Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Je doet het voor de blije gezichten’

Het lijkt een geweldig idee: een barbecue op een zonovergoten vrijdagmiddag voor de tweeduizend ambtenaren die de gemeente Breda telt. Opkomst? 45 mensen, geen wethouder te zien. Deel 2 in een zomerserie over ontstressen.

28 juli 2019
overview-2--mixed-grill-vlees.png

Het lijkt een geweldig idee: een barbecue op een zonovergoten vrijdagmiddag voor de tweeduizend ambtenaren die de gemeente Breda telt. Opkomst? 45 mensen, geen wethouder te zien. Deel 2 in een zomerserie over ontstressen.

Deelnamekaart

Een meneer laat het zich graag nog eens uitleggen. Wilma den Ouden doet dat met alle plezier. De man staat aangemeld voor de barbecue, zo ziet Den Ouden op de namenlijst die voor haar op het tafeltje ligt. Dus als hij haar elf euro betaalt, krijgt hij een deelnamekaart, met vijf lege vierkantjes erop; zo vaak kan hij vlees halen. Telkens wordt een vakje doorgestreept. ‘Maar’, vertrouwt Den Ouden hem met een knipoog toe: ‘Heb je daarna nóg trek, dan geven ze je best nog wat hoor.’


Stralend weer
Zo-even heeft de barman uiteengezet waarom het niet druk is: vrijdag, dus minder collega’s, stralend weer, dus iedereen buiten, bijna vakantie, dus in de voorbereiding daarop. BOVA-secretaris Ad Nuiten is met een lange, zwarte schort voor de andere barman. Hem valt de opkomst tegen, al had hij die van tevoren precies zo voorspeld: de dertig man die intekenden voor de barbecue, plus tien, vijftien man die alleen iets komen drinken. Stiekem hoop je altijd op meer.


Graag dienstbaar
Nuitens motivatie om vele uren liefdewerk, oud papier in BOVA te steken is ‘graag dienstbaar’ te zijn, en in dat opzicht ervaart hij ook deze activiteit als geslaagd. Maar die opkomst zou beter moeten: 45 op de kleine 2.000 ambtenaren die de gemeente Breda telt, is nog geen 2,5 procent. Is het een idee om alle maandelijkse borrels op donderdag in plaats van vrijdag te doen, in plaats van drie van de twaalf, waartoe BOVA al eerder besloot? Nuiten: ‘Zou kunnen. Persoonlijk heb ik ze liever op vrijdag, want ik ben best kapot na zo’n activiteit. Als je dan de volgende dag nog moet werken… Maar goed, ik zou op vrijdagen vaker een vrije dag kunnen nemen.’

Ikke-ikke-ikke
BOVA-voorzitter Goossens benadrukt: we moeten meer mensen trekken, zitten te vaak onder de 10 procent opkomst. Hij somt factoren op waardoor het minder loopt vergeleken bij nog niet eens zo heel lang geleden: minder vaste contracten, waardoor mensen minder verbondenheid met het werk voelen; de ikke-ikke-ikke-trend waardoor mensen minder op elkaar gericht zijn; en, specifiek voor Breda: het besluit van hogerhand om de twee biljarts niet meer terug te laten keren in dit vernieuwde restaurant en gepensioneerde BOVA-leden de toegang te ontzeggen. Zou de geringe belangstelling vanuit het bestuur ook nog meespelen? Ook vandaag weer geen wethouder.

Fitnessruimte
Tegelijkertijd: de gemeente heeft een fitnessruimte in het Stadskantoor, waar je elk moment van de dag terechtkunt, zo lang als je wilt. Wel in eigen tijd, dus werk je je drie kwartier in het zweet, dan moet je die dag 45 minuten langer door. En: de gemeente stelt BOVA in staat inkomsten te genereren door het personeelsrestaurant ter beschikking te stellen. Vanmiddag bijvoorbeeld kost de barbecue BOVA een paar euro per persoon meer dan hij oplevert, maar de inkomsten uit de drank maken dat goed.

Blije gezichten
Voorzitter Goossens doet het ook voor de blije gezichten, en noemt de bingo als succesnummer, met 150 deelnemers volle bak. ‘Het geheim? De gezelligheid. Hoe doe je dat? Tempo erin houden, af en toe pauze houden. En een prachtig prijzenpakket natuurlijk.’ Hij herhaalt nog maar eens dat het beter moet. ‘We moeten beter luisteren, weten wat er leeft op de afdelingen, en dan daarop inspelen.’

Lees de hele reportage over de Bredase barbecue deze week in BB14 (inlog).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie