woonplaatsbeginsel

Het advies gaat over de invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen. Hiervoor moet de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 worden gewijzigd. VWS wil dat alle gemeenten beschermd wonen gaan aanbieden aan inwoners die dat nodig hebben. Nu is deze taak nog neergelegd bij een klein aantal gemeenten.

Tweede Kamer

Het ministerie van VWS heeft nog niet op het advies gereageerd, aldus een woordvoerder van de Raad van State. Het is ook nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie