Advertentie
sociaal / Nieuws

Raad Den Haag neemt donderdag besluit over omstreden opvang

De gemeenteraad van Den Haag moet donderdag beslissen of er een opvang voor 750 asielzoekers en daklozen komt in een voormalig ziekenhuis.

ANP
10 juli 2024
Ingang voormalig Haga ziekenhuis
ANP

De gemeenteraad van Den Haag moet donderdag beslissen of er een opvang voor 750 asielzoekers, daklozen en starters komt in een voormalig ziekenhuis. Het besluit nog een keer uitstellen is niet mogelijk, heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag gemeld.

Junior bestuursadviseur Veiligheidsberaad

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
Junior bestuursadviseur Veiligheidsberaad

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Purmerend
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Weerstand

In de omgeving van het gebouw is veel weerstand tegen de plannen. Een informatie-avond voor de buurtbewoners verliep vorige maand onrustig. Het Haagse college besloot daarom de beslissing uit te stellen tot donderdag.

Vergunningen

De eerste asielzoekers moeten rond 1 juli volgend jaar naar het oude ziekenhuis verhuizen. Om die datum te kunnen halen, moeten er nog vergunningen en andere tussenstappen geregeld worden. Volgens de gemeente is het nodig om daar nu, voor het zomerreces, mee te beginnen.

Spreidingswet

Onder de spreidingswet moet Den Haag ongeveer 2500 opvangplekken voor asielzoekers vinden. In het oude ziekenhuis is plek voor 440 asielzoekers. Het ziekenhuis is nodig om het vereiste aantal te halen, zegt de gemeente.

Finaciering

De Haagse coalitie zegt er wel bij dat de gemeenteraad alleen kan beslissen over de financiering van het project. Het college heeft al een besluit genomen over ‘de doelgroepen, samenstelling en aantallen mensen’.

De oppositiepartijen Hart voor Den Haag en VVD zijn niet te spreken. Zij willen uitstel van het besluit tot na de zomer, maar zeggen dat ze andere partijen niet mee kregen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie