Advertentie
sociaal / Nieuws

Deadline voor gemeenten: voor 1 juli contracten met BJZ

Andere zorgaanbieders moeten langer wachten, aldus staatssecretaris Van Rijn.

05 april 2014

Uiterlijk op 1 juli moeten gemeenten hun contracten voor 2015 met de Bureaus Jeugdzorg gesloten hebben. Die deadline gaf staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) de gemeenten tijdens het Algemeen overleg over de Jeugdwet in de Tweede Kamer. Andere zorgaanbieders moeten langer wachten.

Ontslag
Met deze deadline weten in ieder geval de Bureaus Jeugdzorg binnenkort wat ze van de gemeenten kunnen verwachten volgend jaar.  Met de decentralisatie van de zorg voor de jeugd vervalt mogelijk een groot deel van de werkzaamheden die de BJZ’s nu uitvoeren. De bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland lieten daarom eerder deze week al weten het ontslag van honderden werknemers voor te bereiden. Om hoeveel mensen het exact gaat, is nog onduidelijk, omdat veel gemeenten nog niet weten welke zorg ze van de bureaus gaan inkopen.


Toekomst parkeren
Jeugdzorg Nederland is op zich tevreden dat er eindelijk een deadline staat voor de BJZ, hoewel het eigenlijk ‘too little too late is’ meent de vereniging. Erger is dat andere aanbieders nog lang moeten wachten voordat duidelijk is of een gemeenten met ze in zee wil. Een aanbieder die daardoor in de problemen komt, kan zich melden bij de Transitieautoriteit Jeugd, aldus Van Rijn. ‘Het lijkt er erg op dat de staatssecretaris de oplossingen voor alle problemen in de toekomst parkeert’, aldus een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland. ‘Eerst moesten de transitiearrangementen de problemen oplossen, nu de Transitieautoriteit’.

Laatste moment
Veel gemeenten zetten in op het afsluiten van contracten met zorgaanbieders in het najaar. Als de meicirculaire verschijnt, worden de definitieve budgetten bekend. Daarna gaan gemeenten aan de slag met de inkoopcontracten. Veel te laat, aldus Jeugdzorg Nederland. Aanbieders hebben toezeggingen nodig om voor 2015 te weten hoeveel mensen ze in dienst moeten hebben (en eventueel hoeveel ze moeten ontslaan)  en hoeveel kantoor- of behandelruimte ze nodig hebben. ‘De continuïteit van zorg hangt samen met het feit dat ze weten wat ze moeten leveren. Daar kun je niet tot op het laatste moment mee wachten.’

Dedain voor de uitvoering
Directeur van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam Erik Gerritsen stelt het op Twitter nog harder. Hij vindt dat er veel te laat duidelijkheid komt voor aanbieders en noemt dat ‘dedain voor de uitvoering.’ Volgens Gerritsen in het ‘onverteerbaar’ dat de overheden niet bij machte zijn om snelheid erin te houden en de problemen die ontstaan daarom ‘afwentelen op de uitvoering die nodig is om transitie zonder ongelukken te doen’. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

g laan / ambtenaar en mantelzorger
En zo komen er straks nog honderden gezinnen bij die in de problemen komen omdat een ouder zijn/haar baan kwijt raakt.En zullen er honderden kinderen en hun gezinnen de dupe zijn omdat hulp te laat kwam. En daar gaan voorspelbaar hele grote ongelukken van komen.
Bert Nolen
Dergelijke berichten over de decentralisaties nemen voor mijn gevoel steeds verder toe.. Alles rondom de decentralisaties is gebaseerd op theorie of resultaten uit het verleden, dit lijkt niet anders dan grandioos mis te gaan. Of wordt er hard op de trom geroffeld en blijkt er straks een feilloze overgang? Ik betwijfel het..
Pierre
Apart hoor, de groep intake wordt voorgetrokken ten opzichte van de veel grotere groep zorgverleners/ behandelaars. Op basis waarvan?
Betere politieke contacten in Den Haag?
Bert
"Pierre" De groep intake is een kleine bij Bureau Jeugdzorg en deze heeft ervaring met herkennen en schiften van meldingen en hulpaanvragen: per direct of straks actie, hier wordt de veiligheid van het kind gewaarborgt. Nu of straks actie, te vroeg of te laat wordt hier begrensd. Het overgrote deel is Jeugdbescherming, Jeugdreclassering en AMK. Of wilt u dat dit door nieuwe mensen wordt gedaan die hier geen ervaring mee hebben?
Advertentie