Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstandplan Terneuzen lijkt wettelijk niet toegestaan

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand. Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een ‘gift’ doen ter hoogte van de bijstand maar SZW betwijfelt of de Zeeuwse plannen wettelijk toegestaan zijn.

26 januari 2017

Politiek gevoelig
Vier gemeenten praten al lange tijd met het ministerie over een experiment met de bijstand. Ze willen kijken of zaken als meer vrijheid voor bijverdiensten en minder strenge handhaving leiden tot een grotere uitstroom dan strikte regels en verplichte tegenprestatie. Een politiek gevoelige kwestie, zeker met een kabinet waar de VVD deel van uitmaakt. De partij is fel tegen meer vrijheid voor mensen in de bijstand. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft samen met de gemeenten Groningen, Tilburg, Utrecht, Wageningen een experiment weten te smeden dat ook voor de VVD acceptabel is. De Amvb die nodig het om te starten ligt op dit moment bij de Raad van State voor advies.

Minder stress
Vanavond beslist de gemeenteraad van Terneuzen over een heel eigen plan met 20 mensen die in de bijstand zitten. En om geen last te hebben van de Participatiewet en de regelgeving uit Den Haag, gooien de Zeeuwen het over een andere boeg. De 20 krijgen geen bijstand maar een gift. Terneuzen hoopt door de gift de stress over regels en verantwoording bij de mensen weg te halen en zodoende ruimte te creëren voor rust en nieuwe initiatieven. Minder stress zal de gezondheid bevorderen en mensen hopelijk weer actiever maken, is de gedachte.

Niet toegestaan

Het ministerie van Sociale Zaken is ‘enigszins overvallen’ door de plannen van de Zeeuwse wethouder Cees Liefting (PvdA). ‘Op basis van de informatie waarover we nu beschikken lijkt het voornemen van de gemeente Terneuzen wettelijk niet toegestaan’, meldt het ministerie. De gemeente denkt wellicht een mooie omweg te hebben gevonden door de Participatiewet helemaal te omzeilen, maar de plannen rieken naar inkomenspolitiek en daar mogen gemeenten zich niet mee bezighouden. Of, in de woorden van het ministerie: ‘De gemeente Terneuzen zou hiermee een vervanging van de bijstand creëren buiten de Participatiewet om en dat is geen gemeentelijke bevoegdheid.’

Niet de ruimte die wij zoeken

Staatssecretaris Klijnsma heeft zich onlang zelf door wethouder Liefting laten bijpraten over zijn voorstel. Ongetwijfeld heeft ze hem toen verteld dat Terneuzen mee kan doen met de experimenten zoals die in de Amvb vastgelegd zijn en waarmee ook de andere gemeenten aan de slag gaan. Maar wethouder Liefting vertelde dinsdag in een interview met Binnenlands Bestuur al dat hij die experimenten niet ziet zitten. ‘Dat is niet de ruimte die wij zoeken’. SZW wacht eerst af of de gemeenteraad het voorstel vanavond aanneemt en laat verder weten bereid te zijn om met de gemeente Terneuzen mee te denken ’óf en hoe het voorstel binnen de kaders van de Participatiewet kan worden vormgegeven’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Wel Zeeland elk jaar 10 miljoen te weinig geven. Maar dan toch overal mee bemoeien. Gaat lekker met het Rijk.
T. ten Klooster
Ben benieuwd hoe die 20 mensen worden geselecteerd. Zijn dit de meest kansrijke en gemotiveerde personen dan wordt als ze zelf werk vinden gezegd: 'zie je wel? Het werkt'. Zijn het niet gemotiveerde, kansarme mensen die geen enkel belang hebben om te werken en zich allang hebben neergelegd bij de situatie? Dan krijg je een heel ander beeld.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand.- Er is m.i. geen sprake van een experiment met de bijstand. Het gaat om Gidsgeld van VWS en daarnaast geld uit de eigen begroting. Dat blijkt verderop in het artikel- De plannen rieken naar inkomenspolitiek en daar mogen gemeenten zich niet mee bezighouden. Of, in de woorden van het ministerie: ‘De gemeente Terneuzen zou hiermee een vervanging van de bijstand creëren buiten de Participatiewet om en dat is geen gemeentelijke bevoegdheid.’ =Het gaat dus om het mogelijk bedrijven van INKOMENSpolitiek en geen PW c.q. wwb-toestand via de experimenten. het is dus een principekwestie.
H. Wiersma / gepens.
Voor het creëren van een basisinkomen is in Nederland helemaal geen goed business-model te maken. De private sector is helemaal niet staat om dat waar te maken. Dat is zo langzamerhand wel aangetoond. Dit onzinnige plan van enkele hobbyisten in Terneuzen derhalve snel naar de prullenbak verwijzen.
Trevor
Hoezo zou er voor een basisinkomen een "business-model" moeten komen. Ik zou zo denken dat dat voor geen enkele sociale voorziening kan. Ook niet voor de participatiewet. Er zijn wat mij betreft wel meer en meer redenen om serieus naar een basisinkomen te kijken, maar uiteindelijk is de keuze om daar wel of niet voor te gaan een politieke.
Advertentie