Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Het gaat niet goed met de jeugdhulp in Enschede’

In Enschede is het verschil tussen de rijksbijdrage en de begrote kosten op jeugd vanaf 2025 31 miljoen euro.

25 maart 2024
Enschede-stadhuis.jpg

De Enschedese wethouder Harmjan Vedder trekt aan de bel. Actuele ontwikkelingen veroorzaken de komende jaren grote financiële tekorten voor jeugdhulp, nog groter dan eerder voorzien. Ingrijpen is nodig.

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling

Gemeente Best
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling

Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

JS Consultancy
Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

Brief aan de raad

In een brief aan de gemeenteraad is Vedder eerlijk over de problemen waarmee de gemeente Enschede kampt. Nog eerlijker is hij in een bericht op sociale media. ‘We helpen jongeren nog veel te vaak niet op de goede manier’, schrijft hij. ‘Jongeren worden in Twente bijvoorbeeld veel te vaak buiten huis geholpen.’

Systeem werkt niet goed

Aan de medewerkers ligt het volgens hem niet. Het is het systeem dat faalt. ‘Jeugdzorgmedewerkers in onze stad maken iedere dag het verschil in het leven van kwetsbare kinderen, maar ze doen dat in een systeem dat als geheel niet goed genoeg werkt en dat steeds lastiger te betalen is. Die situatie moeten we stap voor stap verbeteren.

Enorm tekort

De tekorten rijzen nu echt de pan uit, blijkt uit de brief van het college aan de Enschedese raad. Per saldo is het verschil tussen de rijksbijdrage op jeugd en de begrote kosten vanaf 2025 maar liefst 31 miljoen euro. Terwijl in de gehele gemeentebegroting van 2024 nog gerekend werd op een tekort van 12,9 miljoen euro is dit door actuele ontwikkelingen binnen de jeugdzorg al gestegen naar 18 miljoen euro.

Oorzaken

‘Het tekort van 18 miljoen euro is het gevolg van onder meer stijgende tarieven, de groeiende vraag naar jeugdhulp en de stijging van de zorgkosten per jeugdige’, zo legt de wethouder uit. Tijdens het recente aanbestedingstraject is gebleken dat de tarieven zijn gestegen terwijl de vraag groeit. Daarnaast rekent Enschede op een afname van de rijksbijdrage van 4 miljoen euro vanwege de Hervormingsagenda Jeugd.

'Niet kapot bezuinigen'

Enschede moet ingrijpen, erkent de wethouder. Over ongeveer een maand wil het college met plannen komen. Keiharde bezuinigingen sluit Vedder uit. ‘Heel duidelijk: we gaan de hulp aan jongeren in onze stad niet kapot bezuinigen. Dus is er ook een helder signaal aan de rijksoverheid nodig: geef gemeenten voldoende geld en een betere jeugdwet.

Enschede is niet de enige gemeente die met stijgende kosten in het sociaal domein te maken heeft. Uit recente cijfers van het CBS bleek blijkt dat de totale uitgaven in het sociaal domein dit jaar 2,5 miljard hoger uitkomen dan in 2023.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het wordt tijd dat Enschede -i.c. de desbetreffende wethouder(s)- ten aanzien van de uitgaven in de Jeugdzorg vooral zelf de tering naar de nering zet. De nu voorgeschotelde uitgaven rijzen de pan uit en duiden er op dat er bij de organisatie in deze gemeentesector duidelijk iets goed fout zit.
Advertentie