Overslaan en naar de inhoud gaan

Abvakabo: Kijk voorbij 2015

Het demissionair kabinet wil tot 2015 nog eens 320 miljoen euro bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Dat komt neer op zo´n 4000 banen,…

 

Tienduizend banen schrappen in vier jaar tijd. Is dat mogelijk?

'Alles is mogelijk. Door natuurlijk verloop verdwijnen per jaar zo'n 6000 à 7000 mensen. Dus als je sec naar de cijfers kijkt, is het makkelijk haalbaar. De vraag is alleen: welk werk moet er dan niet meer uitgevoerd worden? Moeten de helft van de gevangenissen gesloten, of moet de voedselketen niet meer gecontroleerd, of moeten de wegen niet meer onderhouden worden?'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Zijn er ander manieren waarop de overheid met minder personeel toe kan?

'Ik denk dat je de efficiency moet verhogen. Je moet ambtenaren laten doen waar ze goed in zijn. Zij hebben kennis en kunde. Laat ze hun vakmanschap gebruiken. Maar ze zijn gebonden aan regels en bureaucratie. De politiek moet bereid zijn om daar wat aan te doen. Minder managers, minder administratie. De burger zal er blij mee zijn omdat hij sneller geholpen wordt en de ambtenaar ook, omdat zijn werk er leuker van wordt. Daarnaast moeten politici ook bij zichzelf te rade gaan. Als de enorme stroom aan Kamervragen een beetje wordt ingedamd, krijgen ambtenaren ook een beetje meer lucht.'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De roep om minder Kamervragen is niet nieuw, maar daar krijgt u bij veel fracties de handen niet voor op elkaar.

'Natuurlijk vinden zij alle vragen die gesteld worden relevant, anders zouden ze niet gesteld worden. Maar je kunt je afvragen of het groeiend aantal vragen dat gesteld wordt zich verdraagt met het feit dat de overheid het werk met minder ambtenaren moet doen.'

 

Terug naar de bezuinigingen. Zullen die door natuurlijk verloop gerealiseerd worden, of gaan toch eerst de jonge mensen met een tijdelijk contract eruit?

'Die kans zit erin, want zo gaat het meestal. Maar wij houden er juist een warm pleidooi voor dat iedereen die nu op een tijdelijk contract voor de rijksoverheid werkt in vaste dienst komt. Daarna moet dan op grond van leeftijd gekeken worden wie er weg kan.'

 

En als dat lukt, dan hoeft er met een natuurlijk verloop van 6000 mensen per jaar dus niemand gedwongen ontslagen te worden?

'Wij zorgen er wel voor dat er geen gedwongen ontslagen vallen! Maar ik vind dat de overheid verder moet kijken. We hebben, ook in het ambtenarenkorps, te maken met een grote vergrijzing. In 2013 is 30 procent van de ambtenaren tussen de 60 en 67 jaar. In 2020 zijn die dus allemaal weg. Hoe vind je dan jonge, goeie professionals die bereid zijn om bij de overheid te werken, als je nu je imago te grabbel gooit?'

 

Er bestaat ook een kans dat een nieuwe regering nog meer in het ambtenarenapparaat wil snijden. Denkt u dat het bij deze 10.000 banen tot 2015 blijft, of komt er nog wat bij?

'Ik weet het niet, maar uiteindelijk zal de wal het schip wel keren. Want de vraag blijft 'wat moet er dan niet meer uitgevoerd worden?'. De rede en de noodzaak zal dan wel winnen. Want als er ergens een misstand is, zal toch weer geroepen worden om meer toezicht en controle.'

 

Wat gaat Abvakabo nu doen met deze plannen?

'We gaan binnenkort onderhandelen over een nieuwe cao en daar komt dit uiteraard ter sprake. Wij zullen er dan voor pleiten dat niet slechts tot 2015 gekeken wordt, maar verder. Want die jonge professionals hebben we binnenkort heel hard nodig.'

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola

De politiek is zo kortzichtig omdat ze het hysterische gekrijs over het eruit kinkelen van ambtenaren door de domme burgers oppikken als signaal om stemmenwinst mee te behalen. Als er later problemen ontstaan, is dat weer een kans om stemmenwinst te behalen door te roepen dat je méér politie-agenten etc wilt hebben. Dat gepeupel weet dan toch niet meer dat je een kabinet daarvoor ze juist door jou eruit zijn gesodemieterd. Hoe dan ook, de politieke partijen profiteren van het gesol met nu nog loyale ambtenaren.
Maar ik hoop dat het met die loyaliteit binnenkort eens een keertje afgelopen is en dat er massaal gestaakt wordt binnen alle overheidslagen. Dan kan de burger eens ervaren wat het is als niet meer van wieg tot graf voor ze wordt gezorgd, dat de gekste problemen van ze worden opgepikt. Laten ze het maar zelf eens keer doen. Kijken wat er dan van terecht komt. Kijk naar de privatisering: bij alle sectoren een totale mislukking, niets dan ellende teweeg gebracht. Dus beste burger, scheldt maar fijn door op die ambtenaar. en dan niet janken achteraf als de post niet wordt bezorgd etc etc.

Op 16 september 2010, 20:03
Steven de Jong

Deze actie zal hoogstwaarschijnlijk ten koste gaan aan werkgelegenheid voor jongeren (deze stromen immers makkelijker uit). Laat in de bezuininginsproblematiek gedegen rekening houden met de vergrijzing in overheidsland.
In de toekomst wordt het toch al moeilijker om jongeren aan te trekken/te behouden zeker indien zij een zeer hoge premie voor pensioen betalen en het risico op de huidig ingegane en toekomstige uitkeringen niet solidair wordt verdeeld.

Op 17 september 2010, 08:19
Amer

Ik vind een heel goede analyse van Jan Willem. Degradatie van het vak ambtenaar moet nu echt stoppen. De politiek is aan zet.

Op 17 september 2010, 09:32
Wout

Minder ambtenaren?, maar dan wel top down. Je ziet telkens weer dat de leidinggevenden staan over het algemeen te springen om de nieuwe bezuinigingen te realiseren tenkoste van de uitvoerende ambtenaren. Ze willen allemaal de beste van de klas zijn. Om de 2,3,4 jaar wisselen de leidingevenden van functie, soms compleet van richting. De gemiddelde ambitie van de leidinggevenden kost de burger miljoenen. Steeds vaker zonder voldoende kennis van zaken geven ze leiding aan mensen die allang weten hoe het werkt. In tegenstelling tot de leidinggevenden proberen de uitvoerende ambtenaren te redden wat er te redden valt.
Dat weet of beseft geen enkele burger.
Bezuinigen, ja maar dan wel met een plan en niet alleen koppen tellen.
De overheid sust de burger maar in slaap met de kretën "minder ambtenaren", "marktwerking" en "zelfregulering". Dat levert nu dus wel minder blauw op, de kredietcrisis en miljoenen aan inkomsten die wegvallen die de markt nu verdient. PTT is naar de bliksem, geen duizenden sociale banen meer, documenten worden door marktpartijen geleverd wat de burger miljoenen extra aan belasting kost.(boetes +15%) Weet wel dat al die uitbestedingen ook weer toezich vergen.(alleen weten we dan niet meer waar het over gaat want onze kennis verdwijnt tegelijkertijd met de weggegooide exertise werkzaamheden)
Deze bezuinigingen op deze manier gaan ons vele miljarden aan reparaties kosten en gaat ten koste aan de veiligheid van de burger. 2015 wordt het jaar van de groei van de overheid let maar op.

Op 20 september 2010, 08:41
Ronald

De politiek moet eens keuzes maken en niet alleen roepen: ambtenaren eruit!. Als ergens iets mis gaat wijst iedereneen naar de overheid...gevolg: dan weer aandacht voor dit , dan weer voor dat...en dat kost veel geld, want: nieuwe taken en nieuwe processen en reoganisaties.
De rek is er allang uit. Kortom: taken schrappen en wachten op de klap!

Op 22 september 2010, 13:06
Morsnova

@ Ronald....de rek is er helemaal niet allang uit....er valt nog steeds veel geld te besparen door de overheid bedrijfsmatiger te maken, maar dan moeten ambtenaren wel worden aangesproken op resultaten en moet de zinloze geldverslindende vergadercultuur worden aangepakt. En vooral die vette kleilagen van het middenmanagement, die weinig presteren en vooral op behoudzucht uitzijn.
@Wout....wat een hoop onzin haal je erbij: de PTT naar de bliksem? In welke wereld leef je? De PTT was een log geldverslindend apparaat. Nu hebben we de KPN, die het vele malen beter doet dan de oude PTT, en TNT. Ook TNT is een beter bedrijf dan de PTT. Dat er nu zoveel postbodes uitmoeten heeft niets te maken met de overgang van PTT naar TNT, maar met het simpele gegeven dat het postvolume in een vrije val is geraakt door de opkomst van digitale verzending. Triest voor de postbodes, maar we hebben ook geen stoker meer op onze treinen, er komt geen voddenboer meer langs de deuren en ook de dienst, de scharenlsliep is verdwenen en de marskramer. Je kan dat vervelend vinden, maar dat hoort bij veranderingen in de maatschappij. Ook is de kredietcrisis geen gevolg van de toegenomen marktwerking. Of dacht je, dat we die crisis niet gehad hadden als we van de aloude PTT waren afgebleven?

Op 22 september 2010, 13:20
Morsnova

CORRECTIE
@ Ronald....de rek is er helemaal niet allang uit....er valt nog steeds veel geld te besparen door de overheid bedrijfsmatiger te maken, maar dan moeten ambtenaren wel worden aangesproken op resultaten en moet de zinloze geldverslindende vergadercultuur worden aangepakt. En vooral die vette kleilagen van het middenmanagement, die weinig presteren en vooral op behoudzucht uit zijn.
@Wout....wat een hoop onzin haal je erbij: de PTT naar de bliksem? In welke wereld leef je? De PTT was een log geldverslindend apparaat. Nu hebben we de KPN, die het vele malen beter doet dan de oude PTT, en TNT. Ook TNT is een beter bedrijf dan de PTT. Dat er nu zoveel postbodes uit moeten heeft niets te maken met de overgang van PTT naar TNT, maar met het simpele gegeven dat het postvolume in een vrije val is geraakt door de opkomst van digitale verzending. Triest voor de postbodes, maar we hebben ook geen stoker meer op onze treinen, er komt geen voddenboer meer langs de deuren en ook de vuilnisemmerschoonmaakdienst en de scharensliep zijn verdwenen evenals de marskramer. Je kan dat vervelend vinden, maar dat hoort bij veranderingen in de maatschappij.
Ook is de kredietcrisis geen gevolg van de toegenomen marktwerking. Of dacht je, dat we die crisis niet gehad hadden als we van de aloude PTT waren afgebleven?

Op 22 september 2010, 13:24
Wout

Morsnova weet het allemaal beter zie ik:
Zijn vette kleilagen herken ik wel.
PTT had wel degelijk kosteloos kunnen zijn voor de burger en tegelijkertijd veel banen kunnen blijven leveren voor laag geschoolden. Simpel een kwestie van goed management. (Heeft niets te maken met de automatisering, mijn brievenbus wordt nog steeds elke dag door een persoon gevuld) Net zoals de overheid goedkoper en effectiever kan worden door goed management.
Kredietcrisis is veroorzaakt door ineffectief en te weinig toezicht op en gebrek aan kennis van de financiële belangen van de NL economie. Geen toezicht dus verijk jezelf heeft men gedacht?
Door onder het mom van "marktwerking" de overheidswerkzaamheden af te stoten verplaatst de overheid de verantwoording naar de onder toezicht staande, en neemt tegelijkertijd geen actie om te borgen wat nodig is ter bescherming van de burger.
Omdat in de toekomst veel werkzaamheden die de overheid deed buiten de overheid plaats zullen gaan vinden verliest de overheid zijn kennis en dus toezicht. Uiteindelijk betaald de burger het gelach.
En denk nu niet dat je alle kennis maar kunt inhuren. En wat je dan inhuurt wordt zeer duur betaald.

Op 22 september 2010, 14:10
Morsnova

@Wout....Burgers zullen graag voor lachen willen betalen....))))
Een dagelijks rondgaan door een postbode schijnt een wettelijk vereiste te zijn, maar is niet meer van deze tijd. Van mij mag hij/zij een of twee keer in de week langskomen, waarbij alleen sommige spoedstukken, zoals rouwkaarten, tussendoor kunnen worden bezorgd. Op de rest, doorgaans rekeningen en allerlei gevraagde of ongevraagde tijdschriften, heeft geen enkele haast.
Bankafschriften, enige jaren terug nog dagelijks, komen al niet meer (sommige banken nog wel, maar dat houdt ook snel op), rekeningen komen steeds vaker digitaal, acceptgiro's zijn niet meer van deze tijd, verzekeringen e.d. werken steeds meer digitaal. Brieven schrijven we niet meer. Kortom, zie hier het slinkende postvolume. En het einde van dat slinken is nog niet in zicht (als straks alle facturen digitaal gaan bijvoorbeeld).
Blijft over de verkeersboete en de "blauwe envelop". Nu mogen ze wat mij betreft opsparen.

Op 22 september 2010, 14:31
Ronald

@morsnova: er zullen vast nog wel ergens kleilagen zitten, maar lang niet overal, 80% is al weggessneden.. De vernieuwing, digiatlisering, en efficiencyslagen komen van het (nieuwe) mangement...het is alleen erg lastig om vastgeroeste mederwerkers (vroeger was alles beter...(?)) mee of anders weg te krijgen. Zonder goede tools voor het manahgement, en enorme vangnetten blijft de traditionele ambtenaar zitten bij de krimp, terwijl de jonge dynamische wegvliegen.......daar krijgen we nog grote problemen mee...

Op 23 september 2010, 11:26
Morsnova

@Ronald....dat laatste is inderdaad een probleem voor de overheid, maar wel een probleem dat ze zelf veroorzaakt heeft: dynamische mensen weten niet hoe snel ze wegmoeten omdat ze gek worden van de verstarde cultuur en de houding van de oudere collega's zoals jij die omschrijft, en die een oud-collega van mij ooit zo mooi het "we-doen-het-al-jaren-zo-syndroom" noemde.
En at bij een krimpende arbeidsmarkt! Dan betaalt de overheid straks de rekening, omdat de vergrijzing toeslaat en de ambitieuze jongeren wegblijven.
De overheid heeft dit allemaal aan zichzelf te wijten, omdat ze jarenlang dat gedrag van die oude garde heeft gedoogd en tegelijkertijd elk initiatief van ambitieuze nieuwe medewerkers heeft gedwarsboomd, omdat dat de bestaande hiërarchie bedreigt.
En nu zit de overheid inderdaad met het probleeem, zoals jij dat omschrijft. En dit probleem zal de komende janre exponentieel groter worden.

Op 23 september 2010, 12:16
Morsnova

@Michiel Jonker......ik ben het ten dele met u eens, maar dan ook slschts ten dele. Bijvoorbeeld uw analyse van de kredietcrisis is te gemakkelijk. Want wilden wij niet allemaal steeds meer op de pof leven? De markt zorgt er dan wel voor, dat aan die behoefte tegemoet wordt gekomen. De crisis is bovendien begonnen in Amerika, waar de overheid er mede aan heeft bijgedragen, dat mensen te gemakkelijk huizen gingen kopen. Dat werd verpakt in ingewikkelde financiële producten die de hele bancaire sector - d.w.z. dat deel, dat in Amerika actief was, de Rabobank bijvoorbeeld minder - hebben vergiftigd. Het was dus geen, of niet alleen, een spelletje van bankiers, maar ook een inspelen op een behoefte van de markt, waarbij de overheid ook nog eens de verkeerde stimulansen gaf.
U schrijft, dat u nog graag papieren facturen wil ontvangen. Dat kan meestal, alleen betaal je dan wat meer. Zo heeft iedereen een keuze. Ik werk liever zonder al die post en heb dus nauwelijks behoefte meer aan postbodes.
Dat er nu meer postbodes aan de deur komen klopt, en dat klinkt gek in een sterk krimpende markt. Maar die 'andere' postbestellers concentreren zich op tijdschriften en komen niet dagelijks. Bovendien groeit wel de pakketmarkt. Hier zal de markt gewoon zijn werk doen: als het volume krimpt en de winstmarges navenant, zal het aantal aanbieders wel afnemen.
Daarna stelt u verontwaardigd, dat de ambtenaren weer de schuld krijgen, terwijl de private sector verantwoordelijk zou zijn voor de meeste aanvallen op onze economie. Ik begrijp u, maar u heeft ongelijk. Want de private partijen zijn zo nu en dan wellicht debet aan marktfalen maar ook de motor van de welvaart. Dáár wordt het geld verdiend. Ambtenaren - je kan het leuk vinden of niet - kosten alleen maar geld.
Als een land de private sector afschaft, zoals veel oost Europese landen hebben laten zien, leidt dat tot een dramatisch welvaartsniveau. Dat heeft zelfs Fidel Castro tegenwoordig door!
Dus ambtenaren kosten geld en zijn een voortdurende belasting van onze economie. Daar komt nog bij dat, zoals u ook schrijft, het functioneren van de overheid veel te wensen overlaat.

Op 23 september 2010, 15:41

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in