Advertentie
sociaal / Nieuws

Eindhoven gaat bijstandsschulden kwijtschelden

Inwoners met een bijstandsschuld hoeven geen verzoek tot kwijtschelding meer in te dienen.

28 mei 2024
man kijkt naar rekeningen op tafel
Shutterstock

Eindhovenaren die in de schulden zijn beland omdat ze teveel ontvangen bijstand moeten terugbetalen, krijgen dit jaar de kans om met een schone lei te beginnen. De gemeente wil schulden zelf actief gaan kwijtschelden, zelfs als inwoners verwijtbaar te veel uitkering hebben gehad. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Strategisch Beleidsadviseur

JS Consultancy
Strategisch Beleidsadviseur

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling, Team Landelijk Gebied

Gemeente Oss
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling, Team Landelijk Gebied

Het gaat om schulden die zijn ontstaan omdat de bijstand moet worden terugbetaald. ‘Dit kan zijn gegaan om een misverstand of om verwijtbaar gedrag’, aldus GroenLinks-wethouder Saskia Lammers (welzijn, werk en armoede). De mate van eigen schuld is wel van invloed op de voorwaarden om in aanmerking te komen voor kwijtschelding, voegt ze toe. Het college wil hiervoor 3 miljoen euro reserveren, maar het debiteurenbeleid is nog in ontwikkeling en moet nog worden vastgesteld, zegt gemeentewoordvoerder Martijn van Gessel tegen Binnenlands Bestuur.

Verzoek

Deze groep inwoners kon eerder al een verzoek indienen om schulden kwijt te schelden. Nieuw is dat de stad actief gaat kijken naar wanneer iemand in aanmerking komt. Zij hoeven dus geen aanvraag meer te doen. De Eindhovense schuldhulpverlener Jaap Bos gelooft dat de gemeente een verstandige keuze maakt. Schuldsanering met begeleiding kost veel tijd en moeite, en de opbrengst is minimaal, zegt hij tegen het lokale dagblad.

Gering effect

Of het plan van de Lichtstad zoden aan de dijk zet moet nog blijken. In 2019 zette Rotterdam (noodgedwongen) een streep door een groot aantal verjaarde bijstandsschulden, maar vier jaar later bleken de positieve effecten gering. Een afboeking van bijstandsschulden heeft nauwelijks effect op de arbeidsparticipatie, het bijstandsgebruik en de mentale gezondheid, concludeerde een viertal economen in een onderzoek. De afschrijving vermindert in veel gevallen slechts in beperkte mate de schuldenproblematiek. Alleen bij personen met een relatief hoge bijstandsschuld vergroot de kwijtschelding de arbeidsdeelname.   

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En.....hoe is de opstelling van het ministerie hierover? Behoudens de pilots, waarvoor toestemming is verleend, behoort het landelijke participatiebeleid uniform te zijn. Ingrijpen is hoogst noodzakelijk. Het wordt zo langzamerhand een zoodje via Gemeenten die 'eigen beleid' ontwikkelen.
Advertentie