Advertentie
sociaal / Nieuws

Geld voor mantelzorgers niet wegbezuinigen

Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te waarderen en te ondersteunen. Daarvoor krijgen ze jaarlijks een budget. In veel gemeenten krijgen mantelzorgers deze week een individuele waardering in geld, cadeaubonnen of een attentie.

09 november 2020
zorg-thuiszorg-dement.JPG

Het komt te vaak voor dat geld dat bedoeld is voor mantelzorgers wegens bezuinigingen bij gemeenten niet bij hen terechtkomt, zegt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder bij MantelzorgNL. ‘Zeker in dit coronajaar is het belangrijk dat het geld dat gereserveerd is voor mantelzorgers, wordt ingezet voor het ondersteunen van mantelzorgers’.

Dag van de Mantelzorg
Dinsdag is het de Dag van de Mantelzorg, de dag waarop deze mensen zelf in het zonnetje worden gezet door gemeenten en zorgorganisaties. Maar door het coronavirus gaan feestelijke bijeenkomsten voor mantelzorgers dit jaar niet door. Als alternatief worden mantelzorgers wel digitaal verrast met iets leuks. Ook zijn er speciale lokale tv-uitzendingen en worden high teas aan de deur bezorgd. ‘Wanneer de kosten hierdoor lager uitvallen dan begroot, is het zaak dat het overgebleven geld wel op een andere manier bij mantelzorgers terechtkomt’, vindt Hoogendijk van de koepelorganisatie.

Waardering
In voorgaande jaren werd er voor mensen die zorg verlenen aan familie of naasten uitgepakt met onder meer om lunches, workshops, voorstellingen en andere culturele activiteiten. Volgens Hoogendijk is waardering voor mantelzorgers juist dit jaar belangrijk, gezien de extra zorg die ze door de corona-epidemie hebben geleverd. ‘En nog steeds vangen zij de ontstane tekorten in de professionele zorg op, wanneer de thuiszorg wegvalt, de dagbesteding wordt stopgezet en de eenzaamheid toeneemt.’

Ondersteuning
Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te waarderen en te ondersteunen. Daarvoor krijgen ze jaarlijks een budget. In veel gemeenten krijgen mantelzorgers deze week een individuele waardering in geld, cadeaubonnen of een attentie. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Said
ook zonder waardering wordt het werk (dat eigenlijk door professionals gedaan moet worden) gratis voor niets gedaan door mantelzorgers. dus stimulering en beloning is niet nodig, en daarmee is mantelzorg een goede post om op te bezuinigen zonder dat dat ten koste gaat van de zorg.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie