Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalclubs zien weinig in achterstandswijken

De Cruyff Courts of trapveldjes werken goed om de leefbaarheid in probleemwijken te verbeteren. Maar de lokale voetbalclubs laten de…

Aandacht
Dat concludeert het sportonderzoeksbureau Mulier Instituut in een onderzoek naar de effecten van deze trapveldjes in achterstandswijken. De KNVB gaat clubs dan ook aansporen om meer aandacht te geven aan deze veldjes.

 

Cruyff veldjes
Inmiddels zijn er 96 van deze chic aangeklede kunstgrasveldjes aangelegd. De Johan Cruyff Foundation nam dit initiatief met het doel om probleemwijken leefbaar- en de jeugd gezond te maken. In opdracht van de stichting heeft het Mulier Instituut een beeld geschetst van het gebruik en de effecten van de Cruyff Courts, in de volksmond beter bekend als Cruyff-veldjes.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Betrokken
Volgens de onderzoekers is de stichting deels in haar opzet geslaagd. Ongeveer tien procent tot eenderde van de jongeren in de wijken sport geregeld op de veldjes. Ook voelen bewoners zich betrokken en vinden zij dat de overlast is afgenomen.

 

Talent blijft liggen
De onderzoekers hebben kritiek op het gebrek aan interesse door voetbalverenigingen. Die laten zich na de opening op een veldje niet of nauwelijks meer zien. ‘Het is geen onwil van de clubs, maar meer een kwestie van organisatie en onvoldoende capaciteit’, meent Koen Breedveld, directeur en onderzoeker van het Mulier Instituut. ‘In Nederland hebben we zo’n 3400 voetbalverenigingen, die grotendeels draaien op vrijwilligers. Die zijn al blij als ze de club draaiende weten te houden. Dat is jammer, want er ligt een behoorlijke markt die niet wordt aangeboord.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Welkome aanvulling
Zeker voor allochtone jongens geldt dat de Cruyff Courts een welkome aanvulling zijn op het huidige sportaanbod. Breedveld: ‘Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat allochtone kinderen minder snel lid worden van een vereniging. Wel zijn ze te vinden op de trapveldjes in de buurt. Clubs zouden hier gebruik van kunnen maken door wervingsacties en buurttoernooien te organiseren en daarmee ook hun betrokkenheid bij de buurt te tonen.’

 

Zeeburgia
Rob Theunisse, voorzitter van voetbalclub Zeeburgia uit Amsterdam-Oost, begrijpt er helemaal niets van. ‘Wij laten ons wel degelijk zien. Mike Kolf, hoofd Opleidingen bij Zeeburgia, is regelmatig te vinden op de Cruyff-veldjes, waaronder Cruyff-veldje 14 in het nabij gelegen Middenmeer. Daarnaast organiseren wij jaarlijks een open dag op de vereniging zelf waar altijd veel animo voor is. Aan leden en talent hebben wij zeker geen gebrek’, zegt Theunisse.

 

Combinatiefunctie
Hoewel Zeeburgia zich deels wel betrokken voelt bij de Courts, geldt dit volgens Breedveld niet voor de meeste clubs. Een oplossing zou volgens hem kunnen liggen in de zogeheten ‘combinatiefuncties’, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Combinatiefunctionarissen, aangestuurd van de gemeente, zouden de samenwerking tussen scholen, verenigingen en wijken moeten te bevorderen.

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in