Advertentie
sociaal / Nieuws

Ede gaat met voedselwethouder ongezond eten te lijf

De Edese wethouder Leon Meijer: ‘80 procent van de ouderen komt ondervoed het ziekenhuis in.’ Misschien, overweegt hij, zou je een diëtist als vraagbaak moeten hebben, voor iedereen die keukentafelgesprekken voert.

15 januari 2018

Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet.

Ondervoeding
Het Ziekenhuis ­Gelderse Vallei in Ede werkt met de speciale maaltijdservice ‘At your request’. Sinds de invoering ervan vijf jaar gelden heeft het ziekenhuis 30 procent minder voedselafval. Dat zegt Mirjam de Groot, hoofd Hoteldienst waaronder de maaltijdservice valt. Ander voordeel: patiënten met risico op ondervoeding sterken aan, door hen een eiwit- en energieverrijkt dieet aan te bieden. Het aansterken wordt vastgesteld door onder meer de spierkracht te meten: voor en na de operatie. De Groot: ‘Zo nodig krijgt iemand zulke maaltijden mee naar huis, voor verder herstel.’

‘Voedingsziekenhuis’ Gelderse Vallei werkt inmiddels aan een 2.0-versie. De Groot, voormalig raadslid in Uden, heeft een idee richting gemeenten: neem iemands ‘voedingsstatus’ standaard mee in het (Wmo-)‘keukentafelgesprek’, want buiten het ziekenhuis is nog een wereld te winnen. ‘Blijkt iemand te weinig of minder goed te eten, biedt dan een diëtist aan.’

Keukentafelgesprekken
De Edese wethouder Leon Meijer zegt wel iets te zien in De Groots idee: ‘80 procent van de ouderen komt ondervoed het ziekenhuis in.’ Misschien, overweegt hij, zou je een diëtist als vraagbaak moeten hebben, voor iedereen die keukentafelgesprekken voert. Meijer wijst erop dat De Groots wens op enkele plekken in Ede al min of meer werkelijkheid is geworden. Ede keek waar in de gemeente de gezondheid het meest te wensen overliet. Dat bleek een wijk met veel bewoners van niet-westerse komaf, en een cluster dorpen in buitengebied waar jongeren te veel alcohol en te weinig gezonde zaken innemen. De twee gebieden hebben lifestylecoaches gekregen.

Meijer is ‘voedselwethouder’, naar verluidt de enige wethouder ter wereld die zo wordt aangeduid. Hij heeft veel méér in portefeuille, waarmee hij een gewone wethouder is, maar met de titel wil Ede illustreren hoe serieus ze ‘food’ opvat. Breed ook vooral (‘integraal’), de belangrijkste reden om Ede eind oktober een internationale prijs toe te kennen.

Smaaklessen
Naast dieet-interventie in het ziekenhuis en twee aandachtsgebieden doet Ede aan bewustwording en duurzaamheid, met onder meer smaaklessen en tuinieren op basisscholen. Ook kook-battles met restjes, boeren verleiden om ook de lokale markt te bedienen.

Meijer (ChristenUnie) wil ingrijpen bepaald niet uit de weg gaan. Zo bekijkt bij met zijn collega-wethouder sport of clubs met een ongezonde kantine subsidie moet worden onthouden. ‘Het is absurd om iets te financieren wat de samenleving op kosten jaagt.’ Dat wringt alleen meer sinds gemeenten budgethouders zorg en welzijn zijn geworden. ‘Overgewicht leidt niet alleen tot diabetes 2, maar via lichamelijke inactiviteit ook tot depressie.’ Meijer ziet overgewicht als ‘het nieuwe roken’. Volgens het CBS is 43 procent van de Nederlanders te zwaar; dertig jaar geleden was dat 28 procent.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 1 van deze week (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Als individuele gesprekken een kostenefficiënte methode zouden vormen voor gedragsverandering en opiniebeïnvloeding, zouden bedrijven die aanpak wel massaal inzetten voor commerciële reclame. De realiteit is, dat het veel efficiënter is om daarvoor landelijk massa-media in te zetten. Werk daarbij zoveel mogelijk samen met andere landen, voor meer deskundigheid en kostenbesparing. Communiceer daarover met buitenlandse overheden via internet.
Jorien
Je kunt toch flyers met voedings info in alle brievenbussen deponeren ?
Norman Waalre
Jorien zei 18 januari 2018 19:14: "Je kunt toch flyers met voedingsinfo in alle brievenbussen deponeren?"



Dat kan, of als 'officiële' brief. Maar het lijkt me veel kostenefficiënter, als de overheid een apart kanaal op radio en tv koopt, waar permanent voorlichting wordt gegeven, via talk-radio, enz. En de overheid moet producenten van amusementsprogramma's op radio en tv verplichten, om in hun programma's reclame te verwerken voor sociaal en gezond gedrag. En BTW op groente moet vervallen.
Bernard
Een trend in de matschappij; steeds verdergaand je bemoeien met de burger. Een ieder staat het vrij zo te leven als men wil. Er spreekt ook de naargeestige denkwereld uit dat men denkt dat het een eigen keuze is om ziek te worden terwijl het maar al te vaak volkomen toeval is wie er getroffen wordt. Betutteling daar zit niemand op te wachten. De gemeente moet zich maar met haar kerntaken bezig houden. Ziezo en nu een rookpauze.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Ik vraag me altijd af wat er achter zoiets zit.

Het mooiste zou zijn: echt bewogen zijn met de gezondheid van het volk. Maarrrrrrrr helaas, ik ben er aardig bang voor dat (desnoods verborgen op de achtergrond), puur financiële zaken hierbij de hoofdrol spelen.
Post
Dit is het toppunt van betutteling. Laat die wethouder zich houden bij de kerntaken van de gemeente.
A. Wassenburg
Tja, betutteling in plaats van oplossing. Het is toch echt heel simpel: in de pakketten van de voedselbank gaat het om restjes, overschotjes. Zelden is daar iets vers bij. Dat verse voedsel is voor deze categorie financieel te hoog gegrepen. Die mensen zijn al 40% van hun netto-inkomen kwijt aan de - zogenaamd - sociale huur. En dan nog de ziektekostenverzekering en eigen risico, plus de steeds verder stijgende energierekening. En dacht u nou echt dat de BTW verhoging op levensmiddelen stimuleert om gezonder te gaan eten?
Hans / afdelingsmanager
Laat ik eens raden naar de sponsor:.... Food Valley! Ja, je moet toch wat om je 'stad op de kaart te zetten' over de ruggen van mensen in de WMO!? Of sportclubs met een vette hap!?
H. Wiersma / gepens.
Het is natuurlijk onzin om het belang van goede voeding als betutteling te zien.

Maar het proces begint wel bij goede voorlichting op de (basis)scholen en voor de ouders. En juist dat zien we nog te weinig.
Advertentie