Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie wil blijvende aandacht voor Q-koorts

Noord-Brabant wil voorkomen dat de kennis en ervaring die zijn opgedaan met de Q-koortsepidemie verloren gaan. Provinciale Staten steunen…

De provincie Noord-Brabant wil voorkomen dat de kennis en ervaring die zijn opgedaan met de Q-koortsepidemie verloren gaan. Provinciale Staten steunen daarom unaniem een advies om blijvend aandacht te houden voor de gevolgen van de ziekte.

Slachtoffers

In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen vanuit Brabant over het hele land. Volgens een schatting zijn 75 patiënten overleden en nog steeds zijn duizenden slachtoffers er slecht aan toe.

Stichting stopt

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vanuit Den Haag werd voor de slachtoffers Q-support opgericht. Omdat die stichting volgend jaar ophoudt met bestaan, bestaat de vrees dat kennis en steun verloren gaan. Volgens een advies dat deze week aan de provincie en de Tweede Kamer werd gestuurd moet er daarom een nieuw kennis- en adviescentrum komen voor infectieziekten die zijn overgedragen door dieren. Slachtoffers van Q-koorts moeten daar in de toekomst terechtkunnen met vragen.
 

De Brabantse SP-gedeputeerde Henri Swinkels toonde zich vrijdag bereid om de portemonnee te trekken als dat nodig is. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerben

Zo'n kennis- en expertisecentrum bestaat al: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene. Maar die lopen aan de leiband van de politiek. Economische belangen gaan bij het RIVM voor. En de hetze tegen het gebruik van antibiotica aanjagen. En patient met Q-koorts, ziekte van Lyme of andere zoonose ben je overgeleverd aan deze maffioseclub.

Op 22 januari 2017, 10:06
maud arkesteijn

het zou beter zijn een monitorigssysteem op te zetten en de intensieve geiten houderij in te krimpen. tegelijkertijd een kennis centrum opzetten bij het RIVM en de GGD en de huisartsen goed inlichten over de klachten en de vervolg behandeling voor hun patienten.

Op 23 januari 2017, 09:44
A. Wassenburg

Ik vraag mij af of de burger dankzij de rechtelijke uitspraak over de falende overheid tijdens de Q epidemie niet gewoonvogelvrij is geworden. Immers, volgens die uitspraak zou de overheid geen verplichting hebben jegens deze mensen, omdat nergens in internationale verdragen of in de wetgeving staat dat die verplichting tot bescherming en informeren bij Q koorts er is. Maar als er iets niet in een wet staat, dan staat er niets. En op dat niets kun je je niet baseren. Het gaat erom wat er wel staat. Er is namelijk altijd ergens een wet waarin het wel staat. In dit geval: de Grondwet. Artikel 1, om precies te zijn.
Vraagje: Als burgers vogelvrij kunnen worden gemaakt, door wat er niet staat, hebben we dan nog wel een expertisecentrum nodig? Of een monitoringsysteem?

Op 15 februari 2017, 11:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in