Advertentie
sociaal / Nieuws

College Assen onderzoekt basisbanen

Het college van B en W van Assen heeft een onderzoek toegezegd naar de mogelijkheden rond basisbanen voor bijstandsgerechtigden in de Drentse hoofdstad. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde een voorstel van de SP-fractie daartoe.

13 juli 2018

Het college van B en W van Assen heeft een onderzoek toegezegd naar de mogelijkheden rond basisbanen voor bijstandsgerechtigden in de Drentse hoofdstad. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde een voorstel van de SP-fractie daartoe.

Aantal bijstandsgerechtigden daalt niet

SP-fractievoorzitter Jannie Drenthe laat weten dat het voorstel is geïnspireerd door een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Groningen. ‘De reden voor ons om dat over te nemen is dat hier is een kwart meer dan het landelijk gemiddelde, in totaal ongeveer 3.500 mensen, is aangewezen op de bijstand. Dat aantal maar niet wil dalen terwijl het economisch goed gaat en er zelfs krapte op de arbeidsmarkt is. Dat vinden wij absoluut onverteerbaar, hoewel wij het niemand verwijten.’ Drenthe legt uit dat zij graag zou zien dat de basisbanen als instrument breed worden ingezet; zowel voor werk- en inkomensvoorziening op de langere termijn als voor re-integratie op de korte termijn.

Leren van Melkert-banen

‘De belangrijkste voorwaarden die wij stellen is dat het niet tot verdringing mag leiden en dat er minimaal het minimumloon wordt betaald. Het moet dus geen werk voor behoud van uitkering zijn’, aldus Drenthe. Op de vraag hoe ver de garantie op een baan voor de doelgroep moet gaan (bijvoorbeeld of iemand die elke dag een uur te laat komt recht moet hebben op een basisbaan) antwoordt zij: ‘Dat zijn echt de details. Daar kan ik dan ook nog niet op ingaan. Vanuit mijn werkervaring met de organisatie rond de toenmalige Melkert-banen denk ik wel dat we daar veel lessen uit kunnen trekken over de aanpak. Momenteel moet er vooral onderzoek worden uitgevoerd naar de doelgroep, de markt en het kostenplaatje.’

Basisbanen haalbaar in Groningen

Uit onderzoek dat in opdracht van de Groningse PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf (arbeidsmarkt) is uitgevoerd, bleek eind vorige maand dat een plan om in Groningen met basisbanen aan de slag te gaan haalbaar is. Aan de basisbanen hangt wel een prijskaartje van ongeveer 30.000 euro per baan. Van der Schaaf zegt in het Dagblad van het Noorden dat hij momenteel denkt aan driehonderd basisbanen om te beginnen. Dat wordt dan overigens wel een taak voor een nieuw college; in Groningen vinden in november herindelingsverkiezingen plaats in verband met de fusie met Haren en Ten Boer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Onderhoud perken en plantsoenen, opruimen zwerfafval: er is genoeg te doen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie