Advertentie
sociaal / Nieuws

Eindhoven stuurt Opstelten plan voor wietteelt

De gemeenten Eindhoven heeft een plan voor het legaliseren van wietteelt naar minister Opstelten van Binnenlandse Zaken gestuurd.

03 april 2013

Eindhoven heeft een concreet plan voor gereguleerde wietteelt opgesteld en naar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gestuurd. De gemeente wil criminelen buitenspel zetten door de 'achterdeur' van coffeeshops te reguleren.

Professioneel bedrijf
De teelt van de cannabis moet volgens het plan worden uitbesteed aan een professioneel bedrijf dat onder toezicht van de gemeente komt te staan. Op die manier zijn de coffeeshops voor hun voorraad niet meer afhankelijk van het illegale circuit en kan de kwaliteit van de softdrugs gecontroleerd worden.

Risico's beheersbaar
,,Hierdoor verdwijnt de invloed van de georganiseerde criminaliteit in relatie tot de coffeeshops en worden de risico’s voor de volksgezondheid beheersbaar'', schrijft burgemeester Rob van Gijzel aan de minister.

Plannen insturen
Opstelten heeft vaak bezwaren aangevoerd tegen gereguleerde wietteelt, maar zegde onlangs in de Tweede Kamer toe de mogelijkheden te onderzoeken. Gemeenten mochten hun plannen tot 1 april insturen. Ook andere steden waaronder Rotterdam en Tilburg zouden de wietteelt graag reguleren.

Ervaringen in het buitenland
Het ministerie van Veiligheid kijkt ook naar ervaringen in het buitenland. Zo hebben kiezers in de Amerikaanse staten Washington en Colorado zich eind vorig jaar in een referendum uitgesproken voor legalisering van marihuana. Burgers boven de 21 jaar mogen onder het nieuwe regime ruim 28 gram wiet bezitten, maar gebruik in het openbaar blijft verboden. Invoering van de nieuwe regels laat echter op zich wachten. De grote vraag is namelijk hoe legale wiet zich verhoudt tot federale wetten die de drug verbieden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Patrick
Opstelten kennende zal hij hiermee weinig doen. Het geniale idee van hem met betrekking tot de een wietpas is ook een daverend 'succes'. De straathandel is verveelvoudigd en toch valt het allemaal wel mee volgens Ivo.

Heel het gedoogbeleid is natuurlijk te zot voor woorden. De enige oplossing is wat de grote gemeenten al lang wisten... regulatie. 75% van de georganiseerde criminaliteit in Nederland is verbonden aan drugs. Er worden vele miljarden binnengehaald
Derrick Bergman / Woordvoerder Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod
Invoering van legalisering cannabis laat helemaal niet op zich wachten in Washington State en Colorado. Einde strafbaarheid 30 gram en 6 planten geldt in beide Amerikaanse staten sinds respectievelijk december 2012 en januari 2013. Zie oa http://www.voc-nederland.org/2012/12/historische …
Advertentie