Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak jeugdzorg overbodig; tip 11, 'Families helpen families'

Mijn elfde, na twee lange nu ultrakorte tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te…

In het verlengde van het gedachtegoed van “eigen kracht”, worden in dit project maatschappelijk succesvolle families als vrijwilligers gekoppeld aan families die te kampen hebben met problemen. De families komen regelmatig bij elkaar over de vloer, gaan op gezamenlijke trips, eten zo nu en dan samen en fungeren als rolmodel en coach. De resultaten zijn veelbelovend. Families in de knel hervinden hun eigen kracht, zonder (veel) inzet van professionele zorginstanties. Voor meer informatie zie www.tacsi.org.au/our-projects/family-by-family/ Vooral de filmpjes zijn zeer de moeite van het bekijken waard.



Natuurlijk is dit niet de oplossing voor alle jeugdzorgkwalen en voor zware problematiek zal nog steeds de inzet van professionele jeugdzorg nodig blijven. Maar de ervaringen in Australië duiden op een positief effect op het voorkomen van onnodig dure jeugdzorg.

Wellicht dat in navolging van de stichting Eigen Kracht Centrale in Nederland een vergelijkbaar particulier initiatief zal ontstaan voor “Families helpen Families”. Maar wat let de gemeenten om het oprichten van zo’n stichting een eerste impuls te geven? Ongetwijfeld zullen er in alle gemeenten veel gezinnen te vinden zijn voor wie het zijn van “full time” pleeggezin een brug te ver is, maar die van harte bereid zijn om een gezin dat tijdelijk in de knel zit een steuntje in de rug te geven.



Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ditta

In de praktijk weren voogden van BJAA juist zoveel mogelijk betrokkenheid van familie, buren, vrienden en kennissen en zelfs opa’s en oma’s. Ze isoleren de kinderen van iedereen want ‘professionals’ weten het beter (en dan wordt er ook meer op verdiend). Zelfs samenwerking met scholen verloopt vaak moeizaam. Zo bleek uit een onderzoek van de Stadsregio Amsterdam enkele jaren geleden, scholen gaven toen aan liever niets meer met BJAA te maken te willen hebben omdat er zo vaak niet in het belang van de kinderen wordt gehandeld.
Dus wat Gerritsen schrijft, heeft niets met de dagelijkse praktijk te maken en zou nooit van de grond komen in de cultuur van zijn eigen BJAA. Wel zullen voor dit project wel weer subsidiepotjes komen, net als bij de Eigen Kracht Conferenties. Dat is dan ook de reden waarom Gerritsen column na column ‘innovaties’ promoot, dat is direct terug te leiden naar geldstromen die hij daarvoor beoogt. Het vervelende daaraan is dat geld Gerritsens enige motivatie blijkt, hij laat zelfs kinderen onnodig op wachtlijsten staan om meer geld voor BJAA binnen te slepen.
Geen wonder dat Gerritsen week na week kritische reacties krijgt. Mensen doen moeite om zichzelf te verwoorden, om een werkelijke discussie op gang te laten komen. Maar Gerritsen negeert hen, heel soms doet hij eens alsof hij erop in wil gaan, zo nodigde hij critici twee columns geleden uit om zijn jaarrekeningen te lezen. Maar als men dat doet en ontdekt dat Gerritsen financieel wanbeleid heeft gevoerd en daarom de wachtlijsten onnodig heeft laten oplopen, geeft Erik Gerritsen natuurlijk weer niet thuis. Waarschijnlijk had hij gehoopt dat mensen niet echt die jaarrekeningen zouden lezen.
Want uit de jaarrekeningen blijkt dat Erik Gerritsen maar liefst een miljoen euro tijdelijk geld heeft opgemaakt en in een hoofdkantoor van 80.000 euro per maand bivakkeert. Daarom komt hij geld tekort en daarom laat hij de kinderen in levensgevaar verblijven of komen door hen op wachtlijsten te plaatsen. Ik vind dat door Binnenlands Bestuur verplicht zou moeten worden om op die cijfers in te gaan. Het kan toch niet zo zijn dat Erik Gerritsen week na week alle kritiek op zijn columns kan negeren? Mensen reageren toch niet voor niets?

Op 23 augustus 2011, 12:24
Michiel Jonker

@Janicos
Wellicht weet ik voor die 20 gezinnen een goedkopere oplossing dan het verkopen van de TV-rechten aan jou zodat jij in Griekenland kan wonen.
Stuur die gezinnen gewoon naar Griekenland, nadat Griekenland als "economisch probleemgezin" uit de euro is gegooid of gesprongen. Het leven is daar dan zo goedkoop, en we hebben nog wat van Griekenland tegoed. En de zon doet wonderen op Rutte' s "eilandje", dat tegen die tijd overigens eigendom is van AEGON die het aan de Staat der Nederlanden terugverhuurt. Zo profiteert er ook nog een verzekeraar, en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om!

Op 23 augustus 2011, 15:10
erik gerritsen

Beste Janicos, je moet me geen woorden in de mond leggen die ik niet heb geschreven. Ik geef zelf al aan dat families helpen families niet een oplossing is voor alle jeugdzorgkwalen. Ben het met je eens dat dat zeker geldt voor complexe porblematiek zoals jij die beschrijft. Maar het is wel een bijdrage aan de oplossing zoals blijkt uit de ervaringen in Australie.
Beste Ditta, het klopt dat het een behoorlijke cultuuromslag vergt onder jeugdzorgmedewerkers om te werken met EKC's. Die worsteling maken wij ook door, maar tegelijkertijd zijn we met Overijsel koploper in Nederland en blijkt uit vele evaluatieonderzoeken dat het goed werkt. Onlangs nog weer een onderzoek in opdracht van Asscher met vele positieve resultaten waaronder het voorkomen van ondertoezichtstellingen.
Janicos, voor jou een tip, als je door de lezers (mij maakt het niet uit) serieus genomen wilt worden is mijn tip om niet anoniem te reageren en inhoudelijk in te gaan op de column in kwestie in plaats van in algemene zin even wat te roepen.

Op 24 augustus 2011, 20:14
Ditta

@Erik, je leert het ook nooit! Is er vandaag nog een prachtige inhoudelijke zeer weloverwogen en doordachte reactie gepost op een vorige column van jou door Michiel Jonker over waarom mensen anoniem op jouw columns reageren, probeer je weer iemand (janicos) neer te sabelen omdat hij anoniem is! Shame on you! Janicos is een ervaren hulpverlener die de moeite doet zich te verwoorden en input te leveren aan een discussie over de toekomst van de jeugdzorg, want daar gaat het hier in Binnenlands Bestuur over. Waarom behandel je hem zo respectloos? Begrijp je niet dat mensen op de lange duur maar grappen en grollen gaan maken en met je gaan spotten omdat jij nauwelijks inhoudelijk reageert, hen niet met respect behandelt? Dat krijg je terug in de reacties, dat zou je tot nadenken moeten stemmen, zoals Michiel Jonker ook heel terecht opmerkte in een hele mooie en respectvolle bijdrage jegens jou. En jij negeert dat gewoon weer, zoals je de ene na de andere inhoudelijke post negeert.
En wat betreft die EKC's, er is een uitgebreid verhaal geweest van buren die om zo'n EKC hadden gevraagd bij BJAA en nul op request kregen. Ook waren er andere reacties van hulpverleners waaruit bleek dat veel hulpverleners dat niet willen. Verder ga je weer niet in op het financieringspunt, al heb je dat wel beloofd. Als het om die EKC’s gaat dan blijkt uit jouw jaarverslagen dat je daar tonnen per jaar voor krijgt maar dat vermeld je niet als je in Binnenlands Bestuur die EKC’s promoot. Veel columns – zo niet de meeste – zijn terug te voeren op projectfinancieringen die je daarvoor al krijgt of die je hoopt binnen te slepen. Hoe weten we trouwens dat dat EKC geld echt voor EKC’s wordt gebruikt? Wie controleert dat het niet in de grote BJAA-pot komt? Want daar lijkt het wel op in jouw jaarrekening, dus misschien kun je daar uitleg over geven? Dat vinden veel lezers vermoedelijk interessant.
Een andere prangende vraag is hoe geloofwaardig je bent als columnist als je je enerzijds opstelt als onafhankelijke ‘tipgever’ voor gemeenten terwijl blijkt dat je een geheime agenda hebt, namelijk de financiële belangen van BJAA najagen en daar niet open over zijn. Verder is het wachten nu al lange tijd op jouw toelichting op de cijfers van de jaarrekeningen. Waarom duurt dat zo lang? Is er misschien koortsachtig overleg met de Raad van Toezicht over damagecontrol voor BJAA? We wachten maar weer verder af. Ditta

Op 24 augustus 2011, 21:11
Michiel Jonker

Toch nog even een zonnige kijk op de familie-problematiek. Dit in relatie tot de door Janicos genoemde "leeuwenkuil" die ontstaat als je een probleemfamilie iets te makkelijk aan een goed functionerende familie koppelt.
Bij Endemol zijn ze ook één grote familie. Daarom hebben ze destijds het TV-programma "Big Brother" geproduceerd - een wereldwijd kassucces, vooral ook dankzij allerlei gekloonde formules. Waarom niet Janicos' 20 probleemgezinnen aan 20 succesvolle gezinnen gekoppeld en dan allemaal naar een Grieks eiland voor opnamen van het programma "Big Young Brother: Lord of the Flies"?
Of wacht, er moet natuurlijk wel wat begeleiding zijn. Erik Gerritsen gaat mee als directeur van het eiland, en Janicos als jeugdzorgmedewerker met een keurige caseload (40 gezinnen). En dan Ditta erachteraan met een camera om de film "One Flew over the Youth Care Nest" te schieten.
Als Janicos de caseload te hoog vindt om in zijn eentje te behappen en daarom niet mee wil, kan het nog steeds. Dan wordt de titel van de film: "Escape from Antiparos".
Zomaar wat ideetjes van een buitenstaander om het idealistische en het commerciële samen te voegen in een win-win-situatie. Denk wel aan een goed business-plan!

Op 25 augustus 2011, 09:39
Broadcaster

Michiel Jonker doet weer eens leuk. Zandzakken voor de deur, riemen vast.

Op 25 augustus 2011, 10:48
Michiel Jonker

Relax, Broadcaster. Niks aan de hand.

Op 25 augustus 2011, 10:56
Broadcaster

Noem jij dat maar niks aan de hand. In een eerdere reactie heb ik de term wespennest gebruikt maar zelfs het begrip slangenkuil is nog een understatement voor deze branche waar moddergooien kennelijk tot de cultuur behoort.

Op 25 augustus 2011, 11:06
Michiel Jonker

@Broadcaster
OK, daar heb je een punt. Maar de jeugdzorg-branche is in dat opzicht niet uniek. De kwetsbaarheid van jeugdigen (die juist ook bestaat als ze zelf problemen veroorzaken) en de maatschappelijke consequenties maken het "slangenkuil-gehalte" in deze branche wel extra fnuikend.

Op 25 augustus 2011, 12:27
Janicos

Michiel en breedzender. Ik heb geen moeite met mijn caseload en mijn werk is niet te zwaar. Het probleem is dat er politici, bestuurders en ambtenaren zijn die menen iets te moeten en te kunnen toevoegen aan het bedrijf dat jeugdzorg heet. De minister geeft gas, gemeente bestuurders trappen op de rem en ambtenaren gaan hun gang of zijn lunchen. Probeer dan maar eens je werk goed te doen. De beeldvorming is daardoor navenant en "jeugdzorg", wat of wie dat ook moge zijn, heeft het gedaan als het fout gaat. De hele pluche en ambtelijke overhead schrappen is mijn visie. Politiek buiten de jeugdzorgdeur.1 landelijke directie, 1 AKJ (klachtenbureau) en de werkvloer laten meedenken en bepalen wat nodig is en wat niet. Ik denk dat jeugdzorg niet uniek is voor wat betreft leeuwenkuilen en slangenhopen. jeugdzorg is wel redelijk uniek wat betreft het aantal burgers die een mening denken te kunnen hebben. I'll be back.

Op 25 augustus 2011, 14:22
Ditta

De oorzaak van de slangenkuil op deze plek in Binnenlands bestuur is dat Gerritsen ontzettend veel vijanden creëert door met de botte bijl machtspolitiek te bedrijven.
Overal probeert hij zich onderuit te draaien, anderen verantwoordelijk te stellen, eigen verantwoordelijkheden te ontkennen. Een paar voorbeelden: volgens Gerritsen zijn klachten niet serieus te nemen want anders zou bijvoorbeeld de politiek wel ingrijpen. Maar er is geen waarheidsvinding, behalve bij de Nationale Ombudsman. Dus niemand kan iets met die klachten, kan ingrijpen (ook de Nationale Ombudsman niet).. Ondertussen zorgt Gerritse dat hij precies weet wie er over hem klagen want klachtenmails aan het stadhuis krijgt hij van topambtenaren daar integraal toegestuurd. De ambtenaren zeggen dan dat ze BJAA over de klachten zullen bevragen en vragen daar toestemming voor, maar vertellen er niet bij dat ze die mails zomaar forwarden aan Gerritsen. Dat kan desastreus uitpakken voor de klagers en de kinderen waar het om gaat.
Opmerkingen over de klachtenregen over BJAA hier in Binnenlands Bestuur negeert hij. Volgens Gerritsen is dat niet serieus te nemen, dan zouden mensen maar moeten klagen bij het stadhuis. Jaja, zodat hij dus die klachten onder ogen krijgt en precies weet wie er klagen en waarover. Als er dan de honderden klachten over BJAA bij het AKJ worden genoemd, gaat hij daar niet op in. En volgens Gerritsen heeft de Nationale Ombudsman hem maar één keer gekapitteld. Maar dat is ook niet waar, op de site van de Nationale Ombudsman kun je zien dat er veel meer gegronde klachten over BJAA zijn geweest. Dus er is ontzettend veel onvrede over BJAA maar dat wordt onderdrukt en ontkend door Gerritsen. Geen wonder dat er een kolkende woede in de maatschappij ontstaat over BJAA en over Gerritsen. Zeker als hij hier in Binnenlands Bestuur telkens van die mooie verhalen ophangt.
Verder zegt Gerritsen dat iedereen stage mag lopen bij BJAA maar in de praktijk is dat ook niet waar. Dan overweegt hij zorgvuldig of dat een PR-doel dient en anders laat hij iemand eindeloos in de wachtrij staan in de hoop dat uitstel afstel betekent. En als de persoon na maanden gaat aandringen omdat het beloofd was, is het een drammer waar Gerritsen geen zin meer in heeft en wordt het contact beëindigd. Dus Gerritsen zegt wel dat hij de deur voor iedereen open houdt maar dat is ook niet waar. Een ander bekend gezegde van Gerritsen is dat iedereen kritiek op hem mag hebben want dat zou dan ‘gratis organisatieadvies’ zijn. Maar zo ruimhartig is hij totaal niet, dat blijkt wel uit zijn verbeten reacties op kritische posts hier in Binnenlands Bestuur. Zijn zogenaamde openheid is een managers-mantra en in de praktijk van weinig waarde.
Vervolgens zegt Gerritsen dat mensen de plicht hebben om - voordat ze kritische reacties hier plaatsen - zich inhoudelijk goed op de hoogte te stellen. Maar ook dat blijkt in de praktijk onmogelijk want dan gaan zulke vragen naar de PR-afdeling van BJAA en daar gaat men dan eindeloos traineren. Vervolgens wordt weer het gebruikelijke stramien toegepast: als de vragensteller uiteindelijk op de antwoorden gaat aandringen dan is de vragensteller een drammer volgens BJAA en verbreekt men weer rustig het contact. Dus Gerritsen houdt alle deuren dicht en controleert zorgvuldig alle informatiestromen, daar stond hij als gemeentesecretaris in Amsterdam ook al om bekend.
Geen wonder dat hij woedend is als er desondanks toch kritiek op BJAA in de publiciteit wordt geuit. En geen wonder dat Gerritsen er dan op uit is om de boodschappers te pakken, daarom is hij zo verbeten op anonieme reacties. Samenvattend is Gerritsen een man die heel veel boosheid oproept, vooral ook omdat het gaat om kinderen, om ouders en familie waar zijn organisatie een allesbepalende invloed heeft. En laat dat nou net een organisatie zijn waar zoveel machtspolitiek aan de hand is. Dat zou niet moeten kunnen in deze branche, daar komt teveel maatschappelijke ellende van. En de woede en verontwaardiging daarover dat zie je terug in de reacties op de columns van Erik Gerritsen. En je ziet terug dat mensen hem uitdagen om informatie te geven, om open te zijn, om problemen aan te kaarten, men pikt het niet meer.
Vandaar de ‘slangenkuil’ bij de columns van Erik Gerritsen.

Op 25 augustus 2011, 14:31
Willem

Beste Ditta,
Word je er nou nooit eens moe van om iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen? Zet eens een andere plaat op, want deze is zo langzamerhand wel heel erg grijs gedraaid.

Op 25 augustus 2011, 15:45
Janicos

Willem. De strategie van mensen als hr Gerritsen lijkt te werken. Ook zij vertellen iedere keer hetzelfde liedje en dreunen hetzelfde lesje op. Verslagen het hoofd in de schoot leggen. Nee, niet doen. Ik ben van mening dat we eindeloos moeten blijven aankloppen, roepen, desnoods tegen heilige huisjes schoppen. Het motiveert mij alleen maar meer en kennelijk zijn er nog meer mensen die hun betrokkenheid zo willen uitdragen.

Op 25 augustus 2011, 15:57
Willem

@Janicos
Ik zeg ook niet dat er geen tegenargumenten tegen de columns van Gerritsen ingebracht moeten/mogen worden en zijn standpunten niet weersproken mogen worden, maar het lijkt wel of het er niets toe doet over welk onderwerp hij schrijft, de reacties van sommige personen zijn precies hetzelfde. Al zou hij een column over voetbal schrijven, dan nog zou Ditta met hetzelfde verhaal aankomen. Dat slaat de discussie over de inhoud volledig dood. Dat vind ik jammer.

Op 25 augustus 2011, 16:52
Ditta

Beste Willem,
Ik reageer aanvankelijk altijd inhoudelijk op de columns daar antwoordt Gerritsen niet op. Dat betekent dat er zich in der loop der tijd talloze vragen hebben opgestapeld. Dat past precies bij Gerritsens manipulatieve manier van met moeilijke vragen, klachten, kritische journalisten en kritische reacties om gaan.
Helaas is de enige manier om dat te doorbreken, er geen genoegen mee nemen. Dat betekent dat er niets anders op zit om steeds weer op die vragen terug te komen én om Gerritsens manipulatieve patronen van critici zwart maken, kritiek ontkennen of naar andere verantwoordelijken wijzen steeds weer door te prikken.
Daar word ik absoluut hartstikke moe van en ik beleef er weinig lol aan. Maar het gaat nou eenmaal over écht belangrijke zaken: de zorg voor kwetsbare kinderen die niet goed functioneert. En het gaat om tientallen miljoenen belastinggeld voor BJAA waarvan het dubieus is of dat goed wordt besteed.
Als jij direct betrokkenen bij een kind in ernstige bedreigende omstandigheden zou zijn, dat onvoldoende zorg krijgt bij een organisatie bij BJAA zou je ook willen dat er naar je klachten wordt geluisterd. Als jij je kind of kleinkind zomaar onterecht niet zou mogen zien en niemand doet aan waarheidsvinding, zou je je geen raad meer weten van ellende.
En zo is er zoveel onrecht bij BJAA - die honderden klachten zijn niet voor niets - en daarom is het nodig dat er mensen zijn die niet opgeven, keer op keer weer protest aantekenen en vragen blijven stellen. Kortom, het dient een doel. Maar leuk is zeker anders, dat ben ik helemaal met je eens.
Groet, Ditta

Op 25 augustus 2011, 18:29
Willem

Blijft de vraag of reacties op een column dan de plek is om je gram te halen. Ik vind het jammer er op die manier geen discussie meer mogelijk is over de inhoud van een column. Je maakt het voor anderen moeilijk dan nog op de column te reageren. Blijkbaar heb je een persoonlijke strijd met Gerritsen. Ik oordeel niet of dat terecht of onterecht is. Ik vraag me alleen af of je die strijd hier op de juiste plek voert. Ik heb zat klachten over zat instanties. Daarmee ga ik net zolang naar die instanties tot ze naar me luisteren. Maar ik ga het niet op personen afreageren. Klachten uiten op deze website doet mij te veel denken aan mensen die medewerkers of directeuren van instanties thuis gaan lastigvallen ofzo. Niet iedere plek is daar geschikt voor.

Op 25 augustus 2011, 21:21
Sasha Roos

Dank Janicos, voor eindelijk eens een meer inhoudelijke vraag. Een column lijkt me een uitgelezen plek om vrij te kunnen sparren over mogelijke oplossingen, creatieve invalshoeken en inderdaad niet over zaken als bedrijfsvoering, hoogte van huren, etc. Dat slaat de kans op een verbeterde jeugdzorg sowieso dood. Dus Dita: kunnen we niet afspreken dat je je reacties allemaal schrijft, bundelt en aan het einde van het jaar aanbiedt aan de heer Gerritsen? Dan kunnen wij hier weer verder met de toekomst. Al wed ik dat er nu een vlammend betoog van je volgt ipv van heerlijk ruisende stilte. Dat betoog kan ik overigens ook al zelf schrijven, aangezien je alles de afgelopen maanden wel een keer over de buhne gegooid hebt. Wil je 'em zelf schrijven of zal ik of een andere medelezer dat een keer doen voor je?

Op 26 augustus 2011, 13:00
Ditta

Sasha, waarom dank jij voor een inhoudelijke vraag alsof je Erik Gerritsen bent? Waarom heb jij dezelfde schrijfstijl, precies dezelfde punten en precies dezelfde wrokkigheid als Willem en Erik Gerritsen? Volgens mij is Gerritsen zo wanhopig dat hij nu zelf onder pseudoniemen schrijft. Hoe dan ook, als er iemand inhoudelijk reageert ben ik dat wel. En vermoedelijk is dat ook de reden waarom je mij eruit pikt en aanvalt. Ik denk dat ik iets te goed geïnformeerd, net zoals de journaliste in het verleden te goed was geïnformeerd en daarom werd weg gecensureerd. En over inhoudelijke vragen, Erik Gerristen heeft beloofd op al mijn inhoudelijke vragen over de jaarrekeningen in te gaan. Daar is het wachten nu al lange tijd op. Zouden Sasha, Willem en Erik Gerritsen juist daarom zo boos zijn?

Op 26 augustus 2011, 14:06
Janicos

Sasha, gen dank. Echtscheidingen, omgangsregelingen, gezagsvragen etc vormen een belangrijke basis voor problemen. De verbinding tussen probleemgedrag en echtscheidingen wordt niet zo snel gelegd,maar uit de literatuur blijkt een evidente coincidentie in dit opzicht. De oplossing is verre van eenvoudig en vaak preventief. Er zijn geen bestuurders en politici die zich hiermee populair willen maken. Als je een probleem preventief oplost, was er dan wel een probleem? Vandaar mijn vraag. Hij leeft sterk in het segment van de jeugzorg waar ik mij begeef. Iedereen zwijgt verder discreet, terwijl er juist met dit onderwerp gescoord kan worden. Hoe komt dat toch?

Op 26 augustus 2011, 14:54
Willem

@Ditta
Ach ach Ditta. Je reacties worden nu toch echt een beetje potsierlijk. Iedereen die zich niet direct aansluit bij jou strijd tegen Erik Gerritsen, moet wel Erik Gerritsen zelf zijn. Want in jou wereld bestaan er maar twee visies: die van jou, Ditta/Hedi Zandbergen/Bezorgde buren en hoe je je verder nog noemt, en die van Erik Gerritsen. Dat er ook andere personen zijn die het niet met je eens kunnen zijn, dat valt blijkbaar geheel buiten je - uiterst beperkte - belevingswereld.

Op 26 augustus 2011, 15:04
Janicos

Makkers staakt uw dom geraas en hou het zakelijk.

Op 26 augustus 2011, 17:03
Jan

Janicos heeft gelijk: het is een oudbakken plan ipv een innovatie. Ditta heeft gelijk dat het om geld gaat. Zie onderstaand artikel uit regionale Zeeuwse media:
Subsidie voor nieuwe aanpak bij Jeugdzorg
woensdag 23 september 2009 | 07:25 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 23 september 2009 | 12:13
MIDDELBURG - Bureau Jeugdzorg Zeeland zal nieuwe methoden gebruiken om problemen met jongeren in te schatten en aan te pakken.
De methoden zijn in Australië ontwikkeld en zijn gericht op samenwerking met jongeren en gezinnen. De provincie stelt er bijna 1,3 miljoen euro voor beschikbaar. Het dagelijks provinciebestuur meent dat de nieuwe aanpak bijdraagt aan het streven te voorkomen dat problemen bij jongeren een zodanige omvang krijgen dat Bureau Jeugdzorg zich erover moet buiten.
woensdag 23 september 2009 | 07:25 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 23 september 2009 | 12:13
MIDDELBURG - Bureau Jeugdzorg Zeeland zal nieuwe methoden gebruiken om problemen met jongeren in te schatten en aan te pakken.
De methoden zijn in Australië ontwikkeld en zijn gericht op samenwerking met jongeren en gezinnen. De provincie stelt er bijna 1,3 miljoen euro voor beschikbaar. Het dagelijks provinciebestuur meent dat de nieuwe aanpak bijdraagt aan het streven te voorkomen dat problemen bij jongeren een zodanige omvang krijgen dat Bureau Jeugdzorg zich erover moet buiten.

Op 27 augustus 2011, 13:06
erik gerritsen

Op naar een record aantal reacties die grotendeels niet over deze column gaan!
Als ik iets schrijf doe ik dat altijd onder mijn eigen naam, maar tsja hoe kan ik dat nu bewijzen? Zou de pot de ketel verwijten dat ie zwart ziet? Interessante opmerking over ditta/bezorgde buren/Heidi van Zandbergen...
De beloofde reactie op allerlei vragen naar aanleiding van de jaarekening komen er echt aan, die heb ik alleen niet allemaa in detail in mijn hoofd zitten en ook bij ons was het vakantieperiode. Nog even geduld dus.

Op 27 augustus 2011, 17:29
Ditta

Erik, als jij denkt dat een journalist – wier reacties je eerder weg liet censureren – nu onder pseudoniemen reageert (en wat dan nog?) dan bel je haar toch gewoon? Wat is toch jouw probleem met kritische vragen, kritische reacties, klachten van je cliënten en omstanders en kritische journalisten? Je kunt toch niet blijven volhouden dat die allemaal gek zijn en altijd maar weer de boodschappers zwart maken en weigeren met ze in gesprek te gaan of op hun argumenten in te gaan? Je gedraagt je als een gekrenkte dictator die journalisten in de gevangenis wil laten gooien, niet luistert naar het gemor onder het volk dat er over hem is, klachten negeert en aan propaganda doet hier in Binnenlands Bestuur. Dat is jouw wereld maar anderen leven in Nederland waar men de gewoonte heeft met elkaar in gesprek te gaan en te luisteren naar elkaars argumenten. Je mag wel eens iets aan je manieren gaan doen en ook aan die van je vrienden Willem en Sasha.

Op 27 augustus 2011, 20:45
erik gerritsen

Beste Ditta je bent opnieuw verkeerd geïnformeerd. Het is destijds de onafhankelijke keuze van de webredactie geweest om bepaalde reacties weg te halen. Daarmee is overigens geen "informatie" verloren gegaan want het betrof inderdaad herhaling van zetten.

Op 27 augustus 2011, 21:31
Ronald Bouwer

Beste Erik
Mijn instict zegt dat wel degelijk u en andere besturders van Jeugdzorgbureau's geven opdracht weg censureren. Dat gebeurt altijd als we feiten en mistaanden aan de kak stellen.
Misleiden van de lezers en gemeenteambtenaren is jullie specialiteit. Mijne ervaringen zijn ook weggecensureerd,
Alle jeugdzorgwerkers, die kritiek hebben, belangen van kind en zijn familie voorop, boven uwe geldhebzucht beleng zetten, zijn meteen ontslagen, dat kunt u niet ontkennen. En dus is er geen stem van werkvloer in die discusie. En dat is heel jammer, met schade voor de kinderen. Want u geef niet om de kinderen, u vecht over eigen belang en over geld.
Families helpen families is heel oud hulpvorm. Die herinner ik me van mijn kindertijd nog. Echter, onder bewind van dhr. Rouvoet hebben jullie, de besturders van Jeugdzorg, elke contacten van het kind met de ouders,oma's, opa's, broers, zusters en andere familie verboden. Omdat daar geen geld voor jullie is geweest.
Ik heb navraag tussen mijn geslaagde ouders-collega's gedaan. Of zouden zo'n problematische gezin begeleiden. Helaas nee - allebei werken, eigen kinderen en eigen ouders eisen ook tol in tijd.
En wat Ditta betreft - zij doet hetzelfde wat u doet. U misleidt en liegt de hele tijd, en zij stelt de feiten aan. Zo is het en niet anders.
Mijn tip voor u en voor uw collega's in het hele land: stoppen met het liegen en met ontslagen van personeel voor geuite kritiek.

Op 28 augustus 2011, 00:52
Ronald Bouwer

In lokale dagblad van Leeuwarden beweerde de directrice van Jeugdzorg Friesland, mevr. Jeanette Nijland, dat kwart Jeugdzorg - klanten op verschillende manieren thuis mishandel is. Zij heeft echter verzwegen dat meer dan 95% Jeugdzorg - klanten als verslaafde, van mensen vervreemde, zonder schooldiploma, zonder toekomst perspectief, die "jeugdzorgzame" instellingen verlaat. Zo zijn deze kinderen door Jeugdzorg geholpen. Duidelijk dat kindermishandeling juist in Jeugdzorg het meest voor komt. Maar die directrice zet zijn spionage netwerk voort op zoek naar de nieuwe slachtoffers om eigen bestaan te garanderen. Dus niet alleen dhr. E. Gerritsen is manipulator en misleider. In jeugdzorg werken piepjonge, onervaren mensen, die aan belang van de instelling, aan belang van besturders zijn gedwongen te dienen.
Hilarisch vind ik de adviezen van de Jeugdzorg besturders, die geen goede prestatie te leveren bewezen hadden.
Gezien slechte prestatie en slechte imago van Jeugdzorg rest ons hopen dat gemeente ambtenaren in "goede tios" niet in trappen zullen.
Wat betreft de ontslagen kritisch personeel en ook de bestaande censuur, ben ik van mening dat voor gemeenteambtenaren voldoende bewijs is om de Jeugdzorgbesturders niet te vertrouwen.

Op 28 augustus 2011, 15:12
Ronald Bouwer

He he hehe he............ en weer zijn de reacties weggecensureerd. Over onstlagen van de kritische jeugdzorgmedewerkers. Leve de censuur en vrijheid van meningsuiting!

Op 30 augustus 2011, 09:52
erik gerritsen

De eerder beloofde reactie op de kritische opmerkingen van Ditta op de jaarrekening van BJAA zijn te lezen bij tip 8.
Janicos: je snijdt een terechte problematiek aan van vechtsscheidingen. Dat is echt een wespennest ook voor de jeugdzorgprofessionals. Ik ben nieuwsgierig naar je ideeën.

Op 30 augustus 2011, 21:28
Kees Verhaar

Beste Erik,
Dit lijkt een waardevolle aanvulling op werkwijzen waarbij de directe omgeving wordt ingeschakeld. Als die immers ook gekenmerkt wordt door achterstanden is het risico van de lamme die de blinde helpt groot. Waarmee ik bedoel dat je om aan de Vogelaarwijk te ontsnappen een brug naar elders goed kunt gebruiken - b.v. via die maatschappelijk succesvolle families.
Beste redactie,
Graag een oplossing voor de manier waarop enkele mensen menen te moeten reageren op deze columns. Hun verbetenheid suggereert dat er iets aan de hand zou zijn, onderzoek dat dan alsjeblieft in een goed artikel. Maar spaar ons anonieme, qua woordkeuze en toon op de man gerichte aanvallen en verdachtmakingen.
En voor degenen die het betreft: ik ken u niet (denk ik), maar wil graag uitgaan van uw goede bedoelingen. Uw wijze van reageren maakt dat niet gemakkelijk, integendeel.

Op 2 september 2011, 08:02

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in